Obilježena slava hrama u Loparama

Brojni vjernici okupili su se danas u Loparama gdje je molitveno i svečano obilježena slava hrama koji je posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice.

Republika Srpska 14.10.2017 | 14:14
Obilježena slava hrama u Loparama
"Kao što svaka majka u svome srcu ima mnogo mjesta za svoju djecu i za djecu svoje djece, tako i Presveta Bogorodica u svome srcu ima mjesta za sve istinske vjernike koji joj se obraćaju sa molitvama, kako za pomoć tako i za spasenje", poručio je u besjedi protonamjesnik Ilija Jović.

Slavi hrama u Loparama prisustvovao je i načelnik opštine Rado Savić koji je čestitao slavu i izrazio zadovoljstvo što se veliki broj vjernika okupio u hramu čija je porta jedno od najljepših mjesta u ovom majevičkom kraju.



"Opredjeljenje lokalne vlasti i u narednom periodu biće izgradnja hramova i vjere pravoslavne", rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, za potrebe Srpske pravoslavne crkve u Loparama se iz opštinskog budžeta godišnje izdvaja 50.000 KM.

U porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice nalazi se spomen-obilježje posvećeno žrtvama u Drugom svjetskom ratu kada su u aprilu 1944. godine pripadnici nacističko-ustaške divizije strijeljali 327 Srba u Loparama i okolnim selima Jablanice, Mačkovca, Kozjka, Lukavice, Pipera, Vakufa, Pirkovaca, Vukosavaca, Tobuta i Labucke.

Na mjestu na kome je spomenik podignut, uoči Vaskrsa 1944. godine obješeno je 77 uglednih Srba, domaćina ovoga kraja.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pero

15.10.2017 21:00

Ahh kod nas se nista druho i ne radi ssmo slika i slavi. Svaka cast razvijamo se

ODGOVORITE