Plate najveća stavka u budžetu

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, vjeruje da će budžet institucija BiH biti usvojen do kraja ove godine te da će poslanici biti svjesni činjenice koliko je važno da se ne ulazi s privremenim finansiranjem u iduću godinu.

Bosna i Hercegovina 24.11.2017 | 07:56
Plate najveća stavka u budžetu
"Bez obzira na političke razmirice svjesni smo da nikakvo novo dijeljenje karata ne bi doprinijelo nekom novom zamahu. Ulazimo u izbornu godinu i bez obzira na tu činjenicu funkcionisanje institucija ne smije zakočiti", rekao je Bevanda u pisanom intervjuu za "Nezavisne".

"U srijedu je usvojen Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2018. godinu u iznosu 1,954 milijardi KM i bit će upućen u dalju proceduru ustavnom predlagaču Predsjedništvu BiH. Za finansiranje institucija BiH planirano je 950 milijuna KM, kao i prethodnih šest godina, dok će za otplatu spoljnog duga ove godine biti isplaćeno milijardu i četiri miliona KM, što obezbjeđuju entiteti i niži nivoi jer država se ne zadužuje", kazao je bevanda.

Navodi da je najveća stavka u budžetu plate i naknade, planirane u bruto iznosu od 559 milijuna KM i u odnosu na 2017. godinu veće su za 8,4 milijuna KM, prvenstveno zbog finansijskog efekta povećanja plate policijskim službenicima.

"Iduće godine moramo računati na finansiranje općih izbora i okončanje zapošljavanja u Državnom zatvoru. Imajući u vidu da se krećemo u istom okviru nije bilo mnogo prostora za kapitalne projekte u budžetu nego smo se skoncentrirali da se osigura neometano funkcinisanje svih institucija uz akcenat na obveze iz evropskog partnerstva i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Bevanda, dodajući da vjeruje da će budžet biti usvojen do kraja ove godine.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Piksi

24.11.2017 07:19

60% za plate i uhljebske troškove? Ah da, idu izbori...

ODGOVORITE
Name

Dil

24.11.2017 18:10

Zato je Djakula sve sto hoda u Capljini zaposlio u UIO,pa se zato traze radnici za rad u plastenicima.

Name

Duet

24.11.2017 18:13

Zato se Bozo Zovko bivsi sef kabineta Djakule imao na koga ugledati.Zaposlio sve blize i dalje,pa i dilere droge.