Дачићева идеја уплашила Запад

Идеја о српско-албанском разграничењу у ствари ставља по страни Косово и иницира дијалог између Београда и Тиране, односно Србије и Албаније, пише Спутњик.

Србија 12.08.2017 | 07:59
Дачићева идеја уплашила Запад
Предсједник Србије Александар Вучић био је свјестан да ће најава унутрашњег дијалога о Косову од самог почетка изазвати подјелу на оне за и на оне против. Оно што га је, како је сам изјавио, изненадило јесте нервоза која је услиједила послије изјаве Ивице Дачића, министра иностраних полова, да је једино могуће рјешење разграничити шта су српски, а шта албански интереси.

Са Косова су на ово наврле више него негативне реакције, а са Запада опаске да је "Дачићев приједлог пробни балон Београда". Стефан Сурлић са Факултета политичких наука каже да постоји једна врста страха који долази са свих страна, да ће ново разграничење отворити "Пандорину кутију".

"Запад мисли да је косовска прича завршена и да Србија има маневарски простор да не призна независно Косово, али да би требало да прихвати чињеницу да је Косово на међународном нивоу представљено. Идеја о српско-албанском разграничењу у ствари ставља по страни Косово и иницира дијалог између Београда и Тиране", објашњава Сурлић.

Ивица Дачић сматра да је могуће да је нервоза изазвана његовим приједлогом о разграничењу на српско и албанско најбољи показатељ којим путем би требало да иду.

"Добро је што је у јавности покренут дијалог о Косову и што се чују различите идеје. Занимљиво је, а то је приметио и Вучић, да је досад само моја идеја о разговорима о разграничењу на оно што је српско и оно што је албанско изазвала велику нервозу на многим странама", рекао је Дачић.

Такву нервозу, како је навео, не изазивају ни приједлози да се Србија одрекне Косова ни приједлози да буде одржан замрзнути конфликт.

Јер, навео је он, само једно такво рјешење ће истовремено обезбиједити трајан компромис за будућност.

Лидер СДПС-а Расим Љајић рекао је да ће та партија 1. септембра изаћи са платформом о Косову, а поводом унутрашњег дијалога на који је позвао Вучић.

"Тада ћемо изаћи са нашим виђењем решења, да ли ће се то неком свидети или не, да ли ће то неко користити или не, то већ није на нама", рекао је Љајић.

Извор: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ауди

12.08.2017 06:34

Тацно свима гаце спадају од страха цим даца твори уста без да било ста казе.Ма Трамп је за њега мала маца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

балуун

12.08.2017 06:52

Добра политика само се одмах може закључити да од тога нема ништа, Албанија не граничи са Србијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревис

12.08.2017 07:09

Који пробни балони и будаластине, ја и комсија немамо спор, мора цитаво село да се реорганизује, Које глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј=океј

12.08.2017 07:29

Како руси провидно рекламирају Дачића, а јадник се ни у својој кући низашта не пита. Како им само није мрско писати оволике глупости...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свако_свога

12.08.2017 07:55

А ко ове из Савеза за промјене гура ? Ко оне у Са 'градјане' гура ? Ко " независн" НВО гура? 5 година их слусамо како тудје мисли преносе

Name

запад

12.08.2017 07:56

Чуј запласио запад.. па он ни своје зене не мозе запласити. Како једна србија која нема ни љеба да једе мозе да запласи америку и запад са 7000 нуклеарних бојевих глава... хахахха ви новинари право неке ликове у небеса подизете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

12.08.2017 08:39

У Србији је хљеб готово двоструко јефтинији него код нас. Мора да тамо нисте дуго били.

Name

реално

12.08.2017 08:58

Наравно да мозе да испрепада запад и то врло лако. Просто ресење постоји. Понудити Албанцима договор по коме ми њима дајемо Косово и Метохију и Пресево узимамо Митровицу и признајемо им сва права. Нека се уједине са Албанијом. Истовремено понудити Муслиманима цитаву БиХ тј укидање Републике Српске и организовати масовно исељавање Срба за Србију. Све мирним путем без испаљеног метка. И објавити одбацивање политике приступања ЕУ и приступање војном савезу са Русијом. То гурнути западу у лице. Дрхтали би од страха. На Балкану нема конфликта који трази њихово присуство и интервенцију јер смо прихватили све сто нам налазу они и њихови пулени али зато има Руска база у срцу Европе. Знам да је ова прица само фикција јер би цијена била превелика а онај који је покрене не би доцекао ново јутро али само хоцу реци да теоретски моземо натјерати запад да се у***е од страха као за вријеме кубанске кризе. Колико год запад радио против нас ни њима се не би исплатило кад би потписали такву капитулацију јер би ера њиховог колонизовања истоцне европе била заврсена и наступила би ера балканског зида као некада берлинског. Наравно ту би једини добитници били Руси нама то додје као мазохистицки потез.

Name

ТриплеБ @ Реално

12.08.2017 10:16

Зар мислиш да би русија физички (стварно) стици до неке назови базе у Европи тј. на Балкану а НАТО у ЦГ.... Не будали!

Name

питам се

12.08.2017 17:43

Јели то 'идеја' Дацица као министра или као градјанина и само је 'гура' захваљујуци томе сто је министар

ОДГОВОРИТЕ