Vakcina zarazila stado koza?

Poljoprivrednik Dragan Ćutković (42), inače srčani bolesnik i ratni vojni invalid iz Donjih Kola kraj Banjaluke, suočen je sa neskvakidašnjim problemom kad je u pitanju njegovo poljoprivredno dobro. Naime, celo stado koza koje broji 53 grla zaraženo je brucelozom, a on tvrdi da su obolele upravo zbog vakcine koju su primile minulog leta u Zavodu "Slaven Vaso Butozan".

Republika Srpska 04.11.2017 | 10:29
Vakcina zarazila stado koza?
Ćutković je, tvrdi, suočen sa teškom opstrukcijom od strane nadležnih. On veruje da su mu koze namerno zarazili kako bi uginule i kako mu iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ne bi isplatili podsticaj u vrednosti od 15.000 KM, koji mu je sledovao kao domaćinu koji poseduje više od 50 grla.

Ćutković je u pismu koje je uputio na adresu našeg lista naveo:

"Posedujem stado koza od 53 grla koje je zaraženo brucelozom. Sada sam siguran da su zaražene vakcinom protiv bruceloze, jer su grla koja nisu vakcinisana zdrava - reč je o dva grla od tri koja nisu vakcinisana. Ove analize sam radio u jednom privatnom zavodu, a to sam i rekao gradskom veterinarskom inspektoru, ali u Zavodu 'Vaso Butozan' tvrde da su sva grla zaražena.

"Inspektor ne dozvoljava da se ponovo u oba zavoda uradi analiza pet grla koja ja odredim, čisto da utvrdimo ko ne radi te analize ispravno. Očigledno je neka teška opstrukcija posredi. Neko ima "debeo" interes da se moj slučaj zataška. Stadu je određen karantin u naseljenom mestu, blizu puta koji povezuje grad sa nekoliko mesnih zajednica, autobusko stajalište je svega nekoliko metara od karantina, pa postoji realna mogućnost da se neko zarazi", upozorava Ćutković.

Na prve sumnje u bolest, Ćutković je, kaže, 39 dana od vakcinacije obavestio veterinarsku stanicu i 10. oktobra su uzeti uzorci krvi i predati u Zavod "Vaso Butozan". Rezultati koji pokazuju da je svih šest testiranih grla zaraženo, 14. oktobra poslati su gradskoj inspekciji, a oni su reagovali tek tri dana kasnije. U međuvremenu je čak 15 koza pobacilo.

U Republičkom inspektoratu Republike Srpske rekli su nam da je za pomenuti slučaj isključivo nadležan gradski veterinarski inspektor.

"Ni Veterinarski institut 'Dr Vaso Butozan', niti bilo koji drugi institut, prilikom serološkog ispitivanja krvi koza ili drugih životinja ne može da utvrdi da li se radi o vakcinalnom soju bruceloze, ili o divljem tj. patogenom soju ove bolesti, što znači da su koze pokazale povećan titar antitela koji može biti i od vakcine kojom su životinje vakcinisane."

"Nakon utvrđenih svih relevantnih činjenica i razgovara sa epizootiolozima u Veterinarskom institutu 'Dr Vaso Butozan' odlučeno je da se uzmu vaginalni brisevi, jedan pobačeni plod, kao i mleko od koza, i da se upute u Veterinarski institut u Zagreb, koji ima uslove i mogućnosti da mikrobiološki i molekularno utvrdi da li se radi o vakcinalnom tzv. REV soju brucele, ili je reč o divljem soju brucele melitensis. Narednih dana očekuju se nalazi iz Zagreba."

Inače, na području Banjaluke, od početka ove godine nije zabeležen nijedan slučaj bruceloze.

PRAVO NA PREMIJU

Iz resornog ministarstva su, na Ćutkovićeve tvrdnje da je trebalo da dobije podsticaj u vrednosti od 15.000 KM, odgovorili:

Pravo na premiju za uzgoj kvalitetno-priplodnih ovaca i koza imaju korisnici podsticaja čije osnovno stado ima najmanje 100 ovaca, odnosno 50 ovaca plemenitih rasa, ili 50 koza (dvizica i jarica). Osnovno stado čine ženska grla koja su dala potomstvo, priplodni ovnovi i jarčevi osemenitelji. Maksimalan iznos premije koji korisnik podsticaja može ostvariti za uzgoj kvalitetno-priplodnih koza i ovaca u obračunskom periodu je 15.000 KM.

(Večernje novosti)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Global zitizen

04.11.2017 10:33

E ovi su se vec zagledali u nova auta.

ODGOVORITE
Name

BABA11

04.11.2017 10:40

Eto sta vam radi ova propala vlast sa krimosom dodikom na celu!!!

ODGOVORITE
Name

Jad i bjeda

04.11.2017 12:49

Žalosno ne daju čovjeku da radi i živi.. Vlast je takva samo sebi grabe i uzimaju a narod ne treba živjeti

Name

Re

04.11.2017 16:02

To pitanju postavi sarovicu on uvozi i izvozi