SP: Pamtiće se početak i pobjeda Srbije!

Izabranici Aleksandra Đorđevića očekivano ubedljivo savladali Austriju u hali "Aleksandar Nikolić". Lakši trening "orlova", nastup niza debitanata i Novak Đoković u prvom redu.  Srbija položila test! Paunić kao da nije ni odlazio, Todorović je pravi! Marko Simonović zatrpavao koš Austrije na prepoznatljiv način, Miroslav Raduljica pokazao koliko mu je nedostajala oprema Srbije.  Reprezentacija Srbije pobedila je Austriju na otvaranju grupe G kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine – 85:64 (17:12, 27:17, 15:13, 26:22).

Košarka 24.11.2017 | 22:20
SP: Pamtiće se početak i pobjeda Srbije!
Počelo je odlično!

Košarkaška reprezentacija Srbije trijumfalno je počela učešće u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini 2019, iskoristivši prvi meč za lakši trening u hali "Aleksandar Nikolić".

SRBIJA - AUSTRIJA 85:64 (17:12, 27:17, 15:13, 26:22)

Starosedeoci Marko Simonović i Miroslav Raduljica postigli su po 15 poena, a povratnik u nacionalni tim Ivan Paunić bio je najefikasniji sa 16. Đorđević je pružio šansu svim igračima koji su bili u sastavu i svi osim Vanje Marinkovića postigli su bar po poen. Doduše, on jedini nije ni šutirao.

Naredni meč "orlovi" će odigrati u ponedeljak na istom mestu u isto vreme odigrati protiv jačeg rivala - Gruzije.

'Orlovi', iako lišeni pomoći igrača iz NBA i Evrolige, zbog dobro poznatog sukoba FIBA i ULEB, nisu imali nikakvih problema da opravdaju ulogu apsolutnih favorita.

Selektor Aleksandar Đorđević dao je priliku svim igračima, i svi su se upisali u strelce, pred nešto više od 2.500 navijača u hali Aleksandar Nikolić, a neizvesnosti oko pobednika apsolutno nije bilo.

Sam početak susreta obeležila je konfuzna igra i veliki broj grešaka na obe strane, ali je naša selekcija i u takvom stanju stvari uspela da napravi prvu osetniju razliku. Gosti su uspeli da uzvrate i da se vrate u meč, ali je već sredinom druge deonice Srbija stvorila dvocifrenu prednost koju je samo postepeno uvećavala do kraja susreta.

Tri dana kasnije, Srbiju u ponedeljak očekuje duel sa Gruzijom na istom mestu i u istom terminu, kada će Sale na raspolaganju imati i petorku iz redova šampiona Srbije, Crvene zvezde – Nemanju Dangubića, Ognjena Dobrića, Nikolu Jovanovića, Nikolu Radičevića i Branka Lazića.

U drugom meču naše grupe, Nemačka je takođe kao domaćin savladala Gruziju 79:70.

Najraspoloženiji za igru bio je Ivan Paunić sa 16 poena (5/5 za dva, 2/3 za tri), četiri skoka, tri asistencije i dve krađem a odlično su ga pratili Miroslav Raduljica i Marko Simonović sa po poenom manje, s tim da je Radulja imao i osam uhvaćenih lopti.

Istakli su se još i Stefan Birčević, Dejan Todorović i Đorđe Gagić sa po osam poena, dok je kapiten Milan Mačvan ubacio 6.

Pre starta meča Vladimiru Štimcu, koji je prošle nedelje objavio da se povlači iz nacionalnog tima, priređena je mala svečanost, uručen mu je uramljeni dres, a publika je svog ljubimca pozdravila velikim aplauzom.

U redovima Austrije najefikasniji bio je Rašid Mahalbašišć sa 15 poena, uz četiri skoka.

Novak Đoković, najbolji teniser u istoriji Srbije, stigao je na drugo poluvreme susreta u društvu supruge Jelene i izvazvao novo oduševljenje Pionira.

Košarkaški hor Srbije otpevao je najlepšu pesmu i položio test! Glavni cilj je ispunjen, što je i bilo najvažnije, iako ima još dosta prostora za napredak. Orlovi su pobedili Austriju i probili led na startu kvalifikacija za Mundobasket - 85:64 (17:12, 27:17, 15:13, 26:21).

Nije Austrija protivnik na osnovu kojeg treba izvlačiti zaključke koliko je ova generacija Srbije moćna, ali je prvi utisak vrlo dobar. Evidnetno je da je ovim momcima trebalo još nekoliko treninga kako bi na terenu izgledali još bolje, odnosno kako bi akcije poprimile željenu formu. I pored toga Orlovi su uspeli da podele čak 21 asistenciju, ali i da izgube 17 lopti. Nedostajao je dodir organizatorske ruke Stefana Jovića, u pojedinim trenucima i poletnost Vladimira Lučića, ali momci koje je Aleksandar Đorđević imao na raspolaganju pokazali su da mogu da iznesu ovaj deo kvalifikacija bez problema. 

Ono što je ponajviše ostavilo jak utisak jeste velika želja svakog pojedinca u dresu Srbije da pokaže ono najbolje pred negde oko 4.000 gledalaca. Nisu štedeli energiju, uprkos imenu protivnika, a gotovo svaku akciju ili odbranu odradili s mnogo energije i emocija. Pokazali su ko u ovom trenutku ima srebrnu medalju na tri najveća reprezentativna takmičenja. 

Dejan Todorović je ispunio velika očekivanja javnosti i pokazao da bi mogao da bude pravo osveženje u redovima aktuelnog evropskog, svetskog i olimpijskog šampiona. Plenio je pozitivnim duhom i hrabrošću, nije se libio da uđe u dvokorak pored dvojice protivničkih igrača, a kada je dobijao šansu znao je i da kazni slabu austrijsku odbranu hicem pravo kroz sredinu obruča. Na kraju je skupio osam poena, sve u prvom delu, uz tri skoka. 

Ivan Paunić je na parketu izgledao kao da je godinama u sistemu Aleksandra Đorđevića, zbog čega je dobio selektorovo veliko poverenje. Unosio je mnogo energije u igru Srbije i to se osetilo svaki put kada je u igri. Neretko je bio prva napadačka opcija ekipe, a osim prepoznatljivo agresivne odbrane uneo je u igru i elemente koje nije tako često koristio u svom prethodnom reprezentativnom mandatu - dvokoraci s dosta samopouzdanja i autoriteta, ali i praćku kojom se poslužio kada je Srbija lomila otpor Austrije. Nije se libio čak ni da uzme loptu u svoje ruke i organizuje napade, kada na parketu nije bilo talentovanog Stefana Pena.

Zato i jeste imao najveću minutažu (preko 25 minuta), ali bio i najefikasniji strelac u timu sa 16 poena, četiri skoka, tri asistencije i dve ukradene lopte.

Upravo su Paunić i Todorović zajedno sa starosedeocima Markom Simonovićem iMiroslavom Raduljicem pokrenuli Orlove ka serji koja je u završnoj fazi drugog kvartala donela čak 21 poen prednosti! Rafalna paljba van linije 6,75, tri hica nadovezana na nekoliko iskusnih Raduljičinih poteza ispod koša i Srbija je stekla komotnu razliku. 

Doduše, uljuljkani u sigurnost velike prednosti, Orlovi su oborili tempo u završna dva minuta druge i početkom treće deonice, što to je Austriji omogućilo samo da umanji razliku na pristojniju distancu, ne i da opasnije zapreti Srbiji. 

Đorđević je, shodno situaciji na terenu, često mešao karte u špilu i tražio petorku koja bi na parketu trebalo da iznese najveći teret. I svako je uneo nešto svoje. 

Milenko Tepić je pokušao svojim iskustvom da pripomogne debitantima Stefanu Penu iIliji Đokoviću i s njima podeli teret organizacije igre, Đoković će svoj prvi meč u dresu nacionalnog tima pamtiti i po solidnoj minutaži i po trojci kojom je razgalio beogradski hram košarke, dok je Peno najveću pažnju posvetio upravo razigravanju saigrača. Kod obojice se osetio momenat ponosa zbog cele situacije u kojoj su se našli, ali i prevelike želje da udele neko atraktivno dodavanje i tako dodatno ulepšaju utakmicu. 

Milan Mačvan i Stefan Birčević su naizmenično koristili vreme na parketu svoj posao odradili su rutinski. Po četiri poena iz drugog plana, uz dobro odrađene zadatke u odbrani, s tim da je Đorđević često tražio brža rešenja u oba polja, pa je neretko igrao samo sa Raduljicom ili Gagićem kao centrima, gde je Simonović bio „lažna četvorka“. Krilnom igraču Zenita ni to nije smetalo, pošto je uspeo da iskoristi svoj prostor, napuni koš Austrije i pošalje svima poruku da se vraća u formu karijere iz prošle sezone. Zato i jeste skupio 15 poena (4/6 za tri). 

Tokom svakog sekunda provedenog na parketu Raduljica je iskazivao koliko mu je nedostajala oprema reprezentacije. Bio je konstantno nasmejan, željan lopte i duela pod košem, čega je i bilo u značajnoj meri i to protiv dvojca Jozo Radoš - Rašid Mahalbašić. I baš kada je on bio pod komandom reketa, Srbija je napravila i najveći pomak napred ka pobedi, a njegov doprinos u napadu sa 15 poena, ali i sedam skokova i te kako su imali svoj uticaj.

Njega je znao sasvim solidno da odmeni prvog centra, a osim toga što je vodio velike bitke sa Radošem i Mahalbašićem, znao je da koristi svoju atipičnu građu i reši nekoliko akcija u korist Orlova. U finišu utakmice na parket su istrčali i Aleksa Radanov i Vanja Marinković, s tim što je Partizanov biser u prvom poluvremenu upisao još tri sekunde. Supertalentovani košarkaš FMP je ubacio i trojku za kraj.

Kod Austrije dvocifreni su bili Mahalbašić sa 15 i kapiten Tomas Šrajner sa 11 poena. 

Srbiju u ponedeljak čeka duel sa Gruzijom, a utakmica je na programu od 20.00. 

Izvor: mozzartsport/mondo.rs/B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sale

25.11.2017 08:14

Kako nase grupe??? U nasoj grupi je Rusija, Francuska i Belgija.

ODGOVORITE
Name

Zerbishen

25.11.2017 11:25

Nase je sve! Jos to nisi shvatio? I ovo i to sto si napisao.