Обиљежена слава храма у Лопарама

Бројни вјерници окупили су се данас у Лопарама гдје је молитвено и свечано обиљежена слава храма који је посвећен Покрову Пресвете Богородице.

Република Српска 14.10.2017 | 14:14
Обиљежена слава храма у Лопарама
"Као што свака мајка у своме срцу има много мјеста за своју дјецу и за дјецу своје дјеце, тако и Пресвета Богородица у своме срцу има мјеста за све истинске вјернике који јој се обраћају са молитвама, како за помоћ тако и за спасење", поручио је у бесједи протонамјесник Илија Јовић.

Слави храма у Лопарама присуствовао је и начелник општине Радо Савић који је честитао славу и изразио задовољство што се велики број вјерника окупио у храму чија је порта једно од најљепших мјеста у овом мајевичком крају.



"Опредјељење локалне власти и у наредном периоду биће изградња храмова и вјере православне", рекао је Савић.

Према његовим ријечима, за потребе Српске православне цркве у Лопарама се из општинског буџета годишње издваја 50.000 КМ.

У порти Храма Покрова Пресвете Богородице налази се спомен-обиљежје посвећено жртвама у Другом свјетском рату када су у априлу 1944. године припадници нацистичко-усташке дивизије стријељали 327 Срба у Лопарама и околним селима Јабланице, Мачковца, Козјка, Лукавице, Пипера, Вакуфа, Пирковаца, Вукосаваца, Тобута и Лабуцке.

На мјесту на коме је споменик подигнут, уочи Васкрса 1944. године објешено је 77 угледних Срба, домаћина овога краја.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

перо

15.10.2017 21:00

Ахх код нас се ниста друхо и не ради ссмо слика и слави. Свака цаст развијамо се

ОДГОВОРИТЕ