Вакцина заразила стадо коза?

Пољопривредник Драган Ћутковић (42), иначе срчани болесник и ратни војни инвалид из Доњих Кола крај Бањалуке, суочен је са несквакидашњим проблемом кад је у питању његово пољопривредно добро. Наиме, цело стадо коза које броји 53 грла заражено је бруцелозом, а он тврди да су оболеле управо због вакцине коју су примиле минулог лета у Заводу "Славен Васо Бутозан".

Република Српска 04.11.2017 | 10:29
Вакцина заразила стадо коза?
Ћутковић је, тврди, суочен са тешком опструкцијом од стране надлежних. Он верује да су му козе намерно заразили како би угинуле и како му из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства не би исплатили подстицај у вредности од 15.000 КМ, који му је следовао као домаћину који поседује више од 50 грла.

Ћутковић је у писму које је упутио на адресу нашег листа навео:

"Поседујем стадо коза од 53 грла које је заражено бруцелозом. Сада сам сигуран да су заражене вакцином против бруцелозе, јер су грла која нису вакцинисана здрава - реч је о два грла од три која нису вакцинисана. Ове анализе сам радио у једном приватном заводу, а то сам и рекао градском ветеринарском инспектору, али у Заводу 'Васо Бутозан' тврде да су сва грла заражена.

"Инспектор не дозвољава да се поново у оба завода уради анализа пет грла која ја одредим, чисто да утврдимо ко не ради те анализе исправно. Очигледно је нека тешка опструкција посреди. Неко има "дебео" интерес да се мој случај заташка. Стаду је одређен карантин у насељеном месту, близу пута који повезује град са неколико месних заједница, аутобуско стајалиште је свега неколико метара од карантина, па постоји реална могућност да се неко зарази", упозорава Ћутковић.

На прве сумње у болест, Ћутковић је, каже, 39 дана од вакцинације обавестио ветеринарску станицу и 10. октобра су узети узорци крви и предати у Завод "Васо Бутозан". Резултати који показују да је свих шест тестираних грла заражено, 14. октобра послати су градској инспекцији, а они су реаговали тек три дана касније. У међувремену је чак 15 коза побацило.

У Републичком инспекторату Републике Српске рекли су нам да је за поменути случај искључиво надлежан градски ветеринарски инспектор.

"Ни Ветеринарски институт 'Др Васо Бутозан', нити било који други институт, приликом серолошког испитивања крви коза или других животиња не може да утврди да ли се ради о вакциналном соју бруцелозе, или о дивљем тј. патогеном соју ове болести, што значи да су козе показале повећан титар антитела који може бити и од вакцине којом су животиње вакцинисане."

"Након утврђених свих релевантних чињеница и разговара са епизоотиолозима у Ветеринарском институту 'Др Васо Бутозан' одлучено је да се узму вагинални брисеви, један побачени плод, као и млеко од коза, и да се упуте у Ветеринарски институт у Загреб, који има услове и могућности да микробиолошки и молекуларно утврди да ли се ради о вакциналном тзв. РЕВ соју бруцеле, или је реч о дивљем соју бруцеле мелитенсис. Наредних дана очекују се налази из Загреба."

Иначе, на подручју Бањалуке, од почетка ове године није забележен ниједан случај бруцелозе.

ПРАВО НА ПРЕМИЈУ

Из ресорног министарства су, на Ћутковићеве тврдње да је требало да добије подстицај у вредности од 15.000 КМ, одговорили:

Право на премију за узгој квалитетно-приплодних оваца и коза имају корисници подстицаја чије основно стадо има најмање 100 оваца, односно 50 оваца племенитих раса, или 50 коза (двизица и јарица). Основно стадо чине женска грла која су дала потомство, приплодни овнови и јарчеви осеменитељи. Максималан износ премије који корисник подстицаја може остварити за узгој квалитетно-приплодних коза и оваца у обрачунском периоду је 15.000 КМ.

(Вечерње новости)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Глобал зитизен

04.11.2017 10:33

Е ови су се вец загледали у нова аута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАБА11

04.11.2017 10:40

Ето ста вам ради ова пропала власт са кримосом додиком на целу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад и бједа

04.11.2017 12:49

Жалосно не дају човјеку да ради и живи.. Власт је таква само себи грабе и узимају а народ не треба живјети

Name

Ре

04.11.2017 16:02

То питању постави саровицу он увози и извози