Паметни телефон, "дрога" од које се треба одвикавати постепено

Ако сваког слободног тренутка посежете за својим паметним телефоном, можда би требало да прекинете са том праксом, сматрају лекари, додајући да то ни у ком случају не треба радити нагло.

Информационе технологије 17.10.2017 | 11:27
Паметни телефон, "дрога" од које се треба одвикавати постепено
Ирис Хаут, психолошкиња из Берлина, препоручује постепено одвикавање од непрекидне зависности од протока информација. Она препоручује да се прибегне својеврсном "самодисциплиновању", односно да појединац одреди време у току дана када, у периоду од два до три сата, неће користити свој смартфон.

"Сама сам се дисциплиновала тако што не користим телефон од 7 до 11 сати увече", каже она.

Током викенда се треба уздржати од читања службене електронске поште, а неке компаније својим запосленима то забрањују.

Нове технологије нису у потпуности лоше, каже Хаут и додаје да је учинак сталне изложености бројним информацијама, које су често у потпуности непотребне и оптерећују ум, забрињавајућ.

Она сматра да негативно утичу на памћење и концентрацију. Њене претпоставке, међутим, нису научно утемељене.

Хаут додаје и да пријатеље и чланове породице треба подсетити да су апликације попут Фацебоока и WхатсАппа само помагала, а не и замена за комуникацију.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

То је теско

17.10.2017 22:26

Посебно млади су овисни због друствених мреза. Затим, вецина косирти WИФИ те неплаца интернет. Смартпхоне је замјенио класицне тлефоне и постао цлан породице, друг, пријаатељ, али и непријатељ јер људи све казу и нема тајни.

ОДГОВОРИТЕ