Стиже револуционарни 3Д селфи

Тим стручњака са Универзитета Кингстон и Нотингем створио је програм који мапира 3Д верзију лица на основу само једне фотографије. Такозвани "3Д селфи" настаје помоћу вештачке интелигенције која препознаје различите карактеристике на равној слици и потом их реконфигурише у 3Д модел.

Информационе технологије 04.10.2017 | 16:21
Стиже револуционарни 3Д селфи
"Оно што је заиста импресивно код ове технологије је то да је она веома поједноставила цео процес стварања 3Д модела лица", каже доктор Василеос Аргиоу са Факултета за научни инжењеринг и информатику Универзитета Кингстон.

"Прелазак са 2Д на 3Д раније је подразумевао низ предрадњи које смо успели да заобиђемо, тако да сада не морамо да бирамо само специфичне карактеристике или да користимо моделе који мењају облик", истиче он.

"Дали смо систему одређену количину података. Он, потом, учи на начин слично нашем, да обрађује наизглед неповезане информације, што му омогућава да закључује о томе како би равна слика нечијег лица могла да изгледа у три димензије", објашњава Аргиоу.

Тим је користио базу података са преко 80.000 2Д слика заједно са одговарајућим 3Д моделима, да би "истренирао" рачунар да препозна кључне карактеристике.

Будућа примена ове технологије подразумеваће откривање лица у гомили и стварање личних аватара у видеоиграма.

"Ова технологија би могла да се користи и у безбедносне сврхе, где би се фотографија лица брзо скенирала да би се створила 3Д слика, помоћу које би могла да се идентификује особа у гомили из различитих углова", објашњава доктор Јоргос Цимиропоулос са Универзитета у Нотингему.

"А може да се користи и у анимираним филмовима, за специјалне ефекте у филмовима, као и да има различите медицинске примене", додаје он.

"Систем који смо створили већ је веома прецизан, али сада намеравамо да га додатно побољшамо како би био у стању да процесира суптилније детаље лица, као што су длаке, наочре, младежи и пегица", закључује Цимиропоулос.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

збогом

04.10.2017 14:26

Анонимност приватност, могуцност да сакријете тајне везе, да одете негдје да нико не зна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе то јос

06.10.2017 15:27

Али искљуци мобил и затвори фејсбук.

Name

Хонор 9

11.10.2017 17:59

Он има 3Д особне портрете.

ОДГОВОРИТЕ