Бивши функционери оштетили буџет

У великој акцији Федералне управе полиције „Регистар“ због сумње да су оштетили буџет ФБиХ за око милион марака данас су по налогу Тужилаштва БиХ ухапшени Предраг Куртеш, Драгана Миоковић, Кемал Качапора, Енес Масло и страни држављанин Александар Ристић.

Босна и Херцеговина 09.11.2017 | 23:01
Бивши функционери оштетили буџет
Ухапшени су супротно Закону о јавним набавкама БиХ и без релевантне документације додијелили аустријској фирми уговор тежак 2,15 милиона КМ, а Аустријанци су тузланској фирми платили око милион КМ да изврши комплетан посао.

Они су осумњичени да су у периоду од 2011. до 2014. године, у оквиру огранизоване криминалне групе, претходно осмишљеним и усаглашеним заједничким деловањем склопили штетни уговор у вриједности од 2.155.000 марака за набавку софтверске и хардверске опреме.

Ова опрема је набављана ради успоставе Јединственог система централног матичног регистра ФБиХ, са унапријед договореним добављачем и то провођењем поступка преговарања без објаве јавног позива.

На тај начин себи су прибавили противправну имовинску корист у износу од око милион марака, а за који износ је оштећен Буџет ФБиХ.

Према незваничним информацијама, Масло је у цијели случај уплетен на основу својих услуга фиктивног истраживања тржишта за одређене послове и за то је наводно примао накнаду.

Он је и у родбинским везама са Качапором, који је означен и као “мозак операције”.

Качапор је био близак сарадник бившег шефа СДП Златка Лагумџије и асистент на Економском факултету у Сарајеву. Лагумџија га је раније именовао у Надзорни одбор БХ Телекома, а он се доводио у везу са афером намјештања тендера у овом предузећу посредством приватне фирме „БС Телецом“.

Миоковић је био савјетник Куртеша у вријеме док је он био министар МУП у Влади ФБиХ, а доводио се с њим у везу и у време када је објављено да је Куртеш покушао заташкавати саобраћајну несрећу у којој је учествовао.

Детаљи ове преваре објављени су још 2014. у извештају Канцеларије за ревизију институција ФБиХ када су ревизори детаљно образложили на који начин су министар Куртеша, али и низ других особа провели набавку те себи прибавили корист од око милион марака.

У вези набавке софтвера и хардвера за матични регистар, Комисија за праћење реализације задатака из Акционог плана за провођење Закона о матичним књигама је предложила да се ова специфична набавка изузме из Закона о јавним набавкама БиХ.

Као разлог, наведено је да ће на серверима бити лични подаци грађана ФБиХ те је стога Влада ФБиХ 3. октобра 2013. донела Одлуку о одређивању посебне мере безбједности у поступку набавке спорног софтвера.

Министар Куртеша би према овој одлуци утврдио посебне мјере безбједности за пројектовање и набавку хардвера и софтвера.

Крајем октобра 2013. године Куртеша доноси Одлуку о покретању поступка набавке поменутог софтвера. Процијењена укупна вриједност набавке са ПДВ износи 1,15 милиона марака, а добављач ће изабрати путем преговарања са више понуђача.

Одлуком је утврђено да ће се за провођење поступка преговарања именовати посебна комисија, односно Стручни тим.

На саслушању у Тужилаштву БиХ

Из Тужилаштва БиХ саопштено је како се полицијске активности односе на четири осумњичена и једно предузеће.

” Осумњичени су под истрагом због сумње у кривична дјела злоупотребе положаја или овласти односно јер су својим радњама у оквиру процеса јавних набавки злоупотријебили положај и омогућили незаконито стицање имовинске користи од око милион КМ “, рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар