Prijedorčanka za volanom kamiona

Ranka Damjanović iz Prijedora razbija predrasude o ženama vozačima: sa lakoćom vozi kamion težak 7,5 tona. Želja joj je da postane instruktorka.

Republika Srpska 20.08.2017 | 21:00
Prijedorčanka za volanom kamiona
Dvadesettrogodišnja djevojka iz Prijedora Ranka Damjanović odavno vozi automobil, a prije tri mjeseca počela je da vozi i kamion od 7,5 tona.

Kako sama kaže, i na ovaj način razbija predrasude o ženama vozačima, a s druge strane uživa za volanom kamiona. U planu joj je da položi i kategoriju za šleper s prikolicom, te jednog dana da potane instruktorika. Mašta o motorima, međutim roditelji joj ne odobravaju vožnju dvotočkašem. Ipak, od te želje neće odustati i kako nam je rekla čim se zaposli počeće da štedi za kupovinu motora.

Studentkinja je završne godine studija drumskog saobraćaja i transporta, pa je na neki način ljubav prema vožnji, a posebno prema kamionima spojila i s odabirom budućeg zanimanja.



Ova mlada Prijedorčanka priznaje da ljubav prema teretnim vozilima gaji još od djetinjstva, te da se zbog toga razlikovala od svojih vršnjakinja.

"Prije mjesec dana sam položila za vozača teretnog vozila i zaista je to za mene prelijep osjećaj. Planirala sam i ranije, ali nisam imala dovoljno godina. Sada mi se želja ostvarila. Iduće godine planiram da položim kategorije za šlepere i šlepere s prikolicom. Od malena volim kamione. Nikad se nisam igrala s barbikama i lutkama kao ostale djevojčice. Moje najdraže igračke su uvijek bili kamioni i motori. Položila sam i za motor, ali mi se mama protivi kupovini ", kaže Ranka.



Ističe da ima poseban osjećaj kada sjedne za volan kamiona. "U kamionskoj kabini sve je ljepše, preglednije, prostranije. Poseban je to osjećaj za mene.”

Mnogi su znali za njenu strast prema kamionima, pa se nisu mnogo ni začudili kad je ostvarila ono što je davno naumila. Poneki su joj govorili da to nije "ženska rabota", ali se Ranka nije osvrtala na komentare. Ispunila je svoju želju i, kako kaže, "niko sretniji od nje zbog toga".



Njen otac i stric takođe voze kamion, a Ranka se često može vidjeti kako porodičnim kamionom vozi po prijedorskim ulicama.

"Sada mi je najvažnije da završim fakultet. Planiram ostati ovdje, ali ne bježim ni od mogućnosti da vozim velike kamione negdje po Evropi. Prvo moram vidjeti šta će biti sa zaposlenjem. Razmišljam i tome da postanem instruktorka i na taj način da se ostvarim. Budućnost je preda mnom, a do sada sve što sam naumila ostvarila sam, pa se nadam da će tako biti i u narednim godinama.

Bitno mi je da u svemu imam i podršku roditelja, a otac nikada ne strahuje kada sjednem za volan kamiona, iako se neki muškarci kada me vide dok vozim s nevjericom osvrću za mnom", rekla je nasmijana Ranka, koja kroz život kroči s velikim optimizmom i vjerom da će joj se ispuniti svi snovi i nadanja.

Izvor: BN/Anadolija
Foto: Anadolija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Indijanac

20.08.2017 19:34

Mogo bih se ja jopet oženit... ❤

ODGOVORITE
Name

opaa

20.08.2017 20:27

E care bi se i usrecio :)

Name

re

20.08.2017 21:12

Ne voli Turadiju na tvoju zalost

Name

Re Indijanac,

21.08.2017 02:00

Daj vec jedaputa, ido a taj tecaj jezoka; Srpskoga" tada ceš valda znati reci "opet" tada,otn,

Name

're indijanac

21.08.2017 06:55

STVARNO Ti si indijanac za rezervata.A da malo odes I n.a. ljekarski za svaki slucaj.

Name

opaa

22.08.2017 18:53

Sta ste napali na covjeka ako bi se volio " jopet" ozeniti.Pa vidite da se zafrkava sa to jopet. A vi odma udarili po ispravljanju i to bas oni koji grese (jezoka} Kukate natalitet u padu a covjka bi slali na lijecenje zbog njegovih zelja. Sta ste ljubomorni na covjeka neka se zeni ne mora ni on biti od nas pametniji koji smo ozenjeni.

Name

Romanija

20.08.2017 20:28

Svaka cast.

ODGOVORITE
Name

diskriminacija

21.08.2017 06:21

Za mene ne postoji diskriminacija između polova nego postoji diskriminacija između sposobnih i nesposobnih, odnosno zdravih i bolesnih.

ODGOVORITE
Name

ottoman

21.08.2017 06:33

Dobra koka, i od roda dobra!

ODGOVORITE
Name

Xx

21.08.2017 08:07

Nista novo koliko žena ima vozi autobus i šleper

ODGOVORITE
Name

y

21.08.2017 17:58

zar se 7,5 ravina u kamion??

ODGOVORITE
Name

Milos93

22.08.2017 05:18

Fina devojka. Svaka cast!

ODGOVORITE