Казна за Марина: Поништен уговор

Управа “Жељезница” наставља са кажњавањем штрајкача глађу. Овај пут иду даље од одбијања од плате, па дијели отказе. Први на реду је Златко Марин, коме је уручено рјешење о једностраном раскиду уговора о синдикалном ангажовању у овом предузећу. Марин најављује жалбу против рјешења.

Република Српска 25.10.2017 | 20:00
Казна за Марина: Поништен уговор
Управа “Жељезница” једнострано је раскинула Уговор о ангажовању предсједника Синдиката и наредила да се врати на своје радно мјесто отправника возова. У допису Управе, који је у посједу БН телевизије, као разлог се наводи да је Марин неистинитим изјавама нарушио углед предузећа.

„Радник Златко Марин дужан је да се у року од 8 дана од дана пријема овог рјешења јави надлежном руководиоцу на радно мјесто отправник возова у Радној јединици Станица “Сводна”, Секција Нови Град, на основу уговора на неодређено вријеме, да даље обавља послове и радне задатке тог радног мјеста“, пише између осталог у рјешењу о раскиду Уговора.

Оптужбе Управе први човјек синдиката транспортне дјелатности оштро је демантовао, јер тврди да је све што је рекао о стању у “Жељезницама” истина.

“Податке које сам изнио - да се плата не исплаћује у складу са Законом, да се не исплаћују топли оброк и превоз, да се не исплаћују у складу са Законом - и даље стојим иза тога. Задња плата исплаћена на вријеме, али нису доприноси и све остало што иде уз плату није исплаћено”, тврди Марин, предсједник Синдиката транспортне дјелатности.

Марин тврди да је ријеч о класичном притиску Управе да би ућуткала Синдикат који износи информације о незаконитим радњама у предузећу. Против овог рјешења најављује жалбу.

“Ја имам право на жалбу по правном лијеку и жалићу се да ми објасне гдје сам ја то јавност обмануо. За све имам доказе и једноставно је - уђе се у исплате по банкама и утврди да сам ја у праву, не видим гдје сам ја то погријешио и прекршио Закон”, истиче Златко Марин, предсједник Синдиката транспортне дјелатности.

Генерални директор “Жељезница” Драган Савановић на телефон се није јављао. Из Управе нам је потврђено да је Марину уручен једнострани раскид Уговора о синдикалном ангажовању. Марин ће, поручено је у саопштењу “Жељезница”, и даље моћи да обавља синдикалне активности, али ван радног времена.

„Отказ овог уговора не утиче на статус Златка Марина као предсједника једног од репрезентативних синдиката, те ће именовани у том смислу од стране органа Друштва у потпуности бити уважаван и у наредном периоду. Међутим, именовани ће у наредном периоду своје синдикалне активности морати организовати уз редован рад, у складу са одредбама Закона о раду и Правилника о раду, и не може очекивати погодности које је до сада уживао, за шта је сам одговоран”, пише у саопштењу Управе “Жељезница Републике Српске”.

Свима који су учествовали у септембарском штрајку глађу Управа “Жељезница” је одбила од плате износе од неколико стотина марака иако дисциплински поступци против штрајкача нису окончани.



(БН телевизија)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Симо Цвјетковиц профи синдикалац

25.10.2017 18:13

Постени цовјек Марин смета фукарама из ДНС и СНСД а мудрац Симица Цветковиц мозе до пензије да прима функционерску плату јер Симо ради за себе и управу а не за права радника.Уз Симицу исто узива и онај сарлатан Милијан јер оба цине све да се не замјере управи.Симо је у вријеме директоровања Петка узимао новац од новопримљених радника и све је цинио као продузена Петкова рука.Фуј фукаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

25.10.2017 18:28

Тужите будалу Савановића има да робија прошли директор је одробијо 3 године мисли будала да ће вјечно бити директор

ОДГОВОРИТЕ
Name

подршка за раднике

25.10.2017 18:35

Само храбро Марине до побједе днс је у расулу

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Бањалуцанин

25.10.2017 18:52

Е, господо неко мора да плаца и онога насег лобисту у А мерици Обрада Кесица неце он за мале паре да лобира.За њега треба годисње стотине хиљада КМ.Ви на скретнице и подмазивање вагона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп насиљу

25.10.2017 18:53

Правила Додиковог насиља се морају поштовати. Ако Марина пустите низ воду, за вас све остале слиједи дављење. Фукаре су се приклониле управи, али нека запамте "РЕДОМ РЂА ПО ДРУЖИНИ ШЕЋЕ" Зато памет углаву "СВИ ЗА ЈЕДНОГ, ЈЕДАН ЗА СВЕ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

25.10.2017 22:09

Због свега овога што се дешава у Жељезницама РС, СНСД и ДНС ће изгубити хрпу гласова на следећим изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

26.10.2017 08:32

Снсд нема везе са зељезницама РС зато и јесте тако.

Name

Последњи кинески цар

26.10.2017 06:12

Па чекајте,је ли овај човјек примао плату а није уопште радио? Ако је тако шта се чудите онда? Гдје то још има?

ОДГОВОРИТЕ