СП: Памтиће се почетак и побједа Србије!

Изабраници Александра Ђорђевића очекивано убедљиво савладали Аустрију у хали "Александар Николић". Лакши тренинг "орлова", наступ низа дебитаната и Новак Ђоковић у првом реду.  Србија положила тест! Паунић као да није ни одлазио, Тодоровић је прави! Марко Симоновић затрпавао кош Аустрије на препознатљив начин, Мирослав Радуљица показао колико му је недостајала опрема Србије.  Репрезентација Србије победила је Аустрију на отварању групе Г квалификација за Светско првенство у Кини 2019. године – 85:64 (17:12, 27:17, 15:13, 26:22).

Кошарка 24.11.2017 | 22:20
СП: Памтиће се почетак и побједа Србије!
Почело је одлично!

Кошаркашка репрезентација Србије тријумфално је почела учешће у квалификацијама за Светско првенство у Кини 2019, искористивши први меч за лакши тренинг у хали "Александар Николић".

СРБИЈА - АУСТРИЈА 85:64 (17:12, 27:17, 15:13, 26:22)

Староседеоци Марко Симоновић и Мирослав Радуљица постигли су по 15 поена, а повратник у национални тим Иван Паунић био је најефикаснији са 16. Ђорђевић је пружио шансу свим играчима који су били у саставу и сви осим Вање Маринковића постигли су бар по поен. Додуше, он једини није ни шутирао.

Наредни меч "орлови" ће одиграти у понедељак на истом месту у исто време одиграти против јачег ривала - Грузије.

'Орлови', иако лишени помоћи играча из НБА и Евролиге, због добро познатог сукоба ФИБА и УЛЕБ, нису имали никаквих проблема да оправдају улогу апсолутних фаворита.

Селектор Александар Ђорђевић дао је прилику свим играчима, и сви су се уписали у стрелце, пред нешто више од 2.500 навијача у хали Александар Николић, а неизвесности око победника апсолутно није било.

Сам почетак сусрета обележила је конфузна игра и велики број грешака на обе стране, али је наша селекција и у таквом стању ствари успела да направи прву осетнију разлику. Гости су успели да узврате и да се врате у меч, али је већ средином друге деонице Србија створила двоцифрену предност коју је само постепено увећавала до краја сусрета.

Три дана касније, Србију у понедељак очекује дуел са Грузијом на истом месту и у истом термину, када ће Сале на располагању имати и петорку из редова шампиона Србије, Црвене звезде – Немању Дангубића, Огњена Добрића, Николу Јовановића, Николу Радичевића и Бранка Лазића.

У другом мечу наше групе, Немачка је такође као домаћин савладала Грузију 79:70.

Најрасположенији за игру био је Иван Паунић са 16 поена (5/5 за два, 2/3 за три), четири скока, три асистенције и две крађем а одлично су га пратили Мирослав Радуљица и Марко Симоновић са по поеном мање, с тим да је Радуља имао и осам ухваћених лопти.

Истакли су се још и Стефан Бирчевић, Дејан Тодоровић и Ђорђе Гагић са по осам поена, док је капитен Милан Мачван убацио 6.

Пре старта меча Владимиру Штимцу, који је прошле недеље објавио да се повлачи из националног тима, приређена је мала свечаност, уручен му је урамљени дрес, а публика је свог љубимца поздравила великим аплаузом.

У редовима Аустрије најефикаснији био је Рашид Махалбашишћ са 15 поена, уз четири скока.

Новак Ђоковић, најбољи тенисер у историји Србије, стигао је на друго полувреме сусрета у друштву супруге Јелене и извазвао ново одушевљење Пионира.

Кошаркашки хор Србије отпевао је најлепшу песму и положио тест! Главни циљ је испуњен, што је и било најважније, иако има још доста простора за напредак. Орлови су победили Аустрију и пробили лед на старту квалификација за Мундобаскет - 85:64 (17:12, 27:17, 15:13, 26:21).

Није Аустрија противник на основу којег треба извлачити закључке колико је ова генерација Србије моћна, али је први утисак врло добар. Евиднетно је да је овим момцима требало још неколико тренинга како би на терену изгледали још боље, односно како би акције попримиле жељену форму. И поред тога Орлови су успели да поделе чак 21 асистенцију, али и да изгубе 17 лопти. Недостајао је додир организаторске руке Стефана Јовића, у појединим тренуцима и полетност Владимира Лучића, али момци које је Александар Ђорђевић имао на располагању показали су да могу да изнесу овај део квалификација без проблема. 

Оно што је понајвише оставило јак утисак јесте велика жеља сваког појединца у дресу Србије да покаже оно најбоље пред негде око 4.000 гледалаца. Нису штедели енергију, упркос имену противника, а готово сваку акцију или одбрану одрадили с много енергије и емоција. Показали су ко у овом тренутку има сребрну медаљу на три највећа репрезентативна такмичења. 

Дејан Тодоровић је испунио велика очекивања јавности и показао да би могао да буде право освежење у редовима актуелног европског, светског и олимпијског шампиона. Пленио је позитивним духом и храброшћу, није се либио да уђе у двокорак поред двојице противничких играча, а када је добијао шансу знао је и да казни слабу аустријску одбрану хицем право кроз средину обруча. На крају је скупио осам поена, све у првом делу, уз три скока. 

Иван Паунић је на паркету изгледао као да је годинама у систему Александра Ђорђевића, због чега је добио селекторово велико поверење. Уносио је много енергије у игру Србије и то се осетило сваки пут када је у игри. Неретко је био прва нападачка опција екипе, а осим препознатљиво агресивне одбране унео је у игру и елементе које није тако често користио у свом претходном репрезентативном мандату - двокораци с доста самопоуздања и ауторитета, али и праћку којом се послужио када је Србија ломила отпор Аустрије. Није се либио чак ни да узме лопту у своје руке и организује нападе, када на паркету није било талентованог Стефана Пена.

Зато и јесте имао највећу минутажу (преко 25 минута), али био и најефикаснији стрелац у тиму са 16 поена, четири скока, три асистенције и две украдене лопте.

Управо су Паунић и Тодоровић заједно са староседеоцима Марком Симоновићем иМирославом Радуљицем покренули Орлове ка серји која је у завршној фази другог квартала донела чак 21 поен предности! Рафална паљба ван линије 6,75, три хица надовезана на неколико искусних Радуљичиних потеза испод коша и Србија је стекла комотну разлику. 

Додуше, уљуљкани у сигурност велике предности, Орлови су оборили темпо у завршна два минута друге и почетком треће деонице, што то је Аустрији омогућило само да умањи разлику на пристојнију дистанцу, не и да опасније запрети Србији. 

Ђорђевић је, сходно ситуацији на терену, често мешао карте у шпилу и тражио петорку која би на паркету требало да изнесе највећи терет. И свако је унео нешто своје. 

Миленко Тепић је покушао својим искуством да припомогне дебитантима Стефану Пену иИлији Ђоковићу и с њима подели терет организације игре, Ђоковић ће свој први меч у дресу националног тима памтити и по солидној минутажи и по тројци којом је разгалио београдски храм кошарке, док је Пено највећу пажњу посветио управо разигравању саиграча. Код обојице се осетио моменат поноса због целе ситуације у којој су се нашли, али и превелике жеље да уделе неко атрактивно додавање и тако додатно улепшају утакмицу. 

Милан Мачван и Стефан Бирчевић су наизменично користили време на паркету свој посао одрадили су рутински. По четири поена из другог плана, уз добро одрађене задатке у одбрани, с тим да је Ђорђевић често тражио бржа решења у оба поља, па је неретко играо само са Радуљицом или Гагићем као центрима, где је Симоновић био „лажна четворка“. Крилном играчу Зенита ни то није сметало, пошто је успео да искористи свој простор, напуни кош Аустрије и пошаље свима поруку да се враћа у форму каријере из прошле сезоне. Зато и јесте скупио 15 поена (4/6 за три). 

Током сваког секунда проведеног на паркету Радуљица је исказивао колико му је недостајала опрема репрезентације. Био је константно насмејан, жељан лопте и дуела под кошем, чега је и било у значајној мери и то против двојца Јозо Радош - Рашид Махалбашић. И баш када је он био под командом рекета, Србија је направила и највећи помак напред ка победи, а његов допринос у нападу са 15 поена, али и седам скокова и те како су имали свој утицај.

Њега је знао сасвим солидно да одмени првог центра, а осим тога што је водио велике битке са Радошем и Махалбашићем, знао је да користи своју атипичну грађу и реши неколико акција у корист Орлова. У финишу утакмице на паркет су истрчали и Алекса Раданов и Вања Маринковић, с тим што је Партизанов бисер у првом полувремену уписао још три секунде. Суперталентовани кошаркаш ФМП је убацио и тројку за крај.

Код Аустрије двоцифрени су били Махалбашић са 15 и капитен Томас Шрајнер са 11 поена. 

Србију у понедељак чека дуел са Грузијом, а утакмица је на програму од 20.00. 

Извор: моззартспорт/мондо.рс/Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сале

25.11.2017 08:14

Како насе групе??? У насој групи је Русија, Француска и Белгија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зербисхен

25.11.2017 11:25

Насе је све! Јос то ниси схватио? И ово и то сто си написао.