Jeftiniji odvoz samo dijaspori

Novom odlukom o prikupljanju komunalnog otpada odvoz smeća moraće da plaćaju svi, bez obzira na to da li žive ili samo povremeno borave u Bijeljini.

Republika Srpska 31.07.2017 | 22:33
Jeftiniji odvoz samo dijaspori
Ove obaveze biće oslobođeni samo vlasnici domaćinstava koji žive i rade u inostranstvu i koji odjave priključak na elektro i vodovodnu mrežu. Ukoliko to ne urade, odvoz smeća ipak će plaćati, ali 50 odsto jeftinije u odnosu na ostale korisnike.

Novu odluku, donesenu u skladu sa Strategijom upravljanja otpadom RS za period 2017 – 2026, kojom je, između ostalog, predviđeno da sva domaćinstva budu obuhvaćena organizovanim sakupljanjem otpada, podržava veća grupa građana, pa čak i oni koji samo godišnji odmor provode u Bijeljini.

''Plaćamo smeće u Austriji, pa plaćamo i ovde. To je valjda normalno. Mnogo je lakše dati par maraka i ne misliti o tome gde sa otpadom, a i grad će biti čistiji'', kaže Mustafa Dautbašić.

Usluge ''Komunalca'' trenutno koristi 26.000 građana. Primenom nove odluke očekuju da će broj korisnika biti povećan od 10 do 20 odsto, jer je unutrašnjom kontrolom ustanovljeno da polovina stanara u pojedinim stambenim zgradama u centru grada ne plaća odvoz smeća.

Nova odluka odnosi se, uglavnom, na lica koja žive u inostranstvu.

Direktor ''Komunalca'' Milenko Vićanović kaže da će se na osnovu izjave inkasanta, koji utvrde da ta lica zaista privremeno borave u domaćinstvu, njima umanjiti račun.

''Nastojimo da povećamo broj korisnika, ali da ipak niko ne bude oštećen. Mi savesno i odgovorno radimo svoj posao i samo želimo da budemo za svoje usluge plaćene kako bi preduzeće moglo da posluje'', kaže Vićanović.

Navodi i da su građani već obavešteni o novoj odluci i obavezi plaćanja smeća koje će biti oslobođeni samo ako odjave vodu i struju.

Načelnik Komunalne policije grada Bijeljina Ratomir Draganić pojašnjava da Komunalna policija isključivo radi komunalno - inspekcijski nadzor i da radi u skladu sa donesenim odlukama.

''Za sada smo imali problema u provođenju ove odluke. Većina građana ispunjava ovu obavezu. Za one koji je budu ignorisali predviđene su i kazne'', kaže Draganić.

Za odvoz smeća pravna i fizička lica u Bijeljini duguju oko 600.000 KM. Mesečno se podnese 30 tužbi protiv neredovnih platiša čiji se broj smanjuje.

Prošlu godinu završili u minusu

Komunalac je prošlu godinu okončao sa gubitkom od 350.000 KM, ali proteklih šest meseci, tvrde, posluju pozitivno. Budući da je 70 odsto prihoda od odvoza smeća, a da godišnje prikupe 22.000 tona otpada, čije ih deponovanje košta preko milion maraka, očekuju da će povećanjem broja korisnika uvećati prihode, ali i sačuvati životnu sredinu.

Izvor: BN/Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Brzi

01.08.2017 07:37

Da i u pravu su.Samo treba obavestiti gradjane ko je donio tu odluku.Komunalno preduzece i uprava grada.Ako je to donijela komunala,onda stvarno treba kolektivno svi da se iselimo.Onda nemamo ni D. od drzave.Ako je to opsinsko vece donelo tu odluku,onda narod nek se preispita za koga glasat sledece izbore.Uvek se smisljaju neke otimacine.U semberiji je naj skulja Voda u RS.Od naroda zavisi koliko CE dugo trpeti.

ODGOVORITE
Name

Dana

01.08.2017 08:28

Prosto ne mogu da vjerujem da tako nekome nesto moze pasti na pamet- cujte -oni koji nisu tu da placaju za one koji koriste, a ne placaju. Pa dokle molim vas ta drskost jos da dosegne. A jos i to (da se odjavi struja i voda) pa valjda taj ko je to predlozio ima jos nesto u glavi. To bi znacilo - odjavi pa ponovo plati prikljucak jer nas ima mnogo koji dodjemo samo na dvije nedelje u godini. Za dvije do tri nedelje koliko dodjemo dole potrosimo vise nego neki od vas koji tu zivi pola godine da ne kazem cijelu godinu. Ako ostane na tome prodacu stan inikad vise dole doci necu. Super vam je ta politika- kako oterati stanovnistvo. Pa neka vam je na cast.