ФАЦЕБООК је програмирано зло!

Друштвене мреже су опасне и пријете да униште друштво, тврди један од бивших директора најпопуларније друштвене мреже на свијету "Фацебоок".

Информационе технологије 12.12.2017 | 21:58
ФАЦЕБООК је програмирано зло!
Чамат Палихапитија, бивши извршни директор компаније "Фацебоок", рекао је да осјец́а "огромну кривицу" због свог рада на "алатима који цијепају материјал од којег је саткано друштво", па се тако придружио растуц́ем броју критичара овог гиганта друштвених медија, преноси "Гуардиан". 

Он је био потпредсједник одјељења за раст броја корисника Фацебоока, док није дао оставку 2011. године. Његова критика није усмјерена само на Фацебоок већ на читав "онлајн екосистем".

- Те краткорочне повратне спреге, покренуте допамином, које смо ми створили уништавају начин на који друштво функционише - рекао је он, мислећи на онлајн интеракције међу којима је "лајковање".

- Ту нема цивилног дискурса, нема сарадње, ту су дезинформације и измењене истине. А то није само амерички проблем - не ради се о руским рекламама. Ово је глобални проблем - рекао је он у говору који је одржао у новембру у Пословној школи Стенфорд.

Палихапитија је описао један инцидент у Индији, гдје су објављене поруке о киднаповању које су дијелиле на Ватсапу и на крају довеле до линчиовања седам недужних људи.

- То је оно с чиме имамо посла. И замислите екстремну ситуацију гдје лоши глумци могу да изманипулишу велики број људи да учине све оно што ви желите. То је само стварно, стварно лоша ситуација - рекао је бивши директор.

Он је рекао да покушава да што мање користи Фацебоок и да његовој дјеци "није дозвољено да користе то ср*ње".

Ипак, он сматра да је компанија "Фацебоок" учинила и многа добра дјела.

Палихапитија је позвао своју публику на "преиспитивање" свог односа према друштвеним медијима.

- Ваше понашање, ви то не схватате, али ви се програмирате... Сада морате чега ћете се одрећи, колико ћете задржати своју интелектуалну независности - рекао је он.

Његови коментари су услиједили убрзо након што је Шон Паркер, бивши суоснивач "Фацебоока" критиковао начин на који компанија "искоришћава рањивост људске психологије" стварањем "петље од потребе за повратним спрегама социјалне потврде".



(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

А

12.12.2017 21:35

Зло него како! А и народ поста узасан стока права! Све је то не васпитано не образовано! Ух мука ми је од тога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

yвј

13.12.2017 01:03

А у праву си не користити се никаквим електронским уредајима , вратити се на стампу,телефон,писма.... слиједеци твој примјер

Name

Трт мрт

13.12.2017 06:43

Тацно. Висе је лосег него доброг произисло из Фб..заправо,не знам има ли иста добро у вези те друствене мрезе.Расирила је разне облике мрзње и компликовала односе.Људи се вец лијеце од болести зване "овисност о Фб"...Најтузније је водјење ратова путем мрезе,то показује распад система тј савременог цовјека који сједи у куци и ратује писањем. Тузно.

Name

Хм

13.12.2017 02:50

Јест зло и зато га никад нисам користио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

психолог

13.12.2017 08:10

Фацебоок је задовољење потребе усамљеног и отудјеног данасњег цовјека. Зивот са лајковима у једном квази свијету и сујета да се буде бољи, љепси, азурнији.. све оно цега немамо у реалности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гале71

13.12.2017 21:40

Па ко неце да користи и сматра то злом, не мора ни да користи и ствар уреду. Хоцете да казете да је друствена мреза крива, сто је цовек узео пуску и побио 10 комсија. Глупост! Сва зла света су се десавала и пре Фацебоока, па ко је онда био крив? Размисљате ли, колико људи због својих свакојаких проблема на тај нацин остварује једини контакт са околином? Наравно да не.