Србија од БиХ тражи станицу Штрпци, подручје око ХЕ Зворник и ...

Чињеница да ће предсједник Србије Александар Вучић прву посјету у тој функцији у региону започети са Сарајевом, односно Босни и Херцеговини, јасно говори од коликог је она значаја, рекао је у интервјуу за Анадолу Агенцy (АА), Станимир Вукићевић, амбасадор Србије у Босни и Херцеговини. Навео је да три посто границе није урађено. "Проблеми три посто су код хидроцентрала Зворник, Бајина Башта, код Рудог, и пруга Београд-Бар код станице Штрпци. Ми смо предложили БиХ да све то решимо на начин да заменимо територије”, објаснио је Вукићевић.

Босна и Херцеговина 05.09.2017 | 21:37
Србија од БиХ тражи станицу Штрпци, подручје око ХЕ Зворник и ...
“Хоћу да нагласим да председник Србије Александар Вучић долази у Сарајево у функцији председника те да му је то прва земља региона коју посећује у тој улози. Такође, његова посета је прва посета српског председника након шест година. Од последње званичне посете предсједника Србије БиХ прошло је шест година, а то је било 2011. године. Из свега тога можемо да извучемо значај. Када је у питању предстојећа посета, она јесте значајна и за билатералне односе, значајна је и за стање у региону, а значајна је и за пут региона у европске интеграције”, поручио је амбасадор Вукићевић.

Посјета показатељ колико је БиХ присутна у Србији.

То поткрепљује и чињеницом да са предсједником Србије у дводневну посјету, 7. и 8. септембра, долази и Расим Љајић, потпредсједник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, и Зорана Михајловић, потпредсједница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије.

“Према томе, присуство та два министра говори о томе да ми у фокус стављамо и економску сарадњу која треба и једну и другу страну да приближи трећим тржиштима”, рекао је Вукићевић.

Амбасадор Србије је навео како је Вучић политичар из Србије који у принципу два до три пута годишње посјети БиХ.

“Он долази и на политичке скупове, сајмове, на бизнис форуме. Долази увек у БиХ, што је најбољи доказ колико БиХ јесте присутна у Србији, односно што је најбољи доказ орјентације коју ми имамо према БиХ”, нагласио је Вукићевић.

Истакао је како је посјета предсједника Србије посјета која сигурно треба да допринесе даљем учвршћивању пријатељских односа и добросусједске сарадње са БиХ.

Србима неприхватљива НАТО граница на Дрини

“Мислим да не треба гајити никакву сумњу да Србија што пре жели Босну и Херцеговину у европским интеграцијама. У том смислу је наша помоћ увек спремна и радо ћемо је пружити. Када је у питању Упитник, ми смо већ имали одређене контакте и људи из БиХ су били код нас, ми смо ставили на располагање наше одговоре које смо ми имали према ЕУ. Нисмо далеке земље, проблеми нису дијаметрално супротни, проблеми су слични. Према томе, учинили смо све. Желимо да БиХ што пре одговори свим изазовима који стоје пред њом и испуни све оно што ЕУ очекује од ње. Пре свега, на Упитник, а онда после тога то су закони који треба да буду део реформске агенде. За нас је јако битна и значајна Транспортна заједница. Очекујемо да БиХ до краја септембра потпише уговор о Транспортној заједници и хвата воз са свим осталим земљама Западног Балкана”, рекао је Вукићевић.

Није добро, поручио је амбасадор Србије у БиХ, да се БиХ изолује и од Западног Балкана и додао: “Није добро, тим пре што све земље Западног Балкана желе БиХ што пре у ЕУ и желе да помогну БиХ. БиХ треба да пронађе мало и свој лични пут и у том смислу може да рачуна на велику помоћ Србије.”

Он је говорио и о путу БиХ у НАТО, посебно с аспекта најављене активаниције МАП-а за БиХ до краја године.

“Србија је прогласила неутралност. Ми смо обавестили НАТО да смо прогласили неутралност и немамо намеру да у овом тренутку и у овим условима будемо део било које војне организације. Нити НАТО нити ОДКБ (руски војни савез). Једноставно желимо да будемо слободни у сарадњи са НАТО-ом или другим земљама. Ту сарадњу не подразумевамо у смислу да сарађујемо на штету било које друге државе. Напротив, желимо да то буде у корист мира и стабилности. БиХ има свој пут. Оно што јесте присутно међу Србима у БиХ јесте да Срби са десне и леве стране не треба да имају НАТО границу на Дрини. То је речено и НАТО структурама овде. Ја сам, такође, то рекао команданту НАТО штаба у Сарајеву америчком генералу Роберту Хјустону, да је то њихов став, Срба са обе стране”, навео је Вукићевић.

Када је у питању МАП, амбасадор Вукићевић наглашава како они, Срби, имају свој већ раније постигнут договор о томе.

“Према томе, Србија се у то не меша. Тај део, МАП, је њихово унутрашње питање, а у коначници и за НАТО Србија сигурно неће стајати на путу било каквог мешања у унутрашње ствари БиХ, цепања, дестабилизације… Оно што БиХ треба да уради јесте апсолутно да ствари које се тичу њене интеграције у НАТО договори на свом простору”, рекао је амбасадор Вукићевић.

Није усаглашено око три посто границе

Што се тиче споразума о граници између БиХ и Србије, те најављеним разговорима о размјени територије двије државе, он је рекао да треба казати да је 97 посто границе већ одређено, дефинисано, и извршена демаркација како се то каже.

"Три посто границе није урађено. Али, три посто значи нема 100 посто. Проблеми три посто су код хидроцентрала Зворник, Бајина Башта, код Рудог, и пруга Београд-Бар код станице Штрпци. Ми смо предложили БиХ да све то решимо на начин да заменимо територије. Територију коју ми добијемо заменили би неком другом”, објаснио је Вукићевић.

Он је говорио и о томе шта је, према стајалишту Србије, практична сврха замјене територије, да не буде то погрешно представљено, односно да се не створи такав утисак.

“Пруга Београд-Бар пролази кроз део територије БиХ, а по међународним стандардима ту би требало да се врши пасошка контрола. Ми немамо још ту пасошку контролу, али у сваком случају, прелазак границе отежава. Да се не би то дешавало, ми кажемо, ајде, ту ћемо да заменимо територије па ће то бити територија да слободно ваши грађани из БиХ могу да на станици Штрпци улазе и користе тај воз. Када је у питању Рудо, то је међуречје где су њиве с једне стране, с друге стране куће. То отежава људима да уберу љетину, прелазе границе. Па да и то решимо. Када су у питању две хидроцентрале, њих је изградила Електропривреда Србије и оне су у власништву Електропривреде Србије. Треба сервисирати турбине и опрему и са стране БиХ. То се без слободе не може да уради. И у том смислу ми смо тражили и једно парче земље око сваке од тих хидроцентрала. За контрауслугу бисмо дали део територије која би одговарала БиХ”, појаснио је Вукићевић.

Брза цеста Сарајево-Београд на чекању

Када је у питању изградња брзе цесте Сарајево – Београд, амбасадор Србије Станимир Вукићевић каже како “смо тренутно у фази чекања”.

“Што се нас тиче, ми имамо све. Направљена је студија и утврђена деоница и траса, а знамо отприлике колико ће све то да кошта. Када је у питању БиХ, она има у правцу од Вардишта до Сарајева два могућа правца. Није постигнута сагласност око тога. Ми предлажемо БиХ да направи студију и за један и за други правац па да се онда определи која је јефтинија и кориснија. Има једна трећа варијанта, коју ФБиХ предлаже, а то је да се искористи Коридор 5 ц до Зенице, од Зенице за Тузлу, одатле за Брчко, а послије према Бијељини и Кузмину, са укључењем на Коридор 10. То је за нас нешто ново. То није разматрано на заједничким седницама. Према томе, има доста решења за један исти пројекат. Видећемо шта ће бити”, навео је амбасадор Вукићевић.

(АА)

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

05.09.2017 20:13

Србија би ушла у НАТО кад би се следеће ствари испуниле: 1- да Русија, Белорусија и Украјина такође уђу у НАТО (јер не ваља бити у супротном савезу од оних који су у облику црвене армије са партизанима ослобађали Југославију), 2- кад би Србији вратили следеће територије: Косово, Републику Српску и босанску Крајину, РСК, САО западну Славонују, САО источну Славонију и Барању, и Црну Гору, 3-да нам исплате штету због НАТО бомбардовања из 1999, 4- да Албанци плате одштету због жуте куће и због протеривања више од 250 000 Срба са Косова, и да Хрвати отплате штету због: НДХ, 18 логора смрти, због убијања више од 700 000Срба у НДХ, па због укидања конститутивности Србима из 1991, па због Задарске кристалне ноћи, бљеска, олује и спаљене Крајине! ...И да хрвати врате Далмацију и Истру потомцима српских партизана, јер да није било Срба - све би то данас била Италија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија

05.09.2017 21:09

Знаци Србија неце у ХАТО. Аферим,Зато Босна и Херцеговина хоце. Еј,бонде, кад це Србија висе постат краљевина? Кад це те вратити Карадјордјевице на трон?

Name

Мав

05.09.2017 21:15

Бога ми Бацванине,ти си упо у пуну бацву ракије кад си био мали,па ти спалила мозак. Цистокрвни медједе.

Name

Јулио

05.09.2017 21:16

Браво краљу, свака цаст. Де ми молим те објасни то око Републике Српске и Босанске крајине? Нисам бас добро разумио, али видм да си прави момак и да познајес ствари. Капа доле краљу.

Name

ре 007

05.09.2017 21:33

Хеј,да ниси ста заборавио?

Name

Ре алија

05.09.2017 22:15

Нест да те хоце која је Јос терористицки дрзава усла у НАТО други мислис да СЕ само тебе пита мора СЕ Питат и Милос а нај боље и теби и неби да СЕ разидјемо па ти куд хоцес а ја куд хоцу ал ти нецес хоцес Рат и мислис побједице мудзахедин и НАТО и ти ЦЕС узиват и хвалит СЕ како си побједио србе а своје херојство је добро познато никад ниси имао цаст да лицно добијес битку

Name

Ре

05.09.2017 23:01

А српски Токио???

Name

суки

05.09.2017 23:05

И кад врати имовину босне покрадену у рату И кад да дог за воду И кад призна милосевицеве злоцине

Name

Миа

06.09.2017 04:18

А да мало јос распарчамо тамо твоје да се мало дозовес памети...

Name

ре

06.09.2017 04:24

Ма несто незнам дали ће ти се и Бачка одрзати...

Name

Апсурд

06.09.2017 05:25

@Алија: Србе оптужујете да су водили вјерски рат против муслимана. Сада кад' Срби не желе у злочиначки НАТО, јер НАТО убија муслимане у Афганистану, Ираку, Сирији, Либији, Јемену, Малију... онда се опет буните! Па на чијој сте ви онда страни? На страни доброг (Сиријаца, Ирачана, Либијаца, Срба...) или на страни глобалног зла (САД-а и њихових НАТО слуга и осталих окупираних земаља)?

Name

ре

06.09.2017 08:58

Ста наприца , под хитно мијењај дилера !

Name

075

08.09.2017 05:19

Колико сам глупости прочитао овдје око НАТО! БиХ је незванично у НАТО од децембра 1995. када су УС Армy форсирале ријеку Саву и ушле у БиХ! Сједиште НАТО за овај дио Европе није ни у Загребу, ни у Атини, него на Тргу Аустрије у Сарајеву(БиХ)! Око Тузле се у овим моментима догађају највеће НАТО вјежбе са ОС БиХ у историји на овим просторима! Ко ће да спријечи улазак БиХ у НАТО, Додик и Србија? Дајте, не будите смијешни, "пробудите" се, руски БДП је као и ускоро банкротиране Италије, руски "МИГ"-ови(6) долазе у Србију већ годину дана, а УС Армy хеликоптери Киоwа Wарриор(16) су дошли без велике помпе у Хрватску још прије пар мјесеци! Како ће "МИГ"-ови ући у Србију? Никако, јер је Србија окружена НАТО државама и ниједна неће дозволити прелет! Ми у БиХ, нажалост нисмо Швицарска, да можемо бити неутрални јер смо мали и слаби, нажалост! Него окренимо се једни другима у БиХ док није касно за то, најпречи смо једни другима без обзира на све, јер далеко су Истанбул(Анкара), Београд и Загреб!!

Name

Апсурд

08.09.2017 15:01

@075: (1) Онда је децембар 1995. (очигледно) почетак окупације БиХ. Ако је то "незванични улазак у НАТО" онда је НАТО окупациона сила којој БиХ треба (из неког разлога). (2) Да НАТО има своју централу у Сарајеву и да по БиХ организује војне вјежбе је још један доказ за окупацију. Али, то теби (изгледа) не смета. А шта када би то исто радила Русија или Кина? Да ли би ти то сметало? (3) Додик и Вучић су доведени од стране НАТО-а да уведу Српску и Србију у НАТО. Када ћете напокон то више да схватите? (4) Спомињање Русије у овом контексту је злонамјерно: Русија не прави никакве војне савезе, никога не окупира нити икога присиљава да јој се војно прикључи. Па ни Србију. (5) Русија би давно помогла Србији, али политички врх Србије стално одгађа цијелу причу. (6) Дунав је међународни пловни пут (као и свако море) и њим Русија итекако може да снабдије Србију. (6) Неколико личних питања: (а) Да ли је по теби у реду шта НАТО ради у Афганистану, Ираку, Сирији, Либији, Јемену, Малију... земљама у којима живе (скоро искључиво) муслимани? (б) Да ли БиХ треба да у саставу НАТО-а буде дио свега тога? (в) Стационирањем ракета и уперивањем истих на Русију, БиХ постаје легитимна војна мета за руске ракете (конвенционалне и нуклеарне). Како ћеш то да да спријечиш? (г) Хоћеш ли ти лично да плаћаш одштету Афганистану, Ираку, Сирији, Либији, Јемену, Малију када те земље изведу НАТО (дакле земље чланице) пред међународни суд који би онда, због агресије земаља чланица на њих и огромних губитака које су претрјеле, пресудио у њихову корист?

Name

075

08.09.2017 15:48

@ апсурд Слажемо се ми у много чему, али схватите да Русија, Кина, Турска етц. нису "главне баје" на планети Земљи а УСА је "главни баја" и бити ће како они желе!! Волио бих да смо ми у БиХ јединствени и јаки као Швицарци, нажалост нисмо, и да смо неутрални, нажалост то не можемо бити!

Name

Мав

05.09.2017 20:18

А сто се тице "парцета" земље око хидроцентрала, ради се о замјени теза. Нико ни досад није бранио Србији да ремонтује турбине. Ако додје до замјене парцица територије,онда опстине Сребреница и Зворник неце моци добијати надокнаду за потопљено земљисте. Додусе,од рата га и не плаца,али то висе говори о насим комсијама и колико дрзе до насег увазавања. А,Бога ми и о нама и колико дрзимо до себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

05.09.2017 21:04

Бас тако ал стас ка скоро 50 посто становниства воли висе сусједе него себе...требат це им јос 50 година да сконтају у којој дрзави зиве а тад це пити воду са бунара..

Name

Рођо

05.09.2017 21:11

Шта те боли уво,важно је да ти федерацију не дирају.

Name

Мав

05.09.2017 22:01

А ти Родјо си глуп ко ноц. Ако ти ,дио Босне,који се зове ентитет Федерација не сматрас својом дрзавом то је твој проблем. Босна је моја цијела. На крају крајева и дио новца од ренте се у виду пдв-а уплацује на заједницки рацун. Али зато постоји она народна,због таквих као ти, лаксе будали метар у гузицу,него центиметар у главу.

Name

Ре Рођо

05.09.2017 23:08

Видиш да се не разумиш баш најбоље, а успут и своје мисли демантујеш! Да је тако како ти мислиш, не би Вучко ни долазио у Сарајево, већ би Баја отрчао у Бг да потпише! Ипак се Са пита за сваки педаљ БиХ, само си зелен и наиван да то схватиш....а сада пребаци на РТРС и слушај бајке.

Name

ре.кики

06.09.2017 00:08

Нетацно. За 50 год. бит це мањина у босни.Тако да,.......

Name

Ре.родјо дјикан

06.09.2017 00:09

Миран, попиј брљу и на спавање

Name

Цолдер

06.09.2017 14:27

Моци це добијати накнаду, Србија само трази у своју територију објекат хидроелектране, сто знаци да би граница идаље исла средином језера, а дио Српске који је потопљен би уредно добијао накнаду.

Name

бице занимљиво

05.09.2017 20:24

Ово око НАТО је бас 'сарено'. Амбасадор Србије казе да БХ све треба да реси интерно-унутар себе, а наси РС политцари вец унапред казу да БХ неце у НАТО ако неце ни Србија. Мени ово све мирисе на свеобухватни референдеум, али унутар цијеле БХ - знаци и РС и Федерација и Дистрикт Брцко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.09.2017 08:48

А ста да имају да понуде осим глупости и реторике? Тако је било тако је и сада ! Они се даве у проблемима које неце никад ријесити..Ста послије Додика ? Нико нема ни п од плана нити их интересује нити на њему раде. Срби требају у БиХ да схватате да у РС ко год додје на власт мора да угаси свјетло. То је све сто мозе урадити. Знаци сахранити РС. Милијарду дуга годисње се мора вратити ! Сто це се годинама повецат. А колики је годисње будјет РС ? испод дуга ! Привреде нема која би било на који нацин могла да одговори на захтјеве потразивања. РС је мртав пројект а нико нема м*да да је сахрани.

Name

ре ре

06.09.2017 10:45

Е нам си нам ти рекао како стоје ствари па таман били сви на буЏету.

Name

попара

05.09.2017 20:42

Ако Додик казе да РС нема проблема са пељеским мостом,онда нема ни ФБиХ са границом БиХ и сматра да не треба врсити размјену.Надам се да БиХ неце уцинити исту греску са подјелом имовине када је вратила сву имовину Хрватској и Србији а они ни до данас нису вратили имовину БиХ,него је и даље пљацкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2017 22:33

Који имовину сте вратили србији и србском народу они попаљену унистену до темеља јаране тек цете врацат срби оцувасе вада села и ви СЕ вратисте а оплацкасте и унистисте све сто сте ногли стид те Билл

Name

босанац

05.09.2017 21:31

Из овога се јасно види да је љубав Србије према БиХ - безграницна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2017 22:36

У праву си то и јест србски земља привремено узурпирана ал књиге остају па једном ЦЕ СЕ и то ријесит 73 посто бих је србски земља остали других отимацина није вјецна

Name

То босанац

05.09.2017 22:38

Засто мрзит своју земљу

Name

са

05.09.2017 21:34

Комсије драге, сто ви имате будала то остали народи никако да достигну. ПОРЕД ПЕРЕ И ОВОГА ТЗВ БОНДА, А И ОНОГА ДРАГУТИНА ХАХАХА. МЕНЕ БИ БИЛО СРАМОТА ДА ДИЈЕЛИМ ПРОСТОР СА ЊИМА ХАХАХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре са

05.09.2017 21:51

е па да видис ове будале су ефикасније него било какво орузје само га бацис на непријатељску територију..свременом он заглупљује друге и ефекат постигнут,,,то ти је као нека врста био орузја хахахахах

Name

ТЈ

05.09.2017 23:50

Боље читати коментаре него живјети са брадатим арапима,и њиховим умотаним ханумама.

Name

Ре

06.09.2017 02:02

Навикне се човјек на све

Name

Драго

06.09.2017 04:22

Баш тако,увијек им је до чапрања по туђем дворишту а невиде своје...

Name

yугословен

05.09.2017 21:53

ЕВО НОВИХ ПРОБЛЕМА ВУЦИЦ ДОЛАЗИ У САРАЈЕВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАНЕ

05.09.2017 22:08

КОЈИ ЈЕ ИТЕРДС БОДНЕ Д МИЈЕЉА ТЕРИТОРИЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

05.09.2017 22:11

Мијењамо пругу за Калемегдан и један аутобус очуваних старлета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре алија

05.09.2017 22:18

Име ти све говори ни људства ни карактера ни образа увијек био на страну фасизма окупатора фукарлука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рки

05.09.2017 22:42

Ау кад хрвати узму своје срби своје оста филдзан БиХ ал то је једино реално и праведно

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

05.09.2017 22:46

Јел оно 23 посто или Јос мање ових талибана земље изгледа сви долазе по своје а босња и арапа све висе куку кад вас стрпају у те васе дземате ал ЦЕ да СЕ радјају босње

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре РС

06.09.2017 15:33

53 посто, али ако ти је тешко запамтити, можеш само говорити "већински народ БиХ".

Name

Сарсјлија .

06.09.2017 03:10

Сто бан Србија трази територије од Босне и Херцеговине а сто нетрази од Републике Србске . И казу нема Босне и Херцеговине има бан Босне и Хрцеговине бице вазда ако Богда Босне и Херцеговине .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спартан

06.09.2017 05:26

Па то значи да ће Дивич припасти Србији !!! Ха, ха, ха, ха !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

06.09.2017 13:02

Питајте људе који зиве на Дивицу ста они мисле о томе.

Name

Не знам ста реци

06.09.2017 07:48

И будала зна да од тога нема ниста. Питам се да ли је ова особа заврсила некакву сколу и да ли је некад у Босни била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

06.09.2017 12:59

Ција је потопљена земља око тих хидроцентрала? Произведена струја се мора подијелити 50:50 и нека свако сервисира своју половину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

06.09.2017 13:14

Молим!Ако мозе замјена Неума и околине измед Хрватске и Босне и Херцеговине па да људи могу у миру да праве мост копном?Једина земља у Европи а мозда и у свијету која је тако накарадно подијељена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

06.09.2017 16:20

Правице аутопут а не мост,то је ваљда јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

08.09.2017 06:07

Онако како се ми понасамо у вези пељеског моста тако це се босњаци понасати и у вези овог предлога,само морамо тразити компромис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аллкаида

08.09.2017 12:01

Надамо ни стопе носе БиХ још вратите сто сте опљачкали.Нема замјена наше је до Београда било и биће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Аллкаида

08.09.2017 17:46

Ваљда је до Бецха?.Приликом његове опсаде умро је Сулејман ИИ најславнији отомански султан.Не треба бити скроман.Или не треба лупати глупости?