Разговори почели, договора нема

О буџету и економској политици данас су разговарали Влада и Синдикат, али коначни договор је изостао.

Република Српска 15.11.2017 | 21:09
Разговори почели, договора нема
Након послодаваца и привредника, на буџетске преговоре стигли су синдикалци, који су изнијели неколико захтјева. Најважији су потписивање Општег колективног уговора, повећање плата у реалном сектору, повећање најниже плате, повећање накнада за вријеме незапослености, Измјене Закона о раду.

Након двосатних преговора од Владе су добили одговор да ће доћи до повећања најниже плате, али се не зна када, као ни колико ће бити повећање.

Предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић је изјавила да би повећање најниже плате требало да износи 50 % од просјечне плате у Републици Српској.

Синдикат лобира за реални сектор. Влада поручује да ни у јавном сектору неће бити повећања, али ни смањења потрошње на плате, иако је то услов ММФ-а. Предсједник Републике недавно је најавио могућност повећања плата у администрацији, зависно од економских показатеља. Теорија Жељке Цвијановић је потпуно другачија:

”Ми морамо имати већи раст од 3,5 % да бисмо на тржишту рада и у погледу броја запослених и висине примања то могли осетити. Наш циљ је да раст иде у континуитету, а то значи да у наредних неколико година прво морамо да пређемо 4,5 одсто, па тек онда да причамо да су такве ствари заиста реалне.”

О томе ће се сутра разговарати и са представницима ММФ-а. За три седмице почеће и разговори о општем колективном уговору, али и измјенама Закона о раду. Влада признаје да Закон није добар и да су измјене неопходне.



БН телевизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ДрПига

15.11.2017 20:22

Лик је увреда за људскост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

15.11.2017 22:16

Радници из реалног сектора и сад уз пуно радно вријеме,сва прековремена и сва плацене дневнице не изадју преко 500 КМ,са том платом једва презивљавају,па цему да се надају у пензији или цему да се нада омладина.Страсно,ма гласајте покрепали дабогда,како нико да има тај бунт у себи "Мјењам ове а ако буду и ти нови лоси мјењам и њих",ста се цека,да покрепамо од глади и немастине,СТА?

Name

Бајкер

16.11.2017 06:56

За ово су криви Босњаци али мислим да мозе помоц Драган Цовиц из ХДЗа

Name

Бора бора

15.11.2017 20:29

Зељка остари öд проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нотар

15.11.2017 20:48

Синдикална мафија, давно су се они отудјили од радника, само извикују радничке пароле, а овамо себи обезбјеђују привилегије. амо им погледајте плате и све ће вам бити јасно. Свима је трећи ли четврти мандат. Онај Павловић из гранског синдиката шумарства је већ четврти мандат, дошао као омладинац, а у синдикату ће дочекати пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола незнановиц.

16.11.2017 02:39

Како вас није срамота толико лагати.Смањујете плате народ се зали и ми знамо овамо да лазете Зелка све лазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.11.2017 04:50

Дизи плате избори су на прагу како се могло издвојити за пензионере толика срества њи је влада ријесила са три посто и сви це гласати за позицију а јос се прица о два посто па јаци смо од њемацке а једина предност је сто код нас мртав пензионер не прима пензију али мозе гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

16.11.2017 05:33

дамо повећање 113посто и још 4 године продужен живот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

16.11.2017 07:37

Ово баш нема логике ни смисла. Прво се повећају плате. Самим тим се повећавају приходи Фонда ПИО по основу доприноса. И логично, повећавају се пензије. Из реалних извора. Тако то бива у културним и пристојним земљама у којима се корупција, криминал и пљачка гоне, утужују, пресуђују, а не као овдје да се поздрављају и славе. У земљама у којима сви држе до морала, па чак и политичари и синдикалисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаме овер

16.11.2017 09:08

Скупите пара да купите вијенац и да одате парастос једној јединој и никад презаљеној....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

16.11.2017 12:19

ДНЕВНИЦЕ СУ БИТНЕ. КО ФЕРМА ДОГОВОР САМО НЕ КА СЕ ВРТЕ ПАРЕ.НИКАД ВИШЕ ПАРА НИЈЕ БИЛО АЛИ САМО ЗА ДОТИЧНЕ И ЊИХОВЕ ПОДАНИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ