Srbija od BiH traži stanicu Štrpci, područje oko HE Zvornik i ...

Činjenica da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prvu posjetu u toj funkciji u regionu započeti sa Sarajevom, odnosno Bosni i Hercegovini, jasno govori od kolikog je ona značaja, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA), Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini. Naveo je da tri posto granice nije urađeno. "Problemi tri posto su kod hidrocentrala Zvornik, Bajina Bašta, kod Rudog, i pruga Beograd-Bar kod stanice Štrpci. Mi smo predložili BiH da sve to rešimo na način da zamenimo teritorije”, objasnio je Vukićević.

Bosna i Hercegovina 05.09.2017 | 21:37
Srbija od BiH traži stanicu Štrpci, područje oko HE Zvornik i ...
“Hoću da naglasim da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi u Sarajevo u funkciji predsednika te da mu je to prva zemlja regiona koju posećuje u toj ulozi. Takođe, njegova poseta je prva poseta srpskog predsednika nakon šest godina. Od poslednje zvanične posete predsjednika Srbije BiH prošlo je šest godina, a to je bilo 2011. godine. Iz svega toga možemo da izvučemo značaj. Kada je u pitanju predstojeća poseta, ona jeste značajna i za bilateralne odnose, značajna je i za stanje u regionu, a značajna je i za put regiona u evropske integracije”, poručio je ambasador Vukićević.

Posjeta pokazatelj koliko je BiH prisutna u Srbiji.

To potkrepljuje i činjenicom da sa predsjednikom Srbije u dvodnevnu posjetu, 7. i 8. septembra, dolazi i Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, i Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije.

“Prema tome, prisustvo ta dva ministra govori o tome da mi u fokus stavljamo i ekonomsku saradnju koja treba i jednu i drugu stranu da približi trećim tržištima”, rekao je Vukićević.

Ambasador Srbije je naveo kako je Vučić političar iz Srbije koji u principu dva do tri puta godišnje posjeti BiH.

“On dolazi i na političke skupove, sajmove, na biznis forume. Dolazi uvek u BiH, što je najbolji dokaz koliko BiH jeste prisutna u Srbiji, odnosno što je najbolji dokaz orjentacije koju mi imamo prema BiH”, naglasio je Vukićević.

Istakao je kako je posjeta predsjednika Srbije posjeta koja sigurno treba da doprinese daljem učvršćivanju prijateljskih odnosa i dobrosusjedske saradnje sa BiH.

Srbima neprihvatljiva NATO granica na Drini

“Mislim da ne treba gajiti nikakvu sumnju da Srbija što pre želi Bosnu i Hercegovinu u evropskim integracijama. U tom smislu je naša pomoć uvek spremna i rado ćemo je pružiti. Kada je u pitanju Upitnik, mi smo već imali određene kontakte i ljudi iz BiH su bili kod nas, mi smo stavili na raspolaganje naše odgovore koje smo mi imali prema EU. Nismo daleke zemlje, problemi nisu dijametralno suprotni, problemi su slični. Prema tome, učinili smo sve. Želimo da BiH što pre odgovori svim izazovima koji stoje pred njom i ispuni sve ono što EU očekuje od nje. Pre svega, na Upitnik, a onda posle toga to su zakoni koji treba da budu deo reformske agende. Za nas je jako bitna i značajna Transportna zajednica. Očekujemo da BiH do kraja septembra potpiše ugovor o Transportnoj zajednici i hvata voz sa svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je Vukićević.

Nije dobro, poručio je ambasador Srbije u BiH, da se BiH izoluje i od Zapadnog Balkana i dodao: “Nije dobro, tim pre što sve zemlje Zapadnog Balkana žele BiH što pre u EU i žele da pomognu BiH. BiH treba da pronađe malo i svoj lični put i u tom smislu može da računa na veliku pomoć Srbije.”

On je govorio i o putu BiH u NATO, posebno s aspekta najavljene aktivanicije MAP-a za BiH do kraja godine.

“Srbija je proglasila neutralnost. Mi smo obavestili NATO da smo proglasili neutralnost i nemamo nameru da u ovom trenutku i u ovim uslovima budemo deo bilo koje vojne organizacije. Niti NATO niti ODKB (ruski vojni savez). Jednostavno želimo da budemo slobodni u saradnji sa NATO-om ili drugim zemljama. Tu saradnju ne podrazumevamo u smislu da sarađujemo na štetu bilo koje druge države. Naprotiv, želimo da to bude u korist mira i stabilnosti. BiH ima svoj put. Ono što jeste prisutno među Srbima u BiH jeste da Srbi sa desne i leve strane ne treba da imaju NATO granicu na Drini. To je rečeno i NATO strukturama ovde. Ja sam, takođe, to rekao komandantu NATO štaba u Sarajevu američkom generalu Robertu Hjustonu, da je to njihov stav, Srba sa obe strane”, naveo je Vukićević.

Kada je u pitanju MAP, ambasador Vukićević naglašava kako oni, Srbi, imaju svoj već ranije postignut dogovor o tome.

“Prema tome, Srbija se u to ne meša. Taj deo, MAP, je njihovo unutrašnje pitanje, a u konačnici i za NATO Srbija sigurno neće stajati na putu bilo kakvog mešanja u unutrašnje stvari BiH, cepanja, destabilizacije… Ono što BiH treba da uradi jeste apsolutno da stvari koje se tiču njene integracije u NATO dogovori na svom prostoru”, rekao je ambasador Vukićević.

Nije usaglašeno oko tri posto granice

Što se tiče sporazuma o granici između BiH i Srbije, te najavljenim razgovorima o razmjeni teritorije dvije države, on je rekao da treba kazati da je 97 posto granice već određeno, definisano, i izvršena demarkacija kako se to kaže.

"Tri posto granice nije urađeno. Ali, tri posto znači nema 100 posto. Problemi tri posto su kod hidrocentrala Zvornik, Bajina Bašta, kod Rudog, i pruga Beograd-Bar kod stanice Štrpci. Mi smo predložili BiH da sve to rešimo na način da zamenimo teritorije. Teritoriju koju mi dobijemo zamenili bi nekom drugom”, objasnio je Vukićević.

On je govorio i o tome šta je, prema stajalištu Srbije, praktična svrha zamjene teritorije, da ne bude to pogrešno predstavljeno, odnosno da se ne stvori takav utisak.

“Pruga Beograd-Bar prolazi kroz deo teritorije BiH, a po međunarodnim standardima tu bi trebalo da se vrši pasoška kontrola. Mi nemamo još tu pasošku kontrolu, ali u svakom slučaju, prelazak granice otežava. Da se ne bi to dešavalo, mi kažemo, ajde, tu ćemo da zamenimo teritorije pa će to biti teritorija da slobodno vaši građani iz BiH mogu da na stanici Štrpci ulaze i koriste taj voz. Kada je u pitanju Rudo, to je međurečje gde su njive s jedne strane, s druge strane kuće. To otežava ljudima da uberu ljetinu, prelaze granice. Pa da i to rešimo. Kada su u pitanju dve hidrocentrale, njih je izgradila Elektroprivreda Srbije i one su u vlasništvu Elektroprivrede Srbije. Treba servisirati turbine i opremu i sa strane BiH. To se bez slobode ne može da uradi. I u tom smislu mi smo tražili i jedno parče zemlje oko svake od tih hidrocentrala. Za kontrauslugu bismo dali deo teritorije koja bi odgovarala BiH”, pojasnio je Vukićević.

Brza cesta Sarajevo-Beograd na čekanju

Kada je u pitanju izgradnja brze ceste Sarajevo – Beograd, ambasador Srbije Stanimir Vukićević kaže kako “smo trenutno u fazi čekanja”.

“Što se nas tiče, mi imamo sve. Napravljena je studija i utvrđena deonica i trasa, a znamo otprilike koliko će sve to da košta. Kada je u pitanju BiH, ona ima u pravcu od Vardišta do Sarajeva dva moguća pravca. Nije postignuta saglasnost oko toga. Mi predlažemo BiH da napravi studiju i za jedan i za drugi pravac pa da se onda opredeli koja je jeftinija i korisnija. Ima jedna treća varijanta, koju FBiH predlaže, a to je da se iskoristi Koridor 5 c do Zenice, od Zenice za Tuzlu, odatle za Brčko, a poslije prema Bijeljini i Kuzminu, sa uključenjem na Koridor 10. To je za nas nešto novo. To nije razmatrano na zajedničkim sednicama. Prema tome, ima dosta rešenja za jedan isti projekat. Videćemo šta će biti”, naveo je ambasador Vukićević.

(AA)

Komentari / 53

Ostavite komentar
Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

05.09.2017 20:13

Србија би ушла у НАТО кад би се следеће ствари испуниле: 1- да Русија, Белорусија и Украјина такође уђу у НАТО (јер не ваља бити у супротном савезу од оних који су у облику црвене армије са партизанима ослобађали Југославију), 2- кад би Србији вратили следеће територије: Косово, Републику Српску и босанску Крајину, РСК, САО западну Славонују, САО источну Славонију и Барању, и Црну Гору, 3-да нам исплате штету због НАТО бомбардовања из 1999, 4- да Албанци плате одштету због жуте куће и због протеривања више од 250 000 Срба са Косова, и да Хрвати отплате штету због: НДХ, 18 логора смрти, због убијања више од 700 000Срба у НДХ, па због укидања конститутивности Србима из 1991, па због Задарске кристалне ноћи, бљеска, олује и спаљене Крајине! ...И да хрвати врате Далмацију и Истру потомцима српских партизана, јер да није било Срба - све би то данас била Италија!

ODGOVORITE
Name

Alija

05.09.2017 21:09

Znaci Srbija nece u HATO. Aferim,Zato Bosna i Hercegovina hoce. Ej,bonde, kad ce Srbija vise postat kraljevina? Kad ce te vratiti Karadjordjevice na tron?

Name

Mav

05.09.2017 21:15

Boga mi Bacvanine,ti si upo u punu bacvu rakije kad si bio mali,pa ti spalila mozak. Cistokrvni medjede.

Name

Julio

05.09.2017 21:16

Bravo kralju, svaka cast. De mi molim te objasni to oko Republike Srpske i Bosanske krajine? Nisam bas dobro razumio, ali vidm da si pravi momak i da poznajes stvari. Kapa dole kralju.

Name

re 007

05.09.2017 21:33

Hej,da nisi sta zaboravio?

Name

Re alija

05.09.2017 22:15

Nest da te hoce koja je Jos teroristicki drzava usla u NATO drugi mislis da SE samo tebe pita mora SE Pitat i Milos a naj bolje i tebi i nebi da SE razidjemo pa ti kud hoces a ja kud hocu al ti neces hoces Rat i mislis pobjedice mudzahedin i NATO i ti CES uzivat i hvalit SE kako si pobjedio srbe a svoje herojstvo je dobro poznato nikad nisi imao cast da licno dobijes bitku

Name

Re

05.09.2017 23:01

A srpski Tokio???

Name

suki

05.09.2017 23:05

I kad vrati imovinu bosne pokradenu u ratu I kad da dog za vodu I kad prizna miloseviceve zlocine

Name

Mia

06.09.2017 04:18

A da malo jos rasparčamo tamo tvoje da se malo dozoves pameti...

Name

re

06.09.2017 04:24

Ma nesto neznam dali će ti se i Bačka odrzati...

Name

Апсурд

06.09.2017 05:25

@Alija: Србе оптужујете да су водили вјерски рат против муслимана. Сада кад' Срби не желе у злочиначки НАТО, јер НАТО убија муслимане у Афганистану, Ираку, Сирији, Либији, Јемену, Малију... онда се опет буните! Па на чијој сте ви онда страни? На страни доброг (Сиријаца, Ирачана, Либијаца, Срба...) или на страни глобалног зла (САД-а и њихових НАТО слуга и осталих окупираних земаља)?

Name

re

06.09.2017 08:58

Sta naprica , pod hitno mijenjaj dilera !

Name

075

08.09.2017 05:19

Koliko sam gluposti pročitao ovdje oko NATO! BiH je nezvanično u NATO od decembra 1995. kada su US Army forsirale rijeku Savu i ušle u BiH! Sjedište NATO za ovaj dio Evrope nije ni u Zagrebu, ni u Atini, nego na Trgu Austrije u Sarajevu(BiH)! Oko Tuzle se u ovim momentima događaju najveće NATO vježbe sa OS BiH u istoriji na ovim prostorima! Ko će da spriječi ulazak BiH u NATO, Dodik i Srbija? Dajte, ne budite smiješni, "probudite" se, ruski BDP je kao i uskoro bankrotirane Italije, ruski "MIG"-ovi(6) dolaze u Srbiju već godinu dana, a US Army helikopteri Kiowa Warrior(16) su došli bez velike pompe u Hrvatsku još prije par mjeseci! Kako će "MIG"-ovi ući u Srbiju? Nikako, jer je Srbija okružena NATO državama i nijedna neće dozvoliti prelet! Mi u BiH, nažalost nismo Švicarska, da možemo biti neutralni jer smo mali i slabi, nažalost! Nego okrenimo se jedni drugima u BiH dok nije kasno za to, najpreči smo jedni drugima bez obzira na sve, jer daleko su Istanbul(Ankara), Beograd i Zagreb!!

Name

Апсурд

08.09.2017 15:01

@075: (1) Онда је децембар 1995. (очигледно) почетак окупације БиХ. Ако је то "незванични улазак у НАТО" онда је НАТО окупациона сила којој БиХ треба (из неког разлога). (2) Да НАТО има своју централу у Сарајеву и да по БиХ организује војне вјежбе је још један доказ за окупацију. Али, то теби (изгледа) не смета. А шта када би то исто радила Русија или Кина? Да ли би ти то сметало? (3) Додик и Вучић су доведени од стране НАТО-а да уведу Српску и Србију у НАТО. Када ћете напокон то више да схватите? (4) Спомињање Русије у овом контексту је злонамјерно: Русија не прави никакве војне савезе, никога не окупира нити икога присиљава да јој се војно прикључи. Па ни Србију. (5) Русија би давно помогла Србији, али политички врх Србије стално одгађа цијелу причу. (6) Дунав је међународни пловни пут (као и свако море) и њим Русија итекако може да снабдије Србију. (6) Неколико личних питања: (а) Да ли је по теби у реду шта НАТО ради у Афганистану, Ираку, Сирији, Либији, Јемену, Малију... земљама у којима живе (скоро искључиво) муслимани? (б) Да ли БиХ треба да у саставу НАТО-а буде дио свега тога? (в) Стационирањем ракета и уперивањем истих на Русију, БиХ постаје легитимна војна мета за руске ракете (конвенционалне и нуклеарне). Како ћеш то да да спријечиш? (г) Хоћеш ли ти лично да плаћаш одштету Афганистану, Ираку, Сирији, Либији, Јемену, Малију када те земље изведу НАТО (дакле земље чланице) пред међународни суд који би онда, због агресије земаља чланица на њих и огромних губитака које су претрјеле, пресудио у њихову корист?

Name

075

08.09.2017 15:48

@ apsurd Slažemo se mi u mnogo čemu, ali shvatite da Rusija, Kina, Turska etc. nisu "glavne baje" na planeti Zemlji a USA je "glavni baja" i biti će kako oni žele!! Volio bih da smo mi u BiH jedinstveni i jaki kao Švicarci, nažalost nismo, i da smo neutralni, nažalost to ne možemo biti!

Name

Mav

05.09.2017 20:18

A sto se tice "parceta" zemlje oko hidrocentrala, radi se o zamjeni teza. Niko ni dosad nije branio Srbiji da remontuje turbine. Ako dodje do zamjene parcica teritorije,onda opstine Srebrenica i Zvornik nece moci dobijati nadoknadu za potopljeno zemljiste. Doduse,od rata ga i ne placa,ali to vise govori o nasim komsijama i koliko drze do naseg uvazavanja. A,Boga mi i o nama i koliko drzimo do sebe.

ODGOVORITE
Name

Kiki

05.09.2017 21:04

Bas tako al stas ka skoro 50 posto stanovnistva voli vise susjede nego sebe...trebat ce im jos 50 godina da skontaju u kojoj drzavi zive a tad ce piti vodu sa bunara..

Name

Рођо

05.09.2017 21:11

Шта те боли уво,важно је да ти федерацију не дирају.

Name

Mav

05.09.2017 22:01

A ti Rodjo si glup ko noc. Ako ti ,dio Bosne,koji se zove entitet Federacija ne smatras svojom drzavom to je tvoj problem. Bosna je moja cijela. Na kraju krajeva i dio novca od rente se u vidu pdv-a uplacuje na zajednicki racun. Ali zato postoji ona narodna,zbog takvih kao ti, lakse budali metar u guzicu,nego centimetar u glavu.

Name

Re Rođo

05.09.2017 23:08

Vidiš da se ne razumiš baš najbolje, a usput i svoje misli demantuješ! Da je tako kako ti misliš, ne bi Vučko ni dolazio u Sarajevo, već bi Baja otrčao u Bg da potpiše! Ipak se Sa pita za svaki pedalj BiH, samo si zelen i naivan da to shvatiš....a sada prebaci na RTRS i slušaj bajke.

Name

re.kiki

06.09.2017 00:08

Netacno. Za 50 god. bit ce manjina u bosni.Tako da,.......

Name

Re.rodjo djikan

06.09.2017 00:09

Miran, popij brlju i na spavanje

Name

Colder

06.09.2017 14:27

Moci ce dobijati naknadu, Srbija samo trazi u svoju teritoriju objekat hidroelektrane, sto znaci da bi granica idalje isla sredinom jezera, a dio Srpske koji je potopljen bi uredno dobijao naknadu.

Name

bice zanimljivo

05.09.2017 20:24

Ovo oko NATO je bas 'sareno'. Ambasador Srbije kaze da BH sve treba da resi interno-unutar sebe, a nasi RS politcari vec unapred kazu da BH nece u NATO ako nece ni Srbija. Meni ovo sve mirise na sveobuhvatni referendeum, ali unutar cijele BH - znaci i RS i Federacija i Distrikt Brcko

ODGOVORITE
Name

Re

06.09.2017 08:48

A sta da imaju da ponude osim gluposti i retorike? Tako je bilo tako je i sada ! Oni se dave u problemima koje nece nikad rijesiti..Sta poslije Dodika ? Niko nema ni p od plana niti ih interesuje niti na njemu rade. Srbi trebaju u BiH da shvatate da u RS ko god dodje na vlast mora da ugasi svjetlo. To je sve sto moze uraditi. Znaci sahraniti RS. Milijardu duga godisnje se mora vratiti ! Sto ce se godinama povecat. A koliki je godisnje budjet RS ? ispod duga ! Privrede nema koja bi bilo na koji nacin mogla da odgovori na zahtjeve potrazivanja. RS je mrtav projekt a niko nema m*da da je sahrani.

Name

re re

06.09.2017 10:45

E nam si nam ti rekao kako stoje stvari pa taman bili svi na buDŽetu.

Name

popara

05.09.2017 20:42

Ako Dodik kaze da RS nema problema sa peljeskim mostom,onda nema ni FBiH sa granicom BiH i smatra da ne treba vrsiti razmjenu.Nadam se da BiH nece uciniti istu gresku sa podjelom imovine kada je vratila svu imovinu Hrvatskoj i Srbiji a oni ni do danas nisu vratili imovinu BiH,nego je i dalje pljackaju.

ODGOVORITE
Name

Re

05.09.2017 22:33

Koji imovinu ste vratili srbiji i srbskom narodu oni popaljenu unistenu do temelja jarane tek cete vracat srbi ocuvase vada sela i vi SE vratiste a oplackaste i unististe sve sto ste nogli stid te Bill

Name

bosanac

05.09.2017 21:31

Iz ovoga se jasno vidi da je ljubav Srbije prema BiH - bezgranicna.

ODGOVORITE
Name

Re

05.09.2017 22:36

U pravu si to i jest srbski zemlja privremeno uzurpirana al knjige ostaju pa jednom CE SE i to rijesit 73 posto bih je srbski zemlja ostali drugih otimacina nije vjecna

Name

To bosanac

05.09.2017 22:38

Zasto mrzit svoju zemlju

Name

sa

05.09.2017 21:34

Komsije drage, sto vi imate budala to ostali narodi nikako da dostignu. PORED PERE I OVOGA TZV BONDA, A I ONOGA DRAGUTINA HAHAHA. MENE BI BILO SRAMOTA DA DIJELIM PROSTOR SA NJIMA HAHAH

ODGOVORITE
Name

re sa

05.09.2017 21:51

e pa da vidis ove budale su efikasnije nego bilo kakvo oruzje samo ga bacis na neprijateljsku teritoriju..svremenom on zaglupljuje druge i efekat postignut,,,to ti je kao neka vrsta bio oruzja hahahahah

Name

TJ

05.09.2017 23:50

Bolje čitati komentare nego živjeti sa bradatim arapima,i njihovim umotanim hanumama.

Name

Re

06.09.2017 02:02

Navikne se čovjek na sve

Name

Drago

06.09.2017 04:22

Baš tako,uvijek im je do čapranja po tuđem dvorištu a nevide svoje...

Name

yugosloven

05.09.2017 21:53

EVO NOVIH PROBLEMA VUCIC DOLAZI U SARAJEVO

ODGOVORITE
Name

BANE

05.09.2017 22:08

KOJI JE ITERDS BODNE D MIJELJA TERITORIJU

ODGOVORITE
Name

Indijanac

05.09.2017 22:11

Mijenjamo prugu za Kalemegdan i jedan autobus očuvanih starleta.

ODGOVORITE
Name

Re alija

05.09.2017 22:18

Ime ti sve govori ni ljudstva ni karaktera ni obraza uvijek bio na stranu fasizma okupatora fukarluka

ODGOVORITE
Name

Rki

05.09.2017 22:42

Au kad hrvati uzmu svoje srbi svoje osta fildzan BiH al to je jedino realno i pravedno

ODGOVORITE
Name

RS

05.09.2017 22:46

Jel ono 23 posto ili Jos manje ovih talibana zemlje izgleda svi dolaze po svoje a bosnja i arapa sve vise kuku kad vas strpaju u te vase dzemate al CE da SE radjaju bosnje

ODGOVORITE
Name

re RS

06.09.2017 15:33

53 posto, ali ako ti je teško zapamtiti, možeš samo govoriti "većinski narod BiH".

Name

Sarsjlija .

06.09.2017 03:10

Sto ban Srbija trazi teritorije od Bosne i Hercegovine a sto netrazi od Republike Srbske . I kazu nema Bosne i Hercegovine ima ban Bosne i Hrcegovine bice vazda ako Bogda Bosne i Hercegovine .

ODGOVORITE
Name

Spartan

06.09.2017 05:26

Pa to znači da će Divič pripasti Srbiji !!! Ha, ha, ha, ha !!!

ODGOVORITE
Name

Penzioner

06.09.2017 13:02

Pitajte ljude koji zive na Divicu sta oni misle o tome.

Name

Ne znam sta reci

06.09.2017 07:48

I budala zna da od toga nema nista. Pitam se da li je ova osoba zavrsila nekakvu skolu i da li je nekad u Bosni bila.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

06.09.2017 12:59

Cija je potopljena zemlja oko tih hidrocentrala? Proizvedena struja se mora podijeliti 50:50 i neka svako servisira svoju polovinu.

ODGOVORITE
Name

mrsic

06.09.2017 13:14

Molim!Ako moze zamjena Neuma i okoline izmed Hrvatske i Bosne i Hercegovine pa da ljudi mogu u miru da prave most kopnom?Jedina zemlja u Evropi a mozda i u svijetu koja je tako nakaradno podijeljena.

ODGOVORITE
Name

mrsic

06.09.2017 16:20

Pravice autoput a ne most,to je valjda jasno.

ODGOVORITE
Name

Leko

08.09.2017 06:07

Onako kako se mi ponasamo u vezi peljeskog mosta tako ce se bosnjaci ponasati i u vezi ovog predloga,samo moramo traziti kompromis.

ODGOVORITE
Name

Allkaida

08.09.2017 12:01

Nadamo ni stope nose BiH još vratite sto ste opljačkali.Nema zamjena naše je do Beograda bilo i biće.

ODGOVORITE
Name

Re Allkaida

08.09.2017 17:46

Valjda je do Becha?.Prilikom njegove opsade umro je Sulejman II najslavniji otomanski sultan.Ne treba biti skroman.Ili ne treba lupati gluposti?