Bivši funkcioneri oštetili budžet

U velikoj akciji Federalne uprave policije „Registar“ zbog sumnje da su oštetili budžet FBiH za oko milion maraka danas su po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeni Predrag Kurteš, Dragana Mioković, Kemal Kačapora, Enes Maslo i strani državljanin Aleksandar Ristić.

Bosna i Hercegovina 09.11.2017 | 23:01
Bivši funkcioneri oštetili budžet
Uhapšeni su suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH i bez relevantne dokumentacije dodijelili austrijskoj firmi ugovor težak 2,15 miliona KM, a Austrijanci su tuzlanskoj firmi platili oko milion KM da izvrši kompletan posao.

Oni su osumnjičeni da su u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim delovanjem sklopili štetni ugovor u vrijednosti od 2.155.000 maraka za nabavku softverske i hardverske opreme.

Ova oprema je nabavljana radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva.

Na taj način sebi su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion maraka, a za koji iznos je oštećen Budžet FBiH.

Prema nezvaničnim informacijama, Maslo je u cijeli slučaj upleten na osnovu svojih usluga fiktivnog istraživanja tržišta za određene poslove i za to je navodno primao naknadu.

On je i u rodbinskim vezama sa Kačaporom, koji je označen i kao “mozak operacije”.

Kačapor je bio blizak saradnik bivšeg šefa SDP Zlatka Lagumdžije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Lagumdžija ga je ranije imenovao u Nadzorni odbor BH Telekoma, a on se dovodio u vezu sa aferom namještanja tendera u ovom preduzeću posredstvom privatne firme „BS Telecom“.

Mioković je bio savjetnik Kurteša u vrijeme dok je on bio ministar MUP u Vladi FBiH, a dovodio se s njim u vezu i u vreme kada je objavljeno da je Kurteš pokušao zataškavati saobraćajnu nesreću u kojoj je učestvovao.

Detalji ove prevare objavljeni su još 2014. u izveštaju Kancelarije za reviziju institucija FBiH kada su revizori detaljno obrazložili na koji način su ministar Kurteša, ali i niz drugih osoba proveli nabavku te sebi pribavili korist od oko milion maraka.

U vezi nabavke softvera i hardvera za matični registar, Komisija za praćenje realizacije zadataka iz Akcionog plana za provođenje Zakona o matičnim knjigama je predložila da se ova specifična nabavka izuzme iz Zakona o javnim nabavkama BiH.

Kao razlog, navedeno je da će na serverima biti lični podaci građana FBiH te je stoga Vlada FBiH 3. oktobra 2013. donela Odluku o određivanju posebne mere bezbjednosti u postupku nabavke spornog softvera.

Ministar Kurteša bi prema ovoj odluci utvrdio posebne mjere bezbjednosti za projektovanje i nabavku hardvera i softvera.

Krajem oktobra 2013. godine Kurteša donosi Odluku o pokretanju postupka nabavke pomenutog softvera. Procijenjena ukupna vrijednost nabavke sa PDV iznosi 1,15 miliona maraka, a dobavljač će izabrati putem pregovaranja sa više ponuđača.

Odlukom je utvrđeno da će se za provođenje postupka pregovaranja imenovati posebna komisija, odnosno Stručni tim.

Na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je kako se policijske aktivnosti odnose na četiri osumnjičena i jedno preduzeće.

” Osumnjičeni su pod istragom zbog sumnje u krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti odnosno jer su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili nezakonito sticanje imovinske koristi od oko milion KM “, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar