Јефтинији одвоз само дијаспори

Новом одлуком о прикупљању комуналног отпада одвоз смећа мораће да плаћају сви, без обзира на то да ли живе или само повремено бораве у Бијељини.

Република Српска 31.07.2017 | 22:33
Јефтинији одвоз само дијаспори
Ове обавезе биће ослобођени само власници домаћинстава који живе и раде у иностранству и који одјаве прикључак на електро и водоводну мрежу. Уколико то не ураде, одвоз смећа ипак ће плаћати, али 50 одсто јефтиније у односу на остале кориснике.

Нову одлуку, донесену у складу са Стратегијом управљања отпадом РС за период 2017 – 2026, којом је, између осталог, предвиђено да сва домаћинства буду обухваћена организованим сакупљањем отпада, подржава већа група грађана, па чак и они који само годишњи одмор проводе у Бијељини.

''Плаћамо смеће у Аустрији, па плаћамо и овде. То је ваљда нормално. Много је лакше дати пар марака и не мислити о томе где са отпадом, а и град ће бити чистији'', каже Мустафа Даутбашић.

Услуге ''Комуналца'' тренутно користи 26.000 грађана. Применом нове одлуке очекују да ће број корисника бити повећан од 10 до 20 одсто, јер је унутрашњом контролом установљено да половина станара у појединим стамбеним зградама у центру града не плаћа одвоз смећа.

Нова одлука односи се, углавном, на лица која живе у иностранству.

Директор ''Комуналца'' Миленко Вићановић каже да ће се на основу изјаве инкасанта, који утврде да та лица заиста привремено бораве у домаћинству, њима умањити рачун.

''Настојимо да повећамо број корисника, али да ипак нико не буде оштећен. Ми савесно и одговорно радимо свој посао и само желимо да будемо за своје услуге плаћене како би предузеће могло да послује'', каже Вићановић.

Наводи и да су грађани већ обавештени о новој одлуци и обавези плаћања смећа које ће бити ослобођени само ако одјаве воду и струју.

Начелник Комуналне полиције града Бијељина Ратомир Драганић појашњава да Комунална полиција искључиво ради комунално - инспекцијски надзор и да ради у складу са донесеним одлукама.

''За сада смо имали проблема у провођењу ове одлуке. Већина грађана испуњава ову обавезу. За оне који је буду игнорисали предвиђене су и казне'', каже Драганић.

За одвоз смећа правна и физичка лица у Бијељини дугују око 600.000 КМ. Месечно се поднесе 30 тужби против нередовних платиша чији се број смањује.

Прошлу годину завршили у минусу

Комуналац је прошлу годину окончао са губитком од 350.000 КМ, али протеклих шест месеци, тврде, послују позитивно. Будући да је 70 одсто прихода од одвоза смећа, а да годишње прикупе 22.000 тона отпада, чије их депоновање кошта преко милион марака, очекују да ће повећањем броја корисника увећати приходе, али и сачувати животну средину.

Извор: БН/Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брзи

01.08.2017 07:37

Да и у праву су.Само треба обавестити градјане ко је донио ту одлуку.Комунално предузеце и управа града.Ако је то донијела комунала,онда стварно треба колективно сви да се иселимо.Онда немамо ни Д. од дрзаве.Ако је то опсинско веце донело ту одлуку,онда народ нек се преиспита за кога гласат следеце изборе.Увек се смисљају неке отимацине.У семберији је нај скуља Вода у РС.Од народа зависи колико ЦЕ дуго трпети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

01.08.2017 08:28

Просто не могу да вјерујем да тако некоме несто мозе пасти на памет- цујте -они који нису ту да плацају за оне који користе, а не плацају. Па докле молим вас та дрскост јос да досегне. А јос и то (да се одјави струја и вода) па ваљда тај ко је то предлозио има јос несто у глави. То би знацило - одјави па поново плати прикљуцак јер нас има много који додјемо само на двије недеље у години. За двије до три недеље колико додјемо доле потросимо висе него неки од вас који ту зиви пола године да не казем цијелу годину. Ако остане на томе продацу стан иникад висе доле доци нецу. Супер вам је та политика- како отерати становниство. Па нека вам је на цаст.