SP: Bolt je surov! Farahu 3. titula zaredom!

Bolt laganim tempom do polufinala! Jusein Bolt plasirao se u polufinale trke na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Londonu, pošto je u kvalifikacijama zauzeo osmo mesto.  Mo Farah dominira – treće uzastopno zlato na SP! Britanac Mo Farah osvojio je zlato u kategoriji na 10. 000 metara na Svetskom prvenstvu u Londonu.  Mo Faraon! Surovo, brutalno, iako su ga protivnici umalo izbacili sa staze!

Ostali sportovi 04.08.2017 | 23:21
SP: Bolt je surov! Farahu 3. titula zaredom!
Pred domaćom publikom, Farah je uspeo da osvoji treće uzastopno zlato na SP, pošto je prethodno pobeđivao 2013. u Moskvi i 2015. godine u Pekingu.

Britanac je deoniicu od 10.000 metara pretrčao za 26 minuta, 49 sekundi i 51 stotinku, a pratili su ga Džošua Kiprui i Pol Kipnegetič.

Uganđanin kao osvajač srebra, na cilj je došao sa rezultatom 26:49:94, dok je bronzu osvojio Kenijac sa 26:50:60.

Farah je najavio da će se povući iz atletike posle ovog prvenstva, isto kao i Bolt. Britancu ostaje sada još trka na 5.000 metara, gde je takođe glavni favorit za zlato.

Niko kao Mohamed Mo Farah!

Mo Faraon ponovo je svetski šampion na 10.000 metara - treći put u svojoj karijeri! I poslednji, jer jedinstveni 34-godišnji as planira da se uskoro penzioniše i stavi tačku na neverovatnu trku koja traje 1999. godine i prvih juniorskih medalja u poljskom Bidgošću i slovenačkom Velenju. 

Možda i najveći britanski atletičar svih vremena uzeo je svoju šestu zlatnu medalju na svetskim šampionatima, pošto je trku na 10.000 metara završio na surovo dominatan način - rezultatom 26.49 minuta, što je izazvalo erupciju oduševljenje pred 50.000 navijača! Iza fantastičnog Britanca bio je trkač iz Ugande Džošua Keptegej sa vremenom 26.49,54 minuta, dok je treći bio Kenijac Pol Tanuj - 26.50,60 minuta.

Opkolila je kenijska trojka predvođena Tanujem i pokušala da sruši najvećeg, ali u tome nije uspela! Sapleli su ga na 400 metara pre cilja - vratio se! Sapleli su ga na 200 metara pre crte - opet se vratio!

Izgledalo je kao da će kenijski trkači uspeti da pokolebaju britanskog fenomena i da mu pokvare računicu, ali je Mo Farah u stilu najvećih šampiona izvukao keca iz rukava i u prepoznatljivom stilu istrčao završnih 100 metara trke... Tako što su njegovi protivnici progutali prašinu koja je ostala iza Farahovog lakopernog kasa ka konačnom cilju i novom zlatu! 

Odradio je posao baš onako kako je želeo, a baš zato što je istrpeo sve udare rivala, pokazao je da je najveći! 

Zanimljivo, do novog zlata na 10.000 metara Farah je stigao tačno na petogodišnjicu čuvene trke na Olimpijskim igrama u Londonu, kada je takođe pred svojim sunarodnicima pokazao da će postati deo istorije. 

Sada možeš mirno u penziju, majstore. 

Bolt Surovi! U trećoj brzini do polufinala. Laganim kasom do polufinala! 

Jusein Surovi nije imao previše problema da se plasira u polufinale na Svetskom atletskom prvenstvu u Londonu, pošto je bio pobednik šeste kvalifikacione grupe sa vremenom 10,07 sekundi. 

Bolt je na kraju ukupno imao sedmo najbolje vreme u kvalifikacijama, mada je jasno da će ono najbolje da čuva za polufinale, odnosno samu bitku za zlatnu medalju. 

Velemajstor s Jamajke imao je nešto sporiji start, dok su prve dve pozicije držali JapanacŠuhej Tada i Francuz Džimi Viko. Ipak, oni su dobar tempo držali prvih 60 metara, da bi Bolt u samom finišu uspostavio prepoznatljivi galop i pretekao sve rivale, za miran finiš. 

Na kraju ni sam Bolt nije bio zadovoljan činjenicom da je trčao iznad 10 sekundi.

„Malo sam se sapleo na samom početku, kada sam izlazio iz startnog bloka. Iskreno, nisam baš pobornik tih blokova. Moram da se popravim, a problem mi je napravilo to što se blok povukao unazad kada sam startovao. Nisam navikao na tako nešto“, rekao je Bolt. 

Najbolje vreme imao je njegov sunarodnik Julijan Forte, koji je jedini trčao ispod 10 sekundi – 9,99.

Bolt je zauzeo prvo mesto u šestoj kvalifikacionoj grupi, pošto je trku završio za 10,07 sekundi, a Amerikanac Kristijan Kolman, koji ima najbolje vreme ove godine, bio je šest stotinki brži od Jamajčanina, ali u prvoj kvalifikacionoj grupi.

Jedan od favorita za osvajanje medalje Amerikanac Džastin Getlin imao je šesto vreme - 10,05 sekundi.

Polufinalne trke zakazane su za subotu od 20.05. 

Čak i kada loše startuje, dominira.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar