Купују компјутере, држе се папира

У последње три године институције БиХ за набавку рачунарске опреме и софтвера потрошиле су чак 30 милиона марака, али и оне, као и грађани и приватни сектор, и даље бацају милионе марака за комуникацију на папиру.

Босна и Херцеговина 28.10.2017 | 08:07
Купују компјутере, држе се папира
Пракса земаља у свету постаје електронско пословање у јавној управи, или е-управа, што значи употребу информационих технологија с циљем повећања доступности владиних услуга у корист грађана, пословних партнера и запослених. Круну такве управе представље електронски потпис, који је замена руком писаног потписа, а самим тим и омраженог шалтера.

Међутим, Закон о електронском потпису БиХ се већ десет година не примењује јер институције БиХ нису обезбедиле издавање електронског потписа који би био признат у правном и пословном промету у њима, али и у осталим нивоима власти, навела је Канцеларија за ревизију.

Један од кључних проблема је што још не постоји кацеларија за надзор и акредитацију оверилаца при Министарству комуникација и транспорта БиХ. Она је предвиђена законом, а тек сада је расписан конкурс за попуњавање радних места.

Такође, институције које су спремне за електронски потпис међусобно нису увезане. Као пример ревизори наводе Агенцију за идентификациона докумета, евиденцију и размену података ИДЕЕА, која је законом одређена као тело задужено за издавање потписа.

Грађани су, кроз плаћање личних докумената већ издвојили 10 милиона марака за технологију у виду меморијског чипа помоћу кога би се њихови документи могли користити за дигитално потписивање. Међутим, не могу да их користе у пракси због проблема са електронским потписом, па га ИДДЕЕА за сада користи само за интерно потписивање докумената.

Исти случај је са УИО БиХ која је 1,3 милиона КМ „бацила“ на опрему.

"Иако је Савет министара БиХ уложило више од 500.000 КМ у систем е-владе, који је примарно намењен пружању инфраструктуре институцијама БиХ, тренутно је само 35 (од 75) институција БиХ потпуно или делимично интегрисано на овај систем", навели су ревизори БиХ на челу са Драганом Вранкићем.

Због свега овога штету трпе грађани и привреда. Према анализи коју је Министарство комуникација и транспорта БиХ урадило заједно са Међународном финансијском корпорацијом, да функционише електронска управа прватни сектор би за четири године уштедео више од 200 милиона КМ, а јавни сектор око 1,6 милиона КМ.

Директор Агенције за информационо друштво РС Срђан Рајчевић каже да овакво стање у институцијама БиХ не утиче пуно на ниво Српске осим у случајевима када су за пружање одређене е-услуге од стране управног органа РС потребни подаци из регистра који се води на нивоу БиХ јер регистар није оспособљен за дељење података.

"Српска, за разлику од нивоа БиХ, има оспособљен систем за издавање квалификованих електронских сертификата које, за сада, користе запослени у републичким органима управе сходно одредбама Закона о електронском потпису.

Наравно, овакво стање ефективно кочи развој система е-управе јер да би он заживео у пуном капацитету потребно је омогућити свим правним и физичким лицима да дођу у посед оваквог сертификата помоћу ког ће се пријављивати за кориштење одређене е-услуге, али и потписивати дигитална документа.

Влада РС је препознала ове иницијативе и изразила политичку вољу да оспособи национални центар за управљање дигиталним идентитетима при АИДРС. Надам се да ће у скорој будућности овај систем заживети чиме ће се створити квалитетна основа за тразвој е-управе", каже Рајчевић за „ЕуроБлиц“.

Координатор за реформу јавне управе БиХ Драган Ћузулан признаје да су земље окружења у дигитализацији јавне управе одмакле далеко испред нас, због чега се мора „додати гас“.

"Прошле седмице смо завршили пројекат увођењу новог софтверског решења у области геодетских управа, за све нивое власти. Међутим, сада институције треба да преузму тај и остале производе и да их користе тако да грађани и пословна заједница имају директну корист. У овом случају, електронским путем може се завршити цела процедура вађења поседовног листа", каже Ћузулан за „ЕуроБлиц“.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

неписменост

28.10.2017 08:24

Докле год у јавним институцијама раде људи са дипломама сумњивог поријекла, биће нам тако. Такође, треба им пунити буџете који су без дна, разним таксама. Безнадежна држава !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре неписменост

28.10.2017 09:46

Вјерујте да су, у вези са овом темом, много веци проблем старије генерације које су, у великом броју, информатицки тотално неписмене, а не сматрају ни да треба да се описмене. Када се организују курсеви информатицког описмеењавања, њима је из понизења да присуствују.

Name

ре

28.10.2017 10:45

Адвокат у својој канцеларији дрзи цомпијутер и слузи му као писаца масина.Недај Бозе да га питас за уговор од просле године. Ако ти не посједујес он нема појма ста ти је радијо.Ја га питам???засто ти слузи ово г..но,бољ га избаци из канцеларије.Поредит нас и дјецу насу у ЦХ који су струцни и супер високо образовани,то је цудо....!!!

Name

ПроИнтер ПроМилан дерби

28.10.2017 08:47

Проинтер изнајмљује ПОЛОВНЕ копир апарате по здравственим установама у РС! Све “патриоте”, од Кокезе до сина Игора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референце

28.10.2017 10:35

Да ли Проинтер има какву јаку референцу да су завршили пројекат у иностранству или за неку јаку компанију? Колико ми се чини они “раде” само за наше буџетске фирме, а број успјешно завршених пројеката је врло мали.

Name

борац

28.10.2017 09:13

Сељаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНФОРМАТИКА

28.10.2017 18:01

АПСОЛУТНО СЕ СЛАЗЕМ ДА ЈЕ ИНФОРМАТИЦКИ СЕКТОР БУДУЦНОСТИ.У РС ТРЕБА ИСТИНИ И ПРОБЛЕМУ ПОГЛЕДАТИ У ОЦИ: 1.ОНИ КОЈИ СЕ БАВЕ ИТ СЕКТОРОМ СУ ВРЛО СУМЊИВОГ КВАЛИТЕТА СТРУЦНОСТИ, 2.СИСТЕМ ПЕНЗИОНИСАЊА, У БАНКАМА И ПОСТАМА РАДЕ СТАРИ И НЕ СТРУЦНИ ЉУДИ ТЕ ДА БИ ПЛАТИЛИ РАЦУН МНОГО СЕ ЧЕКА ЈЕР СЛУЗБЕНИЦИ НИСУ АДЕКВАТНО ОБУЦЕНИ ЗА РАД, СТАРОСНА ДОБ, 3.СТРУКТУРА СТАНОВНИСТВА ЈЕ СТАРА, НЕОБРАЗОВАНА ЗА ОВУ ТЕХНОЛОГИЈУ, А МЛАДИ ЉУДИ ОДЛАЗЕ ИЛИ СУ ОТИСЛИ. 4.ЗБОГ МЕГАЛОМАНСКИХ УСЛУГА МТЕ;Л И НОВЦАНИХ ПРИМАЊА СТАНОВНИСТВА, ИСКЉУЦУЈУ ЉУДИ ФИXНЕ ТЕЛЕФОНЕ,ИНТЕРНЕТ,МОБИЛНЕ ТЕЛЕФИНЕ.ОВО ЈЕ НАЈВЕЦИ ПРОБЛЕМ СА ТЕНДОМ РАСТА.СВЕ ИНСТИЗУЦИЈЕ ИЛИ БИЛО СТА ДРУГО УПУЦУЈУ ГРАДАНЕ ДА СЕ ДЕТАЉНО ИНФОРМИСУ НА ТОЈ И ТОЈ АФРЕСИ НА ИНТЕРНЕТУ, А ПОРОДИЦА ИСКЉУЦИЛА ИНТЕРНЕТ.МТЕ;Л НЕМА КОНКУРЕНЦИЈУ И ПЉАЦКА. МОЈ ФИX.ТЕЛЕФОН ЈЕ СПОЈЕН НА ИНТЕРНЕТ УЗ ОБРАЗЛАЖЕЊЕ СЕРВИСЕРА МТЕ:Л ВИСЕ ОД ГОДИНУ ДАНА.ЈА ПЛАЦАМ,ИНТЕРНЕТ,ТЕЛФОН ФИX.И ПРИКЉУЦАК ЗА ТВ КОД ИСТОГ ОПЕРАТЕРА.ЗАСТО ПЛАВАМ ТЕЛЕФОН ФИX.АКО ФУНКЦИОНИСЕ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА.АПСОЛУТНО САМ ОБАВЕЗАН ДА ПЛАЦАМ ПОТРОСЕНЕ ИМПУЛСЕ, АЛИ ДВА ПУТА ПЛАЦАМ ИНТЕРНЕТ ИЛИ ФИX.ТЕЛЕФОН тј 2x20км тј 40 км.ЦЕКАМ КАО И МНОГИ ДРУГИ ДА НАМ ИСТЕКНУ УГОВОРИ, КОЈИ НАМ СЕ ПОДМЕЦУ ДА ПОТПИСЕМО НА ДВИЈЕ ГОДИНЕ.ПОСЛЕ ОВОГ ВРАЦАМО СЕ У МЕДИЈСКИ МРАК.ДА НИЈЕ МАЛВЕРЗАЦИЈА О ЦЕМУ СЕ ГОВОРИ БИЛО БИ НАМ СВИМА ЛАКСЕ.