Отворено писмо Управи РТРС-а

Некадашњи начелник општине Рогатица Томислав Пухалац упутио је отворено писмо генералном директору Јавног сервиса Републике Српске (РТРС) Драшку Милиновићу, поводом прилога који је емитован у ''Дневнику 2'' РТРС-а, а који се односи на финансирање БН телевизије.

Република Српска 03.10.2017 | 13:10
Отворено писмо Управи РТРС-а
Господине Милиновићу,

У прилогу емитованом у „Дневнику 2“ РТРС-а 01.10.2017. године тема су биле услуге информисања које је РТВ БН пружала општини Рогатица у протеклих неколико година. У оквиру прилога емитована је и „анкета“ са „случајним пролазницима“, гдје је „случајни пролазник“ био функционер ОО СНСД Рогатица Предраг Ујић, иначе незаконито именовани в.д. директора Туристичке организације Рогатице, те члан Младих СНСД-а Милош Новаковић, који такође има амбиције да буде незаконито именован за директора или на било коју функцију у Рогатици.

Они су „случајно“ искритиковали сарадњу општинске власти у мандату у коме сам био начелник општине са медијском кућом РТВ БН. „Случајно“ новинар РТРС није могао никако да ступи у контакт са мном, иако основна правила новинарске етичности, које се уредништво РТРС-а не придржава већ годинама, захтијева реакцију друге стране. „Случајно“ новинари нису ни покушали ступити у контакт са менаџментом РТВ БН, што је по новинарским кодексима професионална обавеза.

Управо због оваквих и сличних „случајности“ у програмима РТРС-а у мандату сам осјећао обавезу да грађанима Рогатице обезбиједим медијску заступљеност општине у програму још неке телевизије.

РТРС је у периоду 2012-2016. из Рогатице извјештавао веома ријетко, а и тада најчешће необјективно, политички пристрасно и некоректно. Ако би којим случајем, новинари РТРС-а дошли на подручје општине, (на примјер на годишњицу страдања Срба у Старом Броду), узимали би изјаве од људи блиских СНСД-у, а никад од начелника општине као домаћина скупа.

Такође „сасвим случајно“ новинари РТРС-а извјештавали су са традиционалног „мото кроса“ да је спортску манифестацију финансирао свако други, само не Општина Рогатица. „Случајно“ сте у РТРС-у пуне четири године „заборављали“ да ме, као начелника општине, позовете да гостујем у било којој емисији, у било ком термину, било којим поводом.

А било је доста успјешних пројеката о којима је јавни сервис требао извјештавати из Рогатице као што су: реализација двије од три фазе пројекта ВиК, вриједног преко 5 милиона марака, којим се рјешава водоснабдијевање Рогатице за наредних 50 година; уређење корита ријеке Ракитице, укупне вриједности 2,8 милиона КМ, којим је ријешено плављење општине за наредних 100 година; изградња водовода на Стјеницама, безводном подручју са око 800 кућа, чији мјештани рјешавање водоснабдијевања чекају деценијама, вриједности око 5 милиона КМ; пласирање преко 1 милион директних донација рогатичким пољопривредницима; организовање највеће и најљепше аматерске спортске, аматерске манифестације овог дијела Европе – МОСИ, на којој учествује 30 општина из три државе и око 2.000 младих спортиста тромеђе...

Због оваквог „извјештавања“ РТРС-а, као што је и овај антииформативни прилог са изразитом политичко-пропагандном конотацијом, у коме се чула само једна страна, док преосталим двјема није ни пружена прилика да говоре, Општина Рогатица била је приморана да, путем институције јавне набавке, апсолутно легално и по закону, услуге информативног праћења купује и од других пружалаца услуга.

За разлику од РТРС-а, РТВ БН одлично је и професионално реализовао уговорене послове, пружајући гледаоцима објективну, правовремену и тачну информацију, пружајући увијек обимом и заступљеношћу у програму информација из Рогатице знатно више него што је био обавезан по уговору, за ниску цијену од 2.000 КМ мјесечно.

То што је у периоду 2012-2016. било прилике да се скоро свакодневно из Рогатице извјештава о обнови и изградњи, а у посљедњих годину дана углавном о повећању плата администрацији, незаконитим именовањима општинских функционера, сукобима интереса одборника, незаконитим смјенама и политичким именовањима директора за која судови редовно пресуђују да јесу противзаконита, није виновник претходна него актуелна општинска власт. Ето приједлога новинарима РТРС-а за десетине истраживачких прилога из Рогатице.

Питам Вас, директоре РТРС-а, колико кошта мјесечно, или по једном прилогу, услуга коју грађанима пружа РТРС. Општина Рогатица има 11.500 становника, или око 3.000 домаћинстава. Свако ово домаћинсво мјесечно плаћа 7,5 КМ РТВ таксе, плус такса правних лица, то је близу 30.000 КМ сваког мјесеца. Често су пролазили мјесеци, а да из Рогатице у програму РТРС-а није био емитован ни један прилог.

Питам менаџмент и уредништво РТРС колико то десетина хиљада марака грађане Рогатице кошта сваки њихов прилог, и зашто је он увијек у служби политике СНСД-а, неаргументовано усмјерен против СДС-а, попут овог на који реагујем?

Да ли РТВ таксу плаћају само чланови СНСД-а, или и чланови СДС-а и сви Рогатичани, и ако је плаћају сви, а плаћају, зашто информације које РТРС (тако ријетко) објављује из Рогатице нису објективне, непристрасне и професионалне, у служби и интересу свих грађана, него су све одреда непрофесионално третиране, пристрасно интерпретиране и политички обојене, као да је РТРС приватна СНСД-ова телевизија?

Као гледалац, грађанин и уредан платиша РТВ таксе са жаљењем примјећујем да РТРС, серијалом непрофесионалних прилога у којима скоро свакодневно проблематизује потпуно законите уговоре општина о пословној сарадњи, у којима друга и трећа страна никад немају прилику да изнесу свој став, злоупотребљавате медијски простор за обрачун са пословном конкуренцијом, умјесто за информисање грађана.

Реално би било да се за гледаност, у којој вас РТВ БН већ дужи временски период убједљиво надмашује, борите објективним, тачним и професионалним новинарским информацијама и прилозима.

Злоупотребом медијског простора за обрачуном са пословном конкуренцијом и политичким неистомишљеницима владајуће странке РТРС постиже само то да све већи број гледалаца у Рогатици свој даљински управљач, ако не и током цијелог дана а оно сваке вечери у 19:30 часова, подешава на фреквенцију БН ТВ.

Позивамо менаџмент РТРС-а да, у што краћем року, јавности пружи објективну и тачну информацију о томе колико се мјесечно убире финасијских средства из општине Рогатица по основу РТВ таксе, и колико један ТВ прилог, по вашој калкулацији, кошта грађане наше општине.

Томислав Пухалац,
Бивши начелник општине Рогатица (2012-2016)

(БН)

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

Горан Сувара

03.10.2017 11:18

Ртрс је најобјективнији !!! Поготово кад мени донесу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југовиц

03.10.2017 12:58

Томо, само напријед. Сада си у прилици да похапсис ове криминалце, уцини то!

Name

Стана

03.10.2017 13:05

Ртрс највеца говна. ...смеце. ..фуј

Name

Истина

03.10.2017 11:22

Свака цаст на одговору за ову Гебелску и биједну ртрс.Моцна БН ТВ је најбоља у Рс!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галиб

03.10.2017 11:24

Свака част начелниче нека неко и на овај начин аргументовано одговори на медијску хајку против ТВ БН,владајући су већ давно почели предизборну кампању, мада никад нису ни престајали.Чудимо се што људи одлазе кад на сваком кораку виде неправду и корупцију пуна им је глава свега.Нека нам је Бог у помоћи а овај народ да се дозове памети и врати се моралним,људским и Божјим начелима,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПТПЦ

03.10.2017 11:25

Зато је слуга Александар Црквењас успио сада доци до Рогатице и испунити задатак. Јос један биједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

03.10.2017 14:31

Црквењас и Гвозден Сарац су се толико ниско спустили и толико себе срозали да су их људи поцели залити. Људи им се смију иза ледја.

Name

Милко

03.10.2017 15:17

Увијек сам се питао како људи могу да се срозају тако ниско? Ста би могао да буде разлог да људи који зуљају јефтину саламу улазу грцевите напоре да би помогли људима који су опљацкали и њих и њихову дјецу да сто дузе остану на власти. Како им се не гади погледати свој лик ујутро у огледалу? Како не пљуну сами себи у лице?

Name

Ре Милко

03.10.2017 19:37

Црквењас се увлаци директору телевизије и Косарцу не би ли постао сеф регионалног центра ртрс у Истоцном Сарајеву.

Name

Ре Ре

03.10.2017 20:25

добро, и кад постане ста онда? Да ли је то функција због које требас продати образ и због које це твоја дјеца на ледјима носити бреме будаластог оца?

Name

Црквењаш

05.10.2017 12:44

Маните се ви мене једном се у животу постаје шеф

Name

Дијете Рогатице

06.10.2017 17:31

Поштовани, Ниједна власт у Рогатици у последњих 20 година (сем оне господина Јовичића) није заслужила већи медијски простор на било којој ТВ станици. О овој тренутној не могу да говорим јер не проводим толико времена у родном граду, али ваљда ће реализовати неке од најављених пројеката и ријешити се задужења о којима се толико пише од октобра 2016. Желим им сву срећу, јер народ Рогатице то заслужује! Можда је и однос власти у Рогатици био такав да нису давали шансу РТРС-у сем оне у којој се говорило о ватрогасној јединици, али и извјештајима поводом дана општине.. Зато смо у то вријеме више пратили БН како бисмо се информисали о битним дешавањима и радовима у Рогатици. Сам господин Пухалац је, вршећи функцију начелника, гостовао на једној телевизији (која нема сигнал у општини Рогатица, али ваљда је имао себи познате разлоге за то гостовање) и говорио о животу својих грађана као да су члани руске Думе! Свакако да није у реду што су прије неко вече изјаве (случајно) давали само потврђени чланови СНСД-а, али тако је ваљда било и у претходне четири године када је долазио РТВ БН а говорили подобни људи тадашњој власти. Није лијепо карактерисати овог или оног новинара као потрчка, улизицу и сл. Будимо реални, данас се ниједан посао у БиХ не добија без познанства, а посебно не новинарски. У СВАКОЈ телевизији\порталу имате људе који ће писати сјајно, а да то није њихов, већ став уредника! Неће Рогатици донијети напредак прича о нелегалном запошљавању неких људи, као да је то сад измишљена топла вода и нешто ново... Само рад и отварање нових радних мјеста може задржати младе да остану на општини на обали Ракитнице... Чекамо!

Name

Суви

03.10.2017 11:28

Па то и није нека кућа,жал Боже фреквенцје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џејмс 007Бонд

03.10.2017 11:30

Мир међу Србима! Будите као Радио-телевизија Војводине и Радио-телевизија Србије... Јер договорили су се, па на један претплатни рачун по једној цени плаћамо оба државна сервиса, и оба имају фрекфенцију на целој територији Србије... И сарадња им је толико супер да сваки дан имају спајање програма на тачно сат времена! ...Значи, ако могу Срби с ове стране Дрнине - онда можете и ви! ...И зато само сарадра РТРС + БН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево зашто..

03.10.2017 15:11

Могу тамо кад у једну диплу диплају. А како овдје диплати у једну диплу са ноторним лоповима, криминалцима, корумпираном бандом..??!! Како..??

Name

СНСД-овац

03.10.2017 11:35

Браво Томиславе, да овај јадо Милиновиц има и грам образа макар би се послије оваквог текста извинио а нормално би било да поднесе оставку. Па да ли он осјеца гризу савјести кад и ако му ко процита овај текст? Има ли намјеру ста од овога демантивати ако не он, оно нар меко од његових 12 савјетника? Ја се заиста црвеним цитајуци овај текст, иако ми је све ово познато и све је 100 % истинито. Ја најозбиљније позивам градкане Опстине Рогатица да престане плацати ову резимску РТВ таксу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просјечни Рогатичанин

03.10.2017 11:42

У Рогатици им нико и не гледа више тај РТРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младиц

03.10.2017 12:39

Однедвно ја "слуцајно" гледам БН-тв!

Name

РЕ ПРОСЈЕЦНИ

03.10.2017 13:30

ДА ЛИ СИ ВИДИО ДА ЈЕ НА МИТИНГУ СНСДа У ТВОЈОЈ РОГАТИЦИ БИЛО ВИСЕ ОД ПОЛА РОГАТИЦЕ -ТО НЕ ВИДИС.

Name

Ре ре просјецни

03.10.2017 18:57

Да ли си знас колико сте људи натјерали да додју, звали и курту и мурту, и своје и коалиционе, цак и ПДП овце довели само да би се показали...И ти сад пун себе, не знас гдје си супаљ.

Name

Миро

03.10.2017 11:45

немам коментар. Још само да испод цртаних филмова иде титл. Додик ово, Додик оно,..... Да не причао о говору мржње који РТРС свакодневно испољава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИКТАТОР

03.10.2017 11:48

Пухалац је био један од бољих нацелника у РС. Свака му цаст на овоме тексту. Истина коју само мутав цовјек не види. РТРС ради у слузби накарадног додиковог система коме се ја се надам близи крај. да ниј БН ТЕЛЕВИЗИЈЕ ја лицно небих имао ста гледати. оно на РТРС-у свака друга додик, ма иди у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жепљак 2

03.10.2017 11:48

Ми у Жепи сви гледамо РТРС и гласамо за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Миха

03.10.2017 11:50

Од РТРС више нико и не очекује да ништа друго осим лажи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

03.10.2017 11:56

Нека РТРС направи прилог о томе како СНСД-о начелник Рогатице прави споменик шехидима у Жепи! хттпс://www.ослободјење.ба/вијести/бих/...-обиљезје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рогатичанин

03.10.2017 12:05

Ја како лаже овај РТРС па ово је страшно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маца Дискреција

03.10.2017 12:14

Само напријед Томиславе, удри по банди кад немас ораха у џеповима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село весело

03.10.2017 12:15

Пуна подршка Тому. Ова банда мисли да свима може опрати мозак. Дигнуће се кука и мотика !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

03.10.2017 12:19

Ово је страшно, ако овако настави лагати РТРС мораћемо се организовати и забранити им улазак у Рогатицу. Није ово лијепо што кажем, али шта ћу, морамо се некако бранити од лажљивих Додикових гебелсчића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

03.10.2017 12:20

Није ми јасно како овај РТРС гули козу свим градјанима а опет су у финасијским пиздицима, изгледа да РТРС слузи само за испумпавање пара за владајуцу структуру!? П.С. Свака цаст нацелнику на одговору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамјан

03.10.2017 12:38

Томислав Пухалац је био најбољи послијератни начелник Рогатице, штета су Рогатичани продали гласове СНСД-у па је сад на челу Рогатице криминалац из СНСД Милорад Јагодић који за годину дана ништа није направио у Рогатици, само назапошљавао СНСД-оваца на буџет. Рогатичани, продали сте сте за ситне паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слава

03.10.2017 13:03

БН је убједљиво најбоља телевизија, можемо ли како њима плаћати РТВ таксу умјесто РТРС-У?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жиголо

03.10.2017 13:04

Ко пита за програм битно је да је на РТРС добра забава треба ко у причи само гоњање и шибање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд Рогатица

03.10.2017 13:08

Ми смо намјерно поставили Ујића и Новаковића да они причају. Чак смо им и рекли шта ће да кажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцени

03.10.2017 14:20

Зар се овим владарима и тровацима мозгова , исплати висе писати? На срецу поцеле су опомене. Народ је најаци, мора се имати на уму.

Name

Стефан

03.10.2017 14:21

Пуна подрска господину Пухалцу! уз вас су сви постени и цасни људи из Рогатице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

03.10.2017 14:34

Ртрс Нико то више не може да гледа.... ЛАЖИ

Name

Ралац

03.10.2017 15:55

Све "фини и постени" а кад избори били сви гласове куповасе.Побиједисе они сто имали висе пара,логицно

Name

До конацне побједе

03.10.2017 14:35

Морамо се свим дозвољеним средствима борити против резимске телевизије. Господину Пухалцу свака цаст. Оцигледно да цовјек нема ораха у дзеповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинослав Михајловиц

03.10.2017 14:49

Цист примјер тоталитарности које влада у дрзави,а које се пренијело и на јавни сервис.Сваки нормалан градјанин Опстине зна ста је све за њу урадио Томислав Пухалац.Ове године из Рогатици није приказан нити један снимак или видео на јавном сервису који говори о незаконитостима у Опстини коју спроводи тренутна власт.Од сукоба интереса, незаконитог и нелегалног именовања на директорске функције па све до партократијског дјељења стипендија.Право питање јесте: Засто ми плацамо васу РТВ таксу за један канал 7.50 км,ако је на тотал мрези 300 канала 15 марака?Знаци вас један канал вриједи као 150 других канала на тоталу.Смјесни сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ралац

03.10.2017 18:39

Нино не млати!Ста је урадио,позапосљавао своје,узео сто се узети мозе,пресјео у другу фотељу и ником ниста.Тако це и Јагодиц исто а јадан је народ који се замлацује ко је био бољи.Не ваља ни један јер раде за себе а не за народ!

Name

Ја

03.10.2017 20:07

Пухалац је за 4 године реализовао преко 300 пројеката у Рогатици, од тога 6 вишемилионских. Јагодић је само од дрвних сортимената добио 1,5 милиона, за шта их је потрошио, шта је саградио у Рогатици за годину дана власти?

Name

Нинослав Михајловиц

03.10.2017 21:54

Не мозес поредити Пухалца и Јагодица.Ста је урадио Јагодиц?Да ти ја казем пријтељу.Једино сто је он урадио и то заједно са својим мезимцетом Синисом Јанковицем јесте да су отјерали Нину Стјепановиц из града.Церку погинулог борца.Силним притисцима и неисплаценим платама,само зато сто је цлан СДС-а.Па то је срамота.

Name

Ралац

04.10.2017 08:03

Теско је извагати који је гори јер за Рогатицу и њен народ не ваља нити це ваљати ни један.Тацно је за Стјепановицку ал мало се распитај ако вец не знас колико је Пухалаца и њима блиских добило посао на рацун СДС-а?Ти оцито ниси а бранис њихове ставове.Јесу ли ти то дали мало пара избори кад су били?

Name

Дусан

03.10.2017 15:27

РТРС не гледам годинама, јер је то телевизија једног цовјека. Господина Пухалца познајем лицно. Велики цовјек, хуманиста, борац за истину и правду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саска

03.10.2017 17:07

Е мој Томиславе !

Name

Кики

04.10.2017 03:47

Пухалац је добар цовјек, али и он је имао итекако великих гресака за свог мандата. Само наравно да нико неце прицати о својим гријесима.

Name

Ибро Гаговић

03.10.2017 17:41

Људи шта је вама? Је ли Додик лијепо реко да је РТРС добра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јест

03.10.2017 18:01

Јавна кућа! А поједине спикерке, силиконске губицарке то и доказују!

Name

Лазар

03.10.2017 18:41

Господине Томиславе, свака васа ријец вриједи злата. Уздигнуте главе напријед до нове побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

03.10.2017 18:49

Е моја Рогатицо. Поред овако цасног цовјека ти се продаде тиранину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

03.10.2017 18:59

Како ниско падају ови људи из СНСД-а. А сто не казу колико садасња власт издваја за борце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свјетло на крају тунела

03.10.2017 19:08

Цак ни РТС висе нема ста да објави из Рогатице, која је у од просле године у потпуном мраку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

05.10.2017 09:10

Из Рогатице на залост нема ста да објављује било која телевизија...Зона сумрака

Name

До голе истине

03.10.2017 19:12

Од нове фотеље господина Пухалца многе це глава да заболи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не зависан од РГ

03.10.2017 19:26

Све је то иста багра, исто говно само друго паковање.... Залосно је колико су се Рогатицани заузели за "нацелнике" свако брани свог, они мјењају фотељу из сумарства у опстина, из опстине опет у дрзавне јасле, а ста ви мјењате бренту за бренту??!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ралац

03.10.2017 20:26

Тацно тако,потпуно се слазем!

Name

Афродита

03.10.2017 19:58

Хапси багру црвену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искра

03.10.2017 20:37

Имала би РТРС да извјестава из Рогатице о много цему. Напримјер како је Дјоко папак досао на функцију предсједника Скупстине, па о томе како су именовани а потом разрјесени нацелници Ојељења, о томе како је именована, па разрјесена па поново именована замјеница Нацелника опстине. Било би интересантно објавити засто су директори неких Јавних установа разрјесени по два пута. Има јос много тога о цему би се могло извјеставати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаримуд

03.10.2017 20:46

Сунце ти пољубим крваво....насли су гујана да питају момка од 46 година који никад није видио голо зенско и који је по мени геј и оног наркоманцица малог ниставног и биједног новаковица да питају несто...требали су питати попа гвоздена ја вјерујем да му је он отац хаххаххаа е мој милосе говеда одосе а ти оста хаххахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

03.10.2017 22:22

Хахахаха.

Name

Борац без икаквих права

03.10.2017 21:31

Секта црвена, не преза ни од цега.

ОДГОВОРИТЕ