Кина прави супер моћни компјутер

Кинески научници развијају супер моћни компјутер који ће моћи да обави квантилион (биллион билиона) операција у секунди и овдашњи научници тврде да ће то бити најмоћнија "машина" у свету.

Информационе технологије 20.10.2017 | 07:30
Кина прави супер моћни компјутер
Компјутер је већ назван Тианхе - 3, а његов долазак најавио је новинарима на маргинама 19. Националног конгреса Комунистичке партије Кине Менг Ксиангфеи, један од шефова Националног суперкомпјутерског центра.

Биће то, како је рекао, десет пута бржи компјуитер од тренутно најбржег на свету , моћи ће да комуницира с високим степеном интелигенције, али такође да буде користан у традицуионалним индустријама попут металске, правећи бизнис моделе, те креирајући, рецимо пројекте за читаве мале "паметна" градове.

"Он ће подржавати развој здравије, моћније и дигитализованије Кине", поручио је Ксиангфеи.

Управо сада, како је објаснио, Тианхе-1, први кинески qуадриллионски компјутер опслужује више од 1.600 истраживачких института у преко 20 кинеских приовинција.

"Кина намерава да постане најмоћнија технолошка сила у свету до 2035", додао је, наводећи да сваке године изађе са студија више до 600.000 нових дипломаца обучених за највише технологије.

Он каже и да ће Кина наставити да улаже у нова научна И технолошка достигнућа, те наводи да је веома задовољан што његова земља постаје иновацијски И технолошки снажна нација.

Кина је, иначе, била светски лидер у науци и технологији још у време које је претходило владавини династије Минг. А затим су у 14. веку те активности значајно смањене.

Четири најчувенија кинеска открића из тог периода су папир, компас, барут и штампарско умеће.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хуаwеи

20.10.2017 11:21

Телефони су добри и јефтини потом не морате размисљати о разним америцким свињаријама. Кинези су дискретни и ненаметљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

22.10.2017 23:12

Кинези се сматрају старом цивилизацијом која има предност на зивот наспрам свих осталих. Кинези су велики расисти, и не постују никог осим кинеза, и од тих постују богате, док сиротиња не стигне до пензије вец цркава и спаљује.

Name

Куки за Цхристиан Сwеден

23.10.2017 09:16

Одавно нисам прочитао већу глупост. Шта би онда требао рећи за амере, швабе, енглезе, французе, шпанце итд. Кинези су након доста времена дочекали да опет имају свој идентитет. Били су у глобалном ћумезу, с обзиром на величину земље и популацију. То је врло вриједан и упоран народ. Само ми је жао што су у овом времену материјалне грознице изгубили традицију и духовност. И што је најважније, њихов напредак је искључиво од њиховог личног рада и труда, а не као горе наведене нације од окупација и колонизација.

Name

Наведени

02.11.2017 22:37

Они су увозили паметне и извозили продукте. На крају су све продали Кинезима. Само се јос Ипхоне дрзи.