ЕП, Представљамо - Хрватска: Баш јака, а могла је бити и јача!

Много ће зависити од Богдановића и Шарића.

Кошарка 31.08.2017 | 22:30
ЕП, Представљамо - Хрватска: Баш јака, а могла је бити и јача!
ОЧЕКИВАЊА

Главно је питање да ли ће и када Хрватска скинути, сада већ чувено проклетство силаска с постоља из 1995. године? Од тада Хрвати чекају на медаљу, а у међувремену су имали неколико одличних селекција. То, очигледно, није било довољно. Мењали су селекторе, тражили узрок резултата испод свих очекивања, али одговор је остао негде у магли.

Најближи постољу били су у Словенији 2013. године, када су заузели четврто место. Иако ослабљени због неких ненаданих отказа, Хрвати долазе на шампионат с више него добрим саставом. На клупи је остао Александар Петровић који је у неколико мандата водио Коцкасте, између осталог и фамозне 1995. године. Популарни Аца трица има тренерско знање, поред тога и харизму, уме да нашпанује играче за значајне мечеве. Велики је мотиватор, а с њим на челу Хрватска може да поврати стари сјај. Мало кроз шалу, а мало и озбиљно, могли бисмо да констатујемо да је први предуслов за врхунски резултат да Хрватска пошто-пото не налети на Србију у некој од елиминационих фаза првенства. Јер одЂорђевићеве тројке у срце 1997. године имају спортску бољку с којом се тешко носе.

Ацо Петровић није хтео да чује за странце у селекцији што је раније био случај с Лафајетом. Плус, „отарасио” се Анта Томића који је био оптуживан да му претерано није стало до тимског успеха. Генерално, сада има добру композицију тима, избалансирани су на свим позицијама, чак по два добра играча конкуришу на сваком месту у тиму. На плеју су прекаљени Роко Лени Укић и Марко Поповић, а они би својим искуством и константним залагањем требало да вуку остале. Различити су типови играча и као такви само ће се допуњавати, пошто Поповић има одличан шут, док је Укићу шут слабија карика (могао би на доста мечева да иде у минус), с тим да је доста продорнији од Марка.

Бековску линију и позиције ниског крила покриваће, пре свих, Бојан Богдановић, најбољи играч у Хрватској и један од пет најбољих бекова у Европи. Феноменалан кошаркаш, готово да нема слабу тачку, представљао је чак и озбиљан фактор у НБА лиги, а то није нимало лако за некога ко долази из Европе и игра на спољним позицијама. Прошле сезоне је играјући за Бруклин и Вашингтон просечно постизао 14,2 и 12,7 поена по мечу, уз одличан проценат шута.

Вероватно ће бити први стрелац у хрватској селекцији (плус кошева на тикетима). Фокус противничких одбрана биће на Богдановићу, али њему то не смета да испоручи своју порцију кошева, јер сваки тренутак који остане сам користи за шут споља, а када му се чувар приближи, иде у продор (за своју висину има брз први корак) из којег постиже лаке поене или иде на линију слободних бацања. Али Бојана ће имати ко да одмени у нападу, пошто Петровићспоља има још Крунослава Симона који, како године пролазе, игра све боље. Данас је израстао у кошаркаша који је спообан сам да се носи са противничким тимовима. Одлично решава ситуације „један на један” иако изгледа споро у продору, Симон с лакоћом пролази чувара. Чак има и прегршт лепих потеза, пошто уме да се надмудрује с ривалом. Поседује добар шут, посебно незгодан са бацањем назад или искораком уназад, пошто се такви шутеви тешко бране.

Базна му је позиција два, али без проблема може и да организује напад (Ацо ће му поверавати и ту улогу) и да игра на месту ниског крила. Ту је још и искусни Марко Томас, коме су каријеру упропастиле бројне повреде. У млађим категоријама је можда и највише обећавао, али често је по неколико месеци одсуствовао с паркета. Он ће покривати позиције два и три, што може и Филип Крушлин који је, ипак, бољи шутер од Томаса. Мада, обојица с лакоћом користе ситуације када им противничке одбране оставе доста простора.

Позиције под кошевима резервисане су за Дарија Шарића, Драгана Бендера, Луку Жорића иДарка Планинића. Замислите да су на првенству још и Томић, Жижић, Зубац и Билан? ЗатоПетровић неће бити на Танталовим мукама око коначног избора. И овако десеткована висока линија моћи ће да се носи са свима. Шарић је алл роунд кошаркаш, има само 23 године, а већ је одличан играч. Веома је поправио шут који му је био „тврд” и велика мана. Сада пролази у већим процентима. Најјачи је у ситуацијама један на један када му високо изађе чувар. Такође, одлично се сналази под кошем – лицем и леђима, туче се са свима, доста је физички јак. Уз Богдановића, Шарић је играч који може да буде просечно на 20+ поена по мечу.

На Евробаскету ће вероватно на сваком мечу бити или близу или на дабл-дабл учинку, док не би била сензација и да флертује с трипл даблом, пошто својим додавањима може да оставља саиграче у добим позицијама за реализацију. Колоне с блокадама никада му нису празне.

Планинић ће вероватно бити прва петица, исто је веома снажан и уме да игра леђима, али његов велики проблем су слободна бацања. Често мечеве завршава с процентима испод 50 одсто. Такође, лако улази у проблем с личним грешкама. Жорић може да игра и на четири и на пет, брз је за своју висину, зна чак да буде и први у контрама, своје роле одлично одрађује. Највећи потенцијал свакако је Драган Бендер, који још није напунио 20 година, има 216 центиметара висине, а прошле сезоне изабран је за четвртог пика од стране Финикса! Имао је и неколико веома запажених мечева у дресу Санса. Чудо је од играча, а ако за пет-шест, година не буде међу најбоља три центра у Европи, неко ће морати кривично да одговара! Хрвати ће сигурно изаћи из групе у Клужу и пласирати се у осмину финала, питање је да ли са друге или треће позиције (вероватно друге, иза Шпаније). У свим рачуницама једино им је битно да се у осмини финала не састану са Србијом. Кандидати су за медаљу. Одлично су играли све припремне мечеве.

ПРЕДНОСТИ

Највећа предност им је останак Петровића на кормилу, јер је већ поставио систем на Олимпијским играма у Рију. За разлику од многих селекција, Хрватска има дугу клупу и неће се много осетити када на паркету не буде прва петорка. Додуше, нема сумње да су Богдановић и Шарић класе од играча, а има ко да их одмени када се буду одмарали.

Хрватска има доста добрих шутера (Богдановић, Поповић, Симон, Крушлин), тако да ће добра порција акција моћи да се изнесе на блокове за шутере и чекање ситуације када ће остати сами. Поред тога, Поповић, Богдановић и Томас су у стању да погађају из великих удаљености што зна да буде тежак морални ударац за противнике.

Индивидуално су јаки, што ће користити у моментима када их шут не буде служио. Веома битно за Петровића је што је његова репрезентација у лакшој групи и што ће моћи да дозира и постепено диже форму у мечевима против Румуније и Мађарске, а срећна околност је што су им то уједно и први мечеви на првенству. Дакле и распоред им иде наруку. Тако да врхунац форме Хрватска може да достигне баш у осмини финала и даље, у елиминационим борбама.

МАНЕ

Поред већ поменутих „виших сила” које од 1995. нису на њиховој страни, у хрватску кошаркашку репрезентацију се увукао неки страх од успеха. Тешко објашњив, али дефинитивно постоји. Петровић ће морати да нађе начин да га искорени, јер, у супротном, од доброг резултата нема ништа. Такође, ранији откази Жижића, Хезоње и Рудежа су „убили“ Петровића, а скоро да га је дотукло отказивање Мира Билана у последњи час. Када томе додамо и повреде Бабића и Стипчевића, видимо да Ацо нема онолико јак састав колико је желео и надао се. Што се самог паркета тиче, за Хртвате је најбоље да Укић не шутира много за три поена, да Богдановић не претерује са солирањем и да центри буду концентрисанији с линије бацања. У преводу, противници би требало да се помере корак уназад Укићу, да удвајају Богдановића и да не дозволе лаке поене унутрашњој линији, односно – да их шаљу на линију пенала. Већину утакмица до сада су играли на плус кошева, а то може да буде велика мана, јер у већим мечевима ће морати више пажње да посвете одбрани ако желе добар резултат.

Реално су негде између шесте и осме позиције, али имају квалитет да оду и до полуфинала и боре се за медаљу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар