Mjesta ima ako platite 4.000 KM

Studenti koji polože prijemni ispit, ali nemaju dovoljno bodova da budu primljeni, ipak mogu studirati medicinu na državnom fakultetu, pod uslovom da umjesto 680 plaćaju 4. 000 KM godišnje.

Republika Srpska 26.09.2017 | 19:08
Mjesta ima ako platite 4.000 KM
Praksa je ovo Medicinskog fakulteta već drugu godinu za redom, a osim studenata na budžetu, kojim država sve plaća, i onih na sufinansiranju, koji dijele troškove sa državom, studiraju i oni koji sve troškove školarine, vježbi, hemikalija i aparata plaćaju sami.

Ove godine prijemni je položilo njih 366, a na fakultetu je bilo mjesta za 156, dok je ostalima ostala opcija teška 4.000 KM.

Lani su ovu mogućnost iskoristila 23 studenata, a ove godine pritisak je još veći, kaže dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, koji objašnjava da je zeleno svjetlo dobio od banjalučkog Univerziteta i Vlade RS.

Prema njegovim riječima, u ovu cijenu uključeni su i troškovi dodatnog angažovanja profesora, kao i ostali troškovi za koje Vlada RS nema mogućnost da plati.

“Nažalost, u našem zakonu ne postoji mogućnost samostalnog finansiranja, pa smo Vladi predali zahtjev za komponentu sufinansiranja po višoj kvoti, kako bi mogli primiti više studenata. Dobili smo odobrenje, ali pod uslovom da dodatno primljene studente finansiramo sami, a to smo mogli samo kroz školarinu”– objašnjava Škrbić.

Tako su Vlada RS i Medicinski fakultet studentima omogućili da studiraju na državnom fakultetu, bez pomoći države, a još se ne zna koliko će ih ove godine iskoristi tu pogodnost.

Ovim je lista apsurda u obrazovanju postala bogatija za jedan slučaj, a u njemu je najmanji problem cijena jer najbolji svjetski univerziteti koštaju mnogo puta više, smatra Ivana Korajlić iz Transparensi Internešenela.

Problem je, kaže, u standardu koji treba zadržati.

“Ako postoji prijemni ispit i rang liste, onda to treba da bude jedini kriterijum za prijem studenata, a ne to ko ima novac. Postavlja se i pitanje koliko fakultet ovim dobija kvalitetne studente, da li su tržištu rada uopšte potrebni dodatni ljekari i da li rangiranje na prijemnim ispitima gubi smisao”, kaže Korajlićeva.

Nikakvo gubljenje smisla ne vide u banjalučkom Univerzitetu, te kažu da postoji mogućnost da isto urade i ostali fakulteti.

“Prošle godine je Vlada odobrila upis 25 studenata iz ove kategorije, a tu mogućnost iskoristilo je njih 23. Ukoliko sa nekog drugog fakulteta stigne ovakav zahtjev Univerzitet će uputiti predlog Ministarstvu prosvjete kao i u slučaju Medicinskog fakulteta”, kažu u banjalučkom Univerzitetu.

Studenti kažu da oni koji imaju novca radije studiraju vani, a ako Vlada ne može da omogući budućim doktorima sa malo plićim džepom da se školuju u svojoj državi i oni će potražiti druge mogućnosti.

Postavlja se pitanje, koliko Vlada nema novca, jer primjera radi, školarina sva 23 studenata koja su prošle godine iskoristila ovu mogućnost, košta manje od novog automobila koje je resorno ministarstvo odlučilo da kupi.

Ima ili nema viška ljekara? Iste godine kada je Medicinskom fakultetu dozvolila da primi više studenata, Vlada RS je u Prijedlogu strategije razvoja obrazovanja do 2021. godine uvrstila i ukidanje medicine, prava i pedagogije na privatnim fakultetima.

Svoju odluku nadležni su pravdali tvrdeći da je tržište prezasićeno upravo tim kadrovima.

Izvor: Blic

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

@Vidis

26.09.2017 20:10

Kad kazes zavrsio medicinski fakultetu Banjaluki ili Foci,mozes misliti kakav si strucnjak u struci.Da bi bio strucnjak fakultet mora imati bar priblizno Evropske standarde,da li ovi fakulteti imaju.

ODGOVORITE
Name

Dragan

27.09.2017 16:05

Da bi neko komentarisao rad određenih fakulteta, poželjno bi bilo da ima fakultetsku diplomu. Sudeći po načinu na koji pišeš, ti si već u osnovnoj školi debelo omanuo.

Name

Užas

26.09.2017 20:38

Škrbić ponovo jaše. Sve za pare kod njega moze. Sve cega se dohvatio u crno je zavio.

ODGOVORITE
Name

medicinar

27.09.2017 07:28

Priča se da će ti studenti morati da prolaze na ispitima, nema da gube godinu. zamjenik vujković zove profesore pred ispit za prolaz.

Name

mirko

26.09.2017 20:47

pratite kako ce Stevandic upisati rodjake

ODGOVORITE
Name

Guhun

26.09.2017 21:00

Ja sta rade majko mila para nemaju pa samo uzimaj otimaj dokle vise....

ODGOVORITE
Name

Toma

26.09.2017 21:38

Pa za te pare kupis diplomu i nemoras se patiti....

ODGOVORITE
Name

Nn

26.09.2017 23:22

Dobar si Toma

Name

Leo

27.09.2017 11:11

Cuj Vlada nema para a ima za nova vozila od 120 hiljada,pa to samo kod nas ima

ODGOVORITE
Name

Dr.

27.09.2017 13:33

Treba više pisati o medicinskom fakultetu.Zna se ko tu vedri i oblači .Žalosno ali istinito.