ЛЕ, Усред Албаније - 0:2: Партизане, уради то!

И једна анегдота на релацији Стојковић - Тошић. . .

Фудбал 19.10.2017 | 20:15
ЛЕ, Усред Албаније - 0:2: Партизане, уради то!
Један је доведен да брани и то засад ради на врхунском нивоу, други да прави разлику баш на оваквим мечевима, а обојица знају како је то играти фудбал у Албанији.  Штавише, како је то победити у срцу ове државе.

Владимир Стојковић и Зоран Тошић, пројектовано две највеће узданице Партизана, само по лепом памте претходни долазак у Албанију, кад су у јесен 2015, савладали домаћу репрезентацију 2:0 и укочили је на путу до каснијег пласмана на Првенство Европе.

Зато, нема тог Гробара који баш од тандема српских репрезентативаца не очекује репризу у мечу са Скендербегом (21.05, РТС 1, ТВ Аренаспорт 3), који је за многе више од фудбала. Не за све, јер црно-бели само о фудбалу мисле. Што је први предуслов да треће коло Групе Б Лиге Европе украсе победом која би знатно повећала шансе да се домогну нокаут фазе.

Поготово што нико ових дана није инсистирао на Фљамуртарију, на тим духовима прошлости које море старије генерације. С разлогом, јер чак деветорица од пројектованих првих 11 Партизана нису била ни рођена кад је Сокол Кушта у Београду 30. септембра 1987. приредио сензацију и голом из немогуће позиције елиминисао Парни ваљак из УЕФА купа.

Зато, црно-бели нису оптерећени историјом. Већ сами могу да је напишу. Да се памти и препричава до неког новог сусрета са Албанцима.

"Ја и не размишљам о амбијенту. Не знам шта то може да нас чека", смирено и рационално говори Зоран Тошић, уверавајући да у Елбасану (40 минута вожње удаљеном од Тиране) очекује меч без тензија, какав је био и претходни на истом месту. "Био сам овде кад смо у дресу репрезентације играли квалификације за Европско првенство, била је сасвим нормална атмосфера, осим што је неко погодио аутобус каменом, али то је био нечији хир. Утакмица је била мирна, занимала нас је само лопта, нисмо осетили никакав набој. Очекујем да се и сад игра фудбал и ништа сем тога".

Популарни Бамби се после безмало једномесечне паузе минулог викенда у Сурдулици вратио на терен и требало би да представља једну од ударних песница тима Мирослава Ђукића. Од одговорности не бежи.

"У европским утакмицама нема много шанси, нити простора за грешке. Морамо да будемо свесни да је у питању такмичење где нема праштања, ни времена за исправљање пропуста. Покушаћемо да победимо", допунио је крилни везиста.

Док је овај разговор прављен, улогу новинара у једном тренутку преузео је Владимир Стојковић, иначе Бамбијев цимер:

"Мене занима хоћеш ли хркати вечерас?"

"Надам се да не", није се дао испровоцирати Тошић, пре него што је у шали добацио голману:"Надам се да ћеш ме пустити да спавам нормално."

Потом се и сам Стојковић присетио детаља са меча играног у јесен 2015, кад смо головима Александра Коларова и Адема Љајића славили са 2:0 у Елбасану.

"Све је тад било напумпано. Ми нисмо имали шансе за пласман на ЕУРО, више је то био меч за престиж и све је прошло мирно. Надам се да ће тако бити и вечерас. Нема шта да се прича, обећава, него... Зна се, терен, лопта, то је наше. Да дамо максимум у послу за који смо доведени", делује посвећено голман Партизана.

На питање да ли је проучавао нападаче Скендербега, понудио је занимљив одговор...

"Нисам! Прошло је време кад анализираш појединце. Има домаћин доста опасних играча, али им је колектив најјачи адут. Мене, ипак, занима да дам све за победу мог тима", закључио јеВладимир Стојковић.

У прве две рунде, против Јанг Бојса и Динама из Кијева (вечерас се састају у Украјини) био је најбољи појединац црно-белих, за које би најбоље било да вечерас око 23.00 поред његовог имена стоји - неоцењен.

Можда је време да неко други буде јунак.

Ко се јавља?

СУДИТЕ НАМ ТЕК НА КРАЈУ

До пре две седмице нису одрадили ниједан тренинг заједно, па ће тек сад, у веома важном мечу за европске амбиције Партизана, Зоран Тошић и Сејдуба Сума заиграти заједно од првог минута.

Најзвучније и најскупље појачање црно-белих минулог лета... Делује да би могло да буде радости за Гробаре.

"Код нас се доста апострофира један играч, небитно да ли је то Сума, ја или неко трећи. Свако у Партизану има улогу, сигурно су велка очекивања од свих. Мој став је да би требало подвући црту после неколико утакмица или неколико месеци, онда рећи "то ваља" или "то не ваља". Велики терет је и на мени и на њему и осталим момцима, а остало је још 30 утакмица до краја сезоне. Кад се заврши онда ћемо подвући црту", замолио је Бамби Тошић да се не жури са проценама квалитета појединаца.

ЗАНИМЉИВОСТИ

- Скендербег не зна за пораз на свом терену ове сезоне у квалификацијама и Лиги Европе (три победе, два ремија)

- Над фудбалерима Партизана је у прва два кола Лиге Европе направљено чак 47 прекршаја, по чему су први на званичној статистици УЕФА

- Уколико вечерас добије жути картон Огњен Ожеговић неће играти меч са Скендербегом у Хумској за две седмице

- Вечерашњи меч биће 235. Партизанов у такмичењима под окриљем УЕФА

- Ако победе, изабраници Мирослава Ђукића добиће премије у износу од 130.000 евра, док је фудбалерима Скендербрга обећана награда од 100.000 евра

Оба тима имају по један бод после два два кола, па ће предстојећи двомеч бити пресудан за њих у борби за наредну фазу такмичења.

Уочи меча у Елбасану претходних дана је у центру пажње била пре свега безбедносна ситуација, албанска полиција је буквално блокирала овај град, али и главни Тирану, где су били смештени црно-бели до дана утакмице.

У самом Елбасану српског шампиона чувају специјалци са снајперима, док ће са трибина покушати да их поремете фанатични навијачи македонске Шкендије "Балисти".

Тренер Партизана Мирослав Ђукић на располагању има све играче осим Небојше Косовића, а први пут ове сезоне у стартној постави наћи ће се два највећа летошња појачања – Зоран Тошић и Сејдуба Сума.

Лига Европе, ИИИ коло:
Скендербег – Партизан
"Елбасан Арена", капацицет 12.800
Главни судија Данијел Стефански (ПОЛ)

Скендербег (4-3-3): Шехи – Мици, Јашаница, Радас, Вангјељи – Дита, Љиљај, Музака – Џејмс, Таку, Суе

Партизан (4-2-3-1): Стојковић – Н.Г. Милетић, Митровић, Н.Р. Милетић, Вулићевић – Јевтовић, Евертон – Јанковић, Сума, Тошић – Тавамба

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар