Приједорчанка за воланом камиона

Ранка Дамјановић из Приједора разбија предрасуде о женама возачима: са лакоћом вози камион тежак 7,5 тона. Жеља јој је да постане инструкторка.

Република Српска 20.08.2017 | 21:00
Приједорчанка за воланом камиона
Двадесеттрогодишња дјевојка из Приједора Ранка Дамјановић одавно вози аутомобил, а прије три мјесеца почела је да вози и камион од 7,5 тона.

Како сама каже, и на овај начин разбија предрасуде о женама возачима, а с друге стране ужива за воланом камиона. У плану јој је да положи и категорију за шлепер с приколицом, те једног дана да потане инструкторика. Машта о моторима, међутим родитељи јој не одобравају вожњу двоточкашем. Ипак, од те жеље неће одустати и како нам је рекла чим се запосли почеће да штеди за куповину мотора.

Студенткиња је завршне године студија друмског саобраћаја и транспорта, па је на неки начин љубав према вожњи, а посебно према камионима спојила и с одабиром будућег занимања.



Ова млада Приједорчанка признаје да љубав према теретним возилима гаји још од дјетињства, те да се због тога разликовала од својих вршњакиња.

"Прије мјесец дана сам положила за возача теретног возила и заиста је то за мене прелијеп осјећај. Планирала сам и раније, али нисам имала довољно година. Сада ми се жеља остварила. Идуће године планирам да положим категорије за шлепере и шлепере с приколицом. Од малена волим камионе. Никад се нисам играла с барбикама и луткама као остале дјевојчице. Моје најдраже играчке су увијек били камиони и мотори. Положила сам и за мотор, али ми се мама противи куповини ", каже Ранка.



Истиче да има посебан осјећај када сједне за волан камиона. "У камионској кабини све је љепше, прегледније, пространије. Посебан је то осјећај за мене.”

Многи су знали за њену страст према камионима, па се нису много ни зачудили кад је остварила оно што је давно наумила. Понеки су јој говорили да то није "женска работа", али се Ранка није освртала на коментаре. Испунила је своју жељу и, како каже, "нико сретнији од ње због тога".



Њен отац и стриц такође возе камион, а Ранка се често може видјети како породичним камионом вози по приједорским улицама.

"Сада ми је најважније да завршим факултет. Планирам остати овдје, али не бјежим ни од могућности да возим велике камионе негдје по Европи. Прво морам видјети шта ће бити са запослењем. Размишљам и томе да постанем инструкторка и на тај начин да се остварим. Будућност је преда мном, а до сада све што сам наумила остварила сам, па се надам да ће тако бити и у наредним годинама.

Битно ми је да у свему имам и подршку родитеља, а отац никада не страхује када сједнем за волан камиона, иако се неки мушкарци када ме виде док возим с невјерицом осврћу за мном", рекла је насмијана Ранка, која кроз живот крочи с великим оптимизмом и вјером да ће јој се испунити сви снови и надања.

Извор: БН/Анадолија
Фото: Анадолија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Индијанац

20.08.2017 19:34

Мого бих се ја јопет оженит... ❤

ОДГОВОРИТЕ
Name

опаа

20.08.2017 20:27

Е царе би се и усрецио :)

Name

ре

20.08.2017 21:12

Не воли Турадију на твоју залост

Name

Ре Индијанац,

21.08.2017 02:00

Дај вец једапута, идо а тај тецај језока; Српскога" тада цеш валда знати реци "опет" тада,отн,

Name

'ре индијанац

21.08.2017 06:55

СТВАРНО Ти си индијанац за резервата.А да мало одес И н.а. љекарски за сваки слуцај.

Name

опаа

22.08.2017 18:53

Ста сте напали на цовјека ако би се волио " јопет" озенити.Па видите да се зафркава са то јопет. А ви одма ударили по исправљању и то бас они који гресе (језока} Кукате наталитет у паду а цовјка би слали на лијецење због његових зеља. Ста сте љубоморни на цовјека нека се зени не мора ни он бити од нас паметнији који смо озењени.

Name

Романија

20.08.2017 20:28

Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дискриминација

21.08.2017 06:21

За мене не постоји дискриминација између полова него постоји дискриминација између способних и неспособних, односно здравих и болесних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оттоман

21.08.2017 06:33

Добра кока, и од рода добра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

21.08.2017 08:07

Ниста ново колико жена има вози аутобус и шлепер

ОДГОВОРИТЕ
Name

y

21.08.2017 17:58

зар се 7,5 равина у камион??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос93

22.08.2017 05:18

Фина девојка. Свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ