Најбоља сарадња у посљедњој деценији

Ми­ни­стар омла­ди­не и спор­та Ре­пу­бли­ке Ср­би­је Ва­ња Удо­ви­чић бо­ра­вио је, на по­зив цр­но­гор­ског ко­ле­ге Ни­ко­ле Ја­но­ви­ћа, у зва­нич­ној по­сје­ти Цр­ној Го­ри. Ми­ни­стар Удо­ви­чић је пр­ви ми­ни­стар спор­та Ср­би­је, ко­ји је зва­нич­но по­сје­тио Цр­ну Го­ру од сти­ца­ња ње­не не­за­ви­сно­сти, али и пр­ви стра­ни зва­нич­ник ко­ји је до­шао у зва­нич­ну по­сје­ту но­во­о­сно­ва­ном цр­но­гор­ском Ми­ни­стар­ству спор­та.

Регион 22.10.2017 | 19:03
Најбоља сарадња у посљедњој деценији
Го­спо­ди­не Удо­ви­чи­ћу, би­ли сте у зва­нич­ној по­сје­ти Цр­ној Го­ри. Ка­ко оцје­њу­је­те од­но­се дви­је др­жа­ве и ка­ко се Ви лич­но осје­ћа­те у Цр­ној Го­ри?

-Ср­би­ја по­све­ћу­је ве­ли­ку па­жњу раз­во­ју од­но­са с Цр­ном Го­ром и на­ша же­ља је да тај од­нос бу­де што бо­љи. Сви смо са­гла­сни да на­ша са­рад­ња иде уз­ла­зном ли­ни­јом и ако по­гле­да­мо уна­зад си­гу­ран сам да је на нај­ви­шој тач­ки у по­след­њој де­це­ни­ји. Искре­но се на­дам да је мо­ја по­сје­та са­мо до­дат­ни по­зи­тив­ни им­пулс то­ме.

Као што зна­те, играо сам у „Ја­дра­ну“ из Хер­цег Но­вог, ду­го сам играо за ре­пре­зен­та­ци­ју Ср­би­је и Цр­не Го­ре, то ври­је­ме је ду­бо­ко уре­за­но у мо­је сје­ћа­ње и за ње­га ме ве­зу­ју нај­љеп­ше успо­ме­не.

Чи­ње­ни­ца је да у по­след­њих не­ко­ли­ко го­ди­на Ср­би­ја „жа­ње“ ме­да­ље на европ­ским и свјет­ским так­ми­че­њи­ма. Ко је за­слу­жан за „сје­тву“ и да ли сте мо­жда овај успје­шни ре­цепт пре­ни­је­ли Ва­шем ко­ле­ги у ЦГ?

-Уни­вер­зал­ни „ре­цепт“ или пре­чи­це не по­сто­је. Че­сто се и код нас у ме­ди­ји­ма по­ми­њу број­ке, ре­ци­мо за 2016. го­ди­ну 37 осво­је­них ме­да­ља на европ­ским, свјет­ским так­ми­че­њи­ма и Олим­пиј­ским и па­ра­о­лим­пиј­ским игра­ма, што је­сте ап­со­лут­ни ре­корд по бро­ју осво­је­них ме­да­ља у јед­ној го­ди­ни за Ср­би­ју, али ја ми­слим да то ни­је вр­ху­нац на­шег за­јед­нич­ког ра­да и си­сте­ма спор­та. Вје­ру­јем да су још бо­љи ре­зул­та­ти пред на­ма.

Ка­да ка­жем „ми“, ми­слим на си­стем спор­та, Ми­ни­стар­ство омла­ди­не и спор­та и Вла­ду Ре­пу­бли­ке Ср­би­је ко­ја је у по­след­њих пет го­ди­на има­ла са­свим је­дин­ствен и озби­љан при­ступ спор­ту ка­кав, мо­гу да ка­жем без скром­но­сти, ни­је ви­ђен на овим про­сто­ри­ма. Тру­дим се и да лич­но ис­ку­ство про­фе­си­о­нал­ног спор­ти­сте ис­ко­ри­стим и вје­ру­јем да је и оно би­ло дра­го­цје­но у по­ста­вља­њу тог си­сте­ма.

Др­жа­ва си­сте­му спор­та тре­ба да обез­би­је­ди што бо­ље усло­ве за тре­ни­ра­ње и по­сти­за­ње вр­хун­ских ре­зул­та­та, фи­нан­сиј­ски да по­др­жи спорт, али не као не­ка­да на ри­је­чи­ма већ пре­ци­зно и тач­но, дје­ли­ма, а спорт­ски рад­ни­ци и спор­ти­сти да то мак­си­мал­но ис­ко­ри­сте и све то оправ­да­ју сво­јим ре­зул­та­ти­ма. Ин­си­сти­рам да сма­њи­мо на нај­ма­њу мо­гу­ћу мје­ру то­ле­ран­ци­ју на гре­шке, не­про­фе­си­о­на­ли­зам и не­рад.

Осно­ву све­га пред­ста­вља но­ви За­кон о спор­ту на ко­ме смо ра­ди­ли ду­го и пре­да­но, ко­ји је про­шао све­о­бу­хват­ну и озбиљ­ну јав­ну рас­пра­ву, па да­нас сло­бод­но мо­гу ре­ћи да не­ма ни­ко­га из си­сте­ма спор­та од ин­те­гри­те­та ко ни­је уче­ство­вао у ње­го­вом до­но­ше­њу. О ка­квом „те­ме­љу“ спор­та се ра­ди мо­жда го­во­ри и чи­ње­ни­ца да је тај за­кон јед­но­гла­сно из­гла­сан, што зна­чи да је за ње­га гла­са­ла и по­зи­ци­ја и опо­зи­ци­ја.

Ва­ше ми­ни­стар­ство ни­је са­мо спорт. Ко­ји је дио ва­жни­ји у тој син­таг­ми?

-Не­ма мно­го двој­бе око то­га. Оба ре­со­ра су из мно­го раз­ло­га, ре­као бих, под­јед­на­ко ва­жна. У јав­но­сти се уви­јек ви­ше го­во­ри о оном дру­гом ди­је­лу син­таг­ме, о спор­ту, али то не зна­чи да се ма­ње ра­ди или да ма­ње бри­не­мо о про­бле­ми­ма омла­ди­не.

Ја ра­зу­ми­јем по­тре­бу ме­ди­ја да пи­шу и го­во­ре о спор­ту мно­го ви­ше, јер су то те­ме ко­је су за­ни­мљи­ви­је јав­но­сти, али ве­ли­ки дио вре­ме­на по­све­ћу­јем упра­во те­ма­ма ко­је ни­су за­ни­мљи­ве ме­ди­ји­ма или ши­рој јав­но­сти, а ми зна­мо ко­ли­ко су ва­жне за на­шу и бу­дућ­ност на­ше зе­мље.

Сто­ти­не про­је­ка­та је по­др­жа­но од стра­не ми­ни­стар­ства и са­рад­ња са омла­дин­ским ор­га­ни­за­ци­ја­ма, не­вла­ди­ним и ци­је­лим вла­ди­ним сек­то­ром је сва­ко­днев­на. Тру­ди­мо се да са­гле­да­мо сву про­бле­ма­ти­ку тог мо­жда нај­ва­жни­јег ди­је­ла по­пу­ла­ци­је и да ге­не­ри­ше­мо рје­ше­ња.

Ка­да при­ча­мо о омла­ди­ни, мо­рам Вас под­сје­ти­ти да ди­је­ли­мо и за­јед­нич­ке про­бле­ме - мла­ди обра­зо­ва­ни љу­ди на­пу­шта­ју на­ше про­сто­ре! Шта се ту кон­крет­но мо­же ура­ди­ти?

-Ни Ви ни ја ни­смо ро­до­на­чел­ни­ци овог про­бле­ма. Еко­ном­ска не­ста­бил­ност у прет­ход­ним де­це­ни­ја­ма на овим про­сто­ри­ма узе­ла је свој да­нак. Ја имам од­лич­ну са­рад­њу са сво­јим ко­ле­га­ма из ци­је­лог ре­ги­о­на са ко­ји­ма ре­дов­но раз­мје­њу­јем ис­ку­ства и ин­фор­ма­ци­је. Овај про­блем пре­ла­зи гра­ни­це Ва­ше и мо­је др­жа­ве, а сло­бод­но мо­гу да ка­жем да се и не­ма­ли број др­жа­ва бо­ри са истом про­бле­ма­ти­ком.

У окви­ру на­шег ми­ни­стар­ства има­мо ве­ли­ки про­је­кат за­по­шља­ва­ња мла­дих љу­ди, у ко­ји смо укљу­чи­ли де­се­ти­не ве­ли­ких и зна­чај­них ком­па­ни­ја. Ре­зул­та­ти су до­бри и ви­ше сто­ти­на мла­дих љу­ди се за­по­сли­ло. Ов­дје с на­мје­ром ко­ри­стим при­дјев до­бар, јер он од­го­ва­ра за­да­тим ци­ље­ви­ма у про­јек­ту, али не и све­о­бу­хват­ном рје­ша­ва­њу про­бле­ма. Тај про­је­кат има за циљ и скре­та­ње па­жње на овај зна­чај­ни про­блем, ка­ко би се по­кре­ну­ли сви ва­жни су­бјек­ти ко­ји мо­гу до­при­ни­је­ти ње­го­вом рје­ша­ва­њу.

Да­нас има­мо у окви­ру Вла­де Ре­пу­бли­ке Ср­би­је де­се­ти­не слич­них про­је­ка­та, од ства­ра­ња на­уч­но-тех­но­ло­шких пар­ко­ва, ИТ цен­та­ра, па до по­себ­них сти­му­ла­ци­ја и по­др­шке мла­дим пред­у­зет­ни­ци­ма.

По­ме­ну­ли сте и За­кон о спор­ту, ка­ко при­мје­на тог за­ко­на из­гле­да са дис­тан­це од го­ди­ну и ви­ше да­на?

-Им­пле­мен­та­ци­ја сва­ког за­ко­на, јед­на­ко је ва­жна и те­шка као и по­сту­пак ње­го­вог до­но­ше­ња. Мно­ге сјај­не ства­ри угра­ђе­не су у тај за­кон. Де­це­ни­је на­шег ис­ку­ства, али и ис­ку­ства зе­ма­ља у Евро­пи пре­то­че­не су у чла­но­ве тог за­ко­на.

Од уво­ђе­ња бес­плат­них ље­кар­ских пре­гле­да, огра­ни­че­ња ви­си­не чла­на­ри­на, ре­гу­ли­са­ња уго­во­ра у спор­ту, де­по­ли­ти­за­ци­је спор­та, па до школ­ског и уни­вер­зи­тет­ског спор­та и ре­кре­а­ци­је као ба­зе здра­вља на­ци­је и уре­ђе­ња фи­нан­си­ра­ња клу­бо­ва од стра­не ло­кал­них упра­ва и фи­нан­си­ра­ња са­ве­за и так­ми­ча­ра, све је ту.

На­рав­но, има­ли смо мно­го от­по­ра од оних ко­ји су го­ди­на­ма про­на­ла­зи­ли свој ин­те­рес у не­ре­гу­ли­са­ном си­сте­му спор­та. С истим жа­ром и сна­гом ко­ју смо ис­по­љи­ли при­ли­ком из­ра­де за­ко­на, окре­ну­ли смо се ње­го­вој при­мје­ни и пра­ти­мо је на днев­ној осно­ви. Да ли сам за­до­во­љан? Да, али уви­јек сма­трам да мо­же и бо­ље! Та­ко­ђе, пра­ви ре­зул­та­ти тог за­ко­на ви­дје­ће се и кроз при­мје­ну тог за­ко­на у вре­ме­ну ко­је је пред на­ма.
Сла­ви­ша Па­вло­вић

Не при­ста­јем на ма­ње од по­бје­де

Пра­во из ба­зе­на сте, 2013. го­ди­не, сје­ли у ми­ни­стар­ску фо­те­љу? Је­сте ли се осје­ћа­ли „као ри­ба на су­вом“?

-Сти­ца­јем објек­тив­них окол­но­сти, ја ни­сам имао пра­во на пе­ри­од тран­зи­ци­је у свом жи­во­ту, али ми је ука­за­но огром­но по­вје­ре­ње, да­та ве­ли­ка по­др­шка, а ти­ме је и мо­ја од­го­вор­ност од пр­вог да­на та­ква. Са истом енер­ги­јом и при­сту­пом да ни­шта ма­ње од по­бје­де ни­је ре­зул­тат на ко­ји при­ста­јем, ушао сам у овај по­сао и та­ко га и да­нас ра­дим.

Са­ма чи­ње­ни­ца да срп­ском спор­ту иде све бо­ље и бо­ље из го­ди­не у го­ди­ну, по­твр­ђу­је ми да сам на пра­вом пу­ту. На­рав­но, да без огром­не по­др­шке свих ко­ле­га из Вла­де и пред­сјед­ни­ка др­жа­ве то не би би­ло мо­гу­ће. Је­дан од по­ка­за­те­ља ра­да на “се­ма­фо­ру” је 129 ме­да­ља на европ­ским, свјет­ским и Олим­пиј­ским и па­ра­о­лим­пиј­ским так­ми­че­њи­ма за пе­ри­од од по­след­ње че­ти­ри го­ди­не, у од­но­су на осво­је­них 117 ме­да­ља у пе­ри­о­ду од 14 го­ди­на (2000-2013.).

Ни­ко­ла и ја смо при­ја­те­љи

Ни­ко­ла Ја­но­вић је Ваш не­ка­да­шњи са­и­грач, а за­тим и љу­ти ри­вал у ба­зе­ну. Ка­кви су ва­ши од­но­си да­нас?

-Ни­ко­ла и ја се по­зна­је­мо за­и­ста ду­го. Ако би од ме­не тра­жи­ли да опи­шем наш од­нос у јед­ној ри­је­чи, он­да би мој од­го­вор био - при­ја­тељ. Ни­ко­ла је ве­о­ма хра­бар и пре­дан мла­ди чо­вјек.

Та­кав је био као играч, а ви­дим да су то осо­би­не ко­је га кра­се и да­нас. Од­луч­ност са ко­јом се ми­ни­стар Ја­но­вић упу­шта у рје­ша­ва­ње про­бле­ма и при­сту­па ра­ду са­мо ми по­твр­ђу­је оно што сам о ње­му и знао.

Извор: Дан н-лине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Перо

22.10.2017 17:30

Ста цес код тих болесних кретена,који су признали Косово.Налозени су да мрзе србе иако народ није такав,резим то свјесно ради.Па хтјели су да направе паралелну цркву која би парирала српској али им тај пројекат није успио захваљујуци Амфилохију који је много јак.Толко о њима и њиховим односима са Србијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

22.10.2017 18:05

Сусрет двојице некадасњих саиграца у ватерполо репрезентацији СРЈ а потом и СЦГ.

ОДГОВОРИТЕ