Kazna za Marina: Poništen ugovor

Uprava “Željeznica” nastavlja sa kažnjavanjem štrajkača glađu. Ovaj put idu dalje od odbijanja od plate, pa dijeli otkaze. Prvi na redu je Zlatko Marin, kome je uručeno rješenje o jednostranom raskidu ugovora o sindikalnom angažovanju u ovom preduzeću. Marin najavljuje žalbu protiv rješenja.

Republika Srpska 25.10.2017 | 20:00
Kazna za Marina: Poništen ugovor
Uprava “Željeznica” jednostrano je raskinula Ugovor o angažovanju predsjednika Sindikata i naredila da se vrati na svoje radno mjesto otpravnika vozova. U dopisu Uprave, koji je u posjedu BN televizije, kao razlog se navodi da je Marin neistinitim izjavama narušio ugled preduzeća.

„Radnik Zlatko Marin dužan je da se u roku od 8 dana od dana prijema ovog rješenja javi nadležnom rukovodiocu na radno mjesto otpravnik vozova u Radnoj jedinici Stanica “Svodna”, Sekcija Novi Grad, na osnovu ugovora na neodređeno vrijeme, da dalje obavlja poslove i radne zadatke tog radnog mjesta“, piše između ostalog u rješenju o raskidu Ugovora.

Optužbe Uprave prvi čovjek sindikata transportne djelatnosti oštro je demantovao, jer tvrdi da je sve što je rekao o stanju u “Željeznicama” istina.

“Podatke koje sam iznio - da se plata ne isplaćuje u skladu sa Zakonom, da se ne isplaćuju topli obrok i prevoz, da se ne isplaćuju u skladu sa Zakonom - i dalje stojim iza toga. Zadnja plata isplaćena na vrijeme, ali nisu doprinosi i sve ostalo što ide uz platu nije isplaćeno”, tvrdi Marin, predsjednik Sindikata transportne djelatnosti.

Marin tvrdi da je riječ o klasičnom pritisku Uprave da bi ućutkala Sindikat koji iznosi informacije o nezakonitim radnjama u preduzeću. Protiv ovog rješenja najavljuje žalbu.

“Ja imam pravo na žalbu po pravnom lijeku i žaliću se da mi objasne gdje sam ja to javnost obmanuo. Za sve imam dokaze i jednostavno je - uđe se u isplate po bankama i utvrdi da sam ja u pravu, ne vidim gdje sam ja to pogriješio i prekršio Zakon”, ističe Zlatko Marin, predsjednik Sindikata transportne djelatnosti.

Generalni direktor “Željeznica” Dragan Savanović na telefon se nije javljao. Iz Uprave nam je potvrđeno da je Marinu uručen jednostrani raskid Ugovora o sindikalnom angažovanju. Marin će, poručeno je u saopštenju “Željeznica”, i dalje moći da obavlja sindikalne aktivnosti, ali van radnog vremena.

„Otkaz ovog ugovora ne utiče na status Zlatka Marina kao predsjednika jednog od reprezentativnih sindikata, te će imenovani u tom smislu od strane organa Društva u potpunosti biti uvažavan i u narednom periodu. Međutim, imenovani će u narednom periodu svoje sindikalne aktivnosti morati organizovati uz redovan rad, u skladu sa odredbama Zakona o radu i Pravilnika o radu, i ne može očekivati pogodnosti koje je do sada uživao, za šta je sam odgovoran”, piše u saopštenju Uprave “Željeznica Republike Srpske”.

Svima koji su učestvovali u septembarskom štrajku glađu Uprava “Željeznica” je odbila od plate iznose od nekoliko stotina maraka iako disciplinski postupci protiv štrajkača nisu okončani.



(BN televizija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Simo Cvjetkovic profi sindikalac

25.10.2017 18:13

Posteni covjek Marin smeta fukarama iz DNS i SNSD a mudrac Simica Cvetkovic moze do penzije da prima funkcionersku platu jer Simo radi za sebe i upravu a ne za prava radnika.Uz Simicu isto uziva i onaj sarlatan Milijan jer oba cine sve da se ne zamjere upravi.Simo je u vrijeme direktorovanja Petka uzimao novac od novoprimljenih radnika i sve je cinio kao produzena Petkova ruka.Fuj fukare

ODGOVORITE
Name

zakon

25.10.2017 18:28

Tužite budalu Savanovića ima da robija prošli direktor je odrobijo 3 godine misli budala da će vječno biti direktor

ODGOVORITE
Name

podrška za radnike

25.10.2017 18:35

Samo hrabro Marine do pobjede dns je u rasulu

ODGOVORITE
Name

@Banjalucanin

25.10.2017 18:52

E, gospodo neko mora da placa i onoga naseg lobistu u A merici Obrada Kesica nece on za male pare da lobira.Za njega treba godisnje stotine hiljada KM.Vi na skretnice i podmazivanje vagona.

ODGOVORITE
Name

Stop nasilju

25.10.2017 18:53

Pravila Dodikovog nasilja se moraju poštovati. Ako Marina pustite niz vodu, za vas sve ostale slijedi davljenje. Fukare su se priklonile upravi, ali neka zapamte "REDOM RĐA PO DRUŽINI ŠEĆE" Zato pamet uglavu "SVI ZA JEDNOG, JEDAN ZA SVE"

ODGOVORITE
Name

Realno

25.10.2017 22:09

Zbog svega ovoga što se dešava u Željeznicama RS, SNSD i DNS će izgubiti hrpu glasova na sledećim izborima.

ODGOVORITE
Name

mile

26.10.2017 08:32

Snsd nema veze sa zeljeznicama RS zato i jeste tako.

Name

Poslednji kineski car

26.10.2017 06:12

Pa čekajte,je li ovaj čovjek primao platu a nije uopšte radio? Ako je tako šta se čudite onda? Gdje to još ima?

ODGOVORITE