Мјеста има ако платите 4.000 КМ

Студенти који положе пријемни испит, али немају довољно бодова да буду примљени, ипак могу студирати медицину на државном факултету, под условом да умјесто 680 плаћају 4. 000 КМ годишње.

Република Српска 26.09.2017 | 19:08
Мјеста има ако платите 4.000 КМ
Пракса је ово Медицинског факултета већ другу годину за редом, а осим студената на буџету, којим држава све плаћа, и оних на суфинансирању, који дијеле трошкове са државом, студирају и они који све трошкове школарине, вјежби, хемикалија и апарата плаћају сами.

Ове године пријемни је положило њих 366, а на факултету је било мјеста за 156, док је осталима остала опција тешка 4.000 КМ.

Лани су ову могућност искористила 23 студената, а ове године притисак је још већи, каже декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић, који објашњава да је зелено свјетло добио од бањалучког Универзитета и Владе РС.

Према његовим ријечима, у ову цијену укључени су и трошкови додатног ангажовања професора, као и остали трошкови за које Влада РС нема могућност да плати.

“Нажалост, у нашем закону не постоји могућност самосталног финансирања, па смо Влади предали захтјев за компоненту суфинансирања по вишој квоти, како би могли примити више студената. Добили смо одобрење, али под условом да додатно примљене студенте финансирамо сами, а то смо могли само кроз школарину”– објашњава Шкрбић.

Тако су Влада РС и Медицински факултет студентима омогућили да студирају на државном факултету, без помоћи државе, а још се не зна колико ће их ове године искористи ту погодност.

Овим је листа апсурда у образовању постала богатија за један случај, а у њему је најмањи проблем цијена јер најбољи свјетски универзитети коштају много пута више, сматра Ивана Корајлић из Транспаренси Интернешенела.

Проблем је, каже, у стандарду који треба задржати.

“Ако постоји пријемни испит и ранг листе, онда то треба да буде једини критеријум за пријем студената, а не то ко има новац. Поставља се и питање колико факултет овим добија квалитетне студенте, да ли су тржишту рада уопште потребни додатни љекари и да ли рангирање на пријемним испитима губи смисао”, каже Корајлићева.

Никакво губљење смисла не виде у бањалучком Универзитету, те кажу да постоји могућност да исто ураде и остали факултети.

“Прошле године је Влада одобрила упис 25 студената из ове категорије, а ту могућност искористило је њих 23. Уколико са неког другог факултета стигне овакав захтјев Универзитет ће упутити предлог Министарству просвјете као и у случају Медицинског факултета”, кажу у бањалучком Универзитету.

Студенти кажу да они који имају новца радије студирају вани, а ако Влада не може да омогући будућим докторима са мало плићим џепом да се школују у својој држави и они ће потражити друге могућности.

Поставља се питање, колико Влада нема новца, јер примјера ради, школарина сва 23 студената која су прошле године искористила ову могућност, кошта мање од новог аутомобила које је ресорно министарство одлучило да купи.

Има или нема вишка љекара? Исте године када је Медицинском факултету дозволила да прими више студената, Влада РС је у Приједлогу стратегије развоја образовања до 2021. године уврстила и укидање медицине, права и педагогије на приватним факултетима.

Своју одлуку надлежни су правдали тврдећи да је тржиште презасићено управо тим кадровима.

Извор: Блиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

@Видис

26.09.2017 18:10

Кад казес заврсио медицински факултету Бањалуки или Фоци,мозес мислити какав си струцњак у струци.Да би био струцњак факултет мора имати бар приблизно Европске стандарде,да ли ови факултети имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.09.2017 14:05

Да би неко коментарисао рад одређених факултета, пожељно би било да има факултетску диплому. Судећи по начину на који пишеш, ти си већ у основној школи дебело омануо.

Name

Ужас

26.09.2017 18:38

Шкрбић поново јаше. Све за паре код њега мозе. Све цега се дохватио у црно је завио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

медицинар

27.09.2017 05:28

Прича се да ће ти студенти морати да пролазе на испитима, нема да губе годину. замјеник вујковић зове професоре пред испит за пролаз.

Name

мирко

26.09.2017 18:47

пратите како це Стевандиц уписати родјаке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гухун

26.09.2017 19:00

Ја ста раде мајко мила пара немају па само узимај отимај докле висе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тома

26.09.2017 19:38

Па за те паре купис диплому и неморас се патити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

26.09.2017 21:22

Добар си Тома

Name

Лео

27.09.2017 09:11

Цуј Влада нема пара а има за нова возила од 120 хиљада,па то само код нас има

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

27.09.2017 11:33

Треба више писати о медицинском факултету.Зна се ко ту ведри и облачи .Жалосно али истинито.