Плате највећа ставка у буџету

Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, вјерује да ће буџет институција БиХ бити усвојен до краја ове године те да ће посланици бити свјесни чињенице колико је важно да се не улази с привременим финансирањем у идућу годину.

Босна и Херцеговина 24.11.2017 | 07:56
Плате највећа ставка у буџету
"Без обзира на политичке размирице свјесни смо да никакво ново дијељење карата не би допринијело неком новом замаху. Улазимо у изборну годину и без обзира на ту чињеницу функционисање институција не смије закочити", рекао је Беванда у писаном интервјуу за "Независне".

"У сриједу је усвојен Нацрт буџета институција БиХ и међународних обвеза БиХ за 2018. годину у износу 1,954 милијарди КМ и бит ће упућен у даљу процедуру уставном предлагачу Предсједништву БиХ. За финансирање институција БиХ планирано је 950 милијуна КМ, као и претходних шест година, док ће за отплату спољног дуга ове године бити исплаћено милијарду и четири милиона КМ, што обезбјеђују ентитети и нижи нивои јер држава се не задужује", казао је беванда.

Наводи да је највећа ставка у буџету плате и накнаде, планиране у бруто износу од 559 милијуна КМ и у односу на 2017. годину веће су за 8,4 милијуна КМ, првенствено због финансијског ефекта повећања плате полицијским службеницима.

"Идуће године морамо рачунати на финансирање опћих избора и окончање запошљавања у Државном затвору. Имајући у виду да се крећемо у истом оквиру није било много простора за капиталне пројекте у буџету него смо се сконцентрирали да се осигура неометано функцинисање свих институција уз акценат на обвезе из европског партнерства и Споразума о стабилизацији и придруживању", казао је Беванда, додајући да вјерује да ће буџет бити усвојен до краја ове године.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пикси

24.11.2017 07:19

60% за плате и ухљебске трошкове? Ах да, иду избори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дил

24.11.2017 18:10

Зато је Дјакула све сто хода у Цапљини запослио у УИО,па се зато тразе радници за рад у пластеницима.

Name

Дует

24.11.2017 18:13

Зато се Бозо Зовко бивси сеф кабинета Дјакуле имао на кога угледати.Запослио све близе и даље,па и дилере дроге.