СП: Болт је суров! Фараху 3. титула заредом!

Болт лаганим темпом до полуфинала! Јусеин Болт пласирао се у полуфинале трке на 100 метара на Светском првенству у Лондону, пошто је у квалификацијама заузео осмо место.  Мо Фарах доминира – треће узастопно злато на СП! Британац Мо Фарах освојио је злато у категорији на 10. 000 метара на Светском првенству у Лондону.  Мо Фараон! Сурово, брутално, иако су га противници умало избацили са стазе!

Остали спортови 04.08.2017 | 23:21
СП: Болт је суров! Фараху 3. титула заредом!
Пред домаћом публиком, Фарах је успео да освоји треће узастопно злато на СП, пошто је претходно побеђивао 2013. у Москви и 2015. године у Пекингу.

Британац је деониицу од 10.000 метара претрчао за 26 минута, 49 секунди и 51 стотинку, а пратили су га Џошуа Кипруи и Пол Кипнегетич.

Уганђанин као освајач сребра, на циљ је дошао са резултатом 26:49:94, док је бронзу освојио Кенијац са 26:50:60.

Фарах је најавио да ће се повући из атлетике после овог првенства, исто као и Болт. Британцу остаје сада још трка на 5.000 метара, где је такође главни фаворит за злато.

Нико као Мохамед Мо Фарах!

Мо Фараон поново је светски шампион на 10.000 метара - трећи пут у својој каријери! И последњи, јер јединствени 34-годишњи ас планира да се ускоро пензионише и стави тачку на невероватну трку која траје 1999. године и првих јуниорских медаља у пољском Бидгошћу и словеначком Велењу. 

Можда и највећи британски атлетичар свих времена узео је своју шесту златну медаљу на светским шампионатима, пошто је трку на 10.000 метара завршио на сурово доминатан начин - резултатом 26.49 минута, што је изазвало ерупцију одушевљење пред 50.000 навијача! Иза фантастичног Британца био је тркач из Уганде Џошуа Кептегеј са временом 26.49,54 минута, док је трећи био Кенијац Пол Тануј - 26.50,60 минута.

Опколила је кенијска тројка предвођена Танујем и покушала да сруши највећег, али у томе није успела! Саплели су га на 400 метара пре циља - вратио се! Саплели су га на 200 метара пре црте - опет се вратио!

Изгледало је као да ће кенијски тркачи успети да поколебају британског феномена и да му покваре рачуницу, али је Мо Фарах у стилу највећих шампиона извукао кеца из рукава и у препознатљивом стилу истрчао завршних 100 метара трке... Тако што су његови противници прогутали прашину која је остала иза Фараховог лакоперног каса ка коначном циљу и новом злату! 

Одрадио је посао баш онако како је желео, а баш зато што је истрпео све ударе ривала, показао је да је највећи! 

Занимљиво, до новог злата на 10.000 метара Фарах је стигао тачно на петогодишњицу чувене трке на Олимпијским играма у Лондону, када је такође пред својим сународницима показао да ће постати део историје. 

Сада можеш мирно у пензију, мајсторе. 

Болт Сурови! У трећој брзини до полуфинала. Лаганим касом до полуфинала! 

Јусеин Сурови није имао превише проблема да се пласира у полуфинале на Светском атлетском првенству у Лондону, пошто је био победник шесте квалификационе групе са временом 10,07 секунди. 

Болт је на крају укупно имао седмо најбоље време у квалификацијама, мада је јасно да ће оно најбоље да чува за полуфинале, односно саму битку за златну медаљу. 

Велемајстор с Јамајке имао је нешто спорији старт, док су прве две позиције држали ЈапанацШухеј Тада и Француз Џими Вико. Ипак, они су добар темпо држали првих 60 метара, да би Болт у самом финишу успоставио препознатљиви галоп и претекао све ривале, за миран финиш. 

На крају ни сам Болт није био задовољан чињеницом да је трчао изнад 10 секунди.

„Мало сам се саплео на самом почетку, када сам излазио из стартног блока. Искрено, нисам баш поборник тих блокова. Морам да се поправим, а проблем ми је направило то што се блок повукао уназад када сам стартовао. Нисам навикао на тако нешто“, рекао је Болт. 

Најбоље време имао је његов сународник Јулијан Форте, који је једини трчао испод 10 секунди – 9,99.

Болт је заузео прво место у шестој квалификационој групи, пошто је трку завршио за 10,07 секунди, а Американац Кристијан Колман, који има најбоље време ове године, био је шест стотинки бржи од Јамајчанина, али у првој квалификационој групи.

Један од фаворита за освајање медаље Американац Џастин Гетлин имао је шесто време - 10,05 секунди.

Полуфиналне трке заказане су за суботу од 20.05. 

Чак и када лоше стартује, доминира.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар