Анализа: Одбрана "змајева" - постоји ли то?!

Да ли знате која четворица играча чине или би требали да чине одбрану репрезентације БиХ? Тај одговор тешко да зна и сам селектор Мехмед Баждаревић.

Фудбал 11.10.2017 | 20:45
Анализа: Одбрана "змајева" - постоји ли то?!
Репрезентација БиХ побједом над Естонијом 2:1 у уторак увече завршила је квалификације за Свјетско првенство 2018 у Русији.

Још један квалификациони циклус завршен је неуспјехом и „змајеви“ ће пропустити још једно велико такмичење.

Посљедња шанса за репрезентацију БиХ био је дуел на сарајевској Грбавици против Белгије у којем су „змајеви“ требали да упишу три бода и сачекају евентуални кикс Грчке на Кипру, како би преузели друго мјесто на табели,  али десило се супротно.

Белгија је славила 4:3, а Грчка три сата касније побједом над Кипром обезбиједила друго мјесто у Групи Х, јер је било јасно да ће Грчка у посљедњем колу побиједити Гибралтар.

Након утакмице с Белгијом Един Џеко био је видно разочаран и одмах по завршетку у студију БХТ-а дао је изјаву која би требала да забрине:

"Без обзира на све, голови које смо примили немају везе са професионалним фудбалом. Ако желимо да напредујемо мислим да нешто треба да се промијени, неке анализе да се направе, јер овако не иде. Да није жалосно било би смијешно“, рекао је Џеко послије утакмице у којој су „змајеви“ Белгији дали три гола, али и примили четири.

"Није то ствар одбране, ја не говорим одбрана-напад. Сви заједно нападамо, сви заједно се бранимо. Једноставно, погледајте голове, то нема везе са професионалним фудбалом“, покушао је да ублажи Џеко своју критику на рачун дефанзиваца истакавши да не дијели тим на одбрану и напад.



Тачно је да одговорност за примљене поготке сноси цијела екипа, међутим, чињеница је и та да кроз ове квалификације БиХ није имала стандардну одбрамбену четворку и да се много ротирало у задњој линији.

Тешко да би иједан навијач БиХ на питање „Ко чини задњу линију змајева?“ знао одговор, јер судећи према ономе што смо видјели у квалификацијама то још није дефинисао ни селектор Мехмед Баждаревић.

Да је тако показује податак да Баждаревић у 10 утакмица квалификација за Свјетско првенство није поновио четворицу у задњој линији као на претходној утакмици.

Наравно, на састав екипе зависе бројни фактори, од тренутне форме играча, квалитета и начина игре противничке екипе, па до суспензија и жутих картона, али чињеница је да је Меша константно ротирао задњу линију.

Баждаревић је овај квалификациони циклус почео са задњом линијом Колашинац – Спахић – Зукановић – Врањеш и остварена је убједљива побједа 5:0 против Естоније, у којој је Спахић постигао два гола.

Услиједио је први велики тест, меч са Белгијом, а Меша је направио једну измјену, умјесто Врањеша играо је Бичакчић. Тај меч завршен је поразом 4:0.

У побједи 2:0 над Кипром вратио се Врањеш, али је мјесто Зукановића заузео Шуњић, да би се за четврти меч квалификација, на гостовању у Грчкој (1:1), селектор Баждаревић одлучио за задњу линију са почетка квалификација.

Једини играч који је био константан у  10 квалификационих утакмица био је лијеви бек Арсенала Сеад Колашинац, који је пропустио само један репрезентативни меч и редовно заузимао своје мјесто поред лијеве аут-линије.

И Огњен Врањеш одиграо је седам од десет утакмица, али је питање може ли се говорити о његовој стандардној улози у репрезентацији, јер се његова позиција у тим већ годинама мијења, најчешће је десни бек, али по потреби је у средини одбране.

Након што је Спахић остао без клуба, више није било мјеста за њега у репрзентацији и Баждаревић је био приморан да нађе нова рјешења и умјесто њега на мечу против Гибралтара играо је Цоцалић, док је Врањешево мјесто на десном боку заузео Бичакчић.

И на мечу против Грчке Баждаревић је био принуђен на измјену, овог пута због повреде Колашинца, која је замијенио Зукановић, али је измјена било и на осталим позицијама па је задња линија Колашинац – Зукановић – Цоцалић – Бичакчић трансформисана у четворку Зукановић – Шуњић – Бичакчић – Врањеш.

Након повратка Колашинца за меч против Кипрана очекивало се да се Зукановић, који је одиграо четири од претходних пет утакмица, са бока гдје је мијењао Колашинца врати на штоперску позицију, међутим остао је на клупи, а играо је Шуњић. „Змајеви“ са четворком Колашинац, Шуњић, Бичакчић и Врањеш на том мечу поражени су 3:2, што је био један од преломних мечева квалификација.

Вратио се Зукановић у екипу у убједљивој побједи против Гибралтара, али на овом мечу умјесто Бичакчића играо је Цоцалић.

Ни Зукановић ни Цоцалић нису почели сљедећи меч против Белгије, Зукановић због суспензије, док је Цоцалић остао на клупу, па су штоперски тандем, уз бекове Колашинца и Врањеша чинили Шуњић и Ђумић.

На посљедњој уткамици квалификација против Естоније Баждаревић је направио три измјене у односу на Белгију. Повријеђеног Врањеша замијенио је Сушић на десном боку, а на централне позиције враћени су Зукановић и Цоцалић па су змајеви квалификације зазвршили са задњом линијом Колашинац – Зукановић – Цоцалић – Сушић.

Да ли је и колико ротација задње линија утицала на исход ових квалификација и број примљених голова, остаје питање.

На крају, податак да је репрезентација БиХ на десет мечева квалификација примила 13 голова. Ово и није толико забрињавајуће уколико се узме у обзир податак да је осам од тих голова примила од Белгије.

С друге стране, чињеница је да је БиХ примила дупло више голова од Белгије и Грчке, које су примиле по шест голова. А управо те репрезентације обезбиједиле су директан пласман на Свјетско првенство, односно у бараж!

Број наступа у квалификацијама

Колашинац 9/10

Врањеш 7/10

Зукановић 6/10

Спахић 4/10

Бичакчић 4/11

Шуњић 4/10

Цоцалић 3/10

Ђумић 2/10

Сушић 1/10

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар