Шаровић: Рок за БиХ у септембру

Не можемо да будемо песимисти, посебно ми који водимо Савјет министара БиХ. Морамо имати оптимизам и, без обзира на препреке, 2018. година мора да буде година кандидатског статуса, рекао је у интервјуу за "Независне" Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Босна и Херцеговина 25.07.2017 | 07:57
Шаровић: Рок за БиХ у септембру
Истиче да је политичка ситуација врло ровита и да је већина проблематична. "Питање је има ли је уопште", каже Шаровић.

НН: Хоће ли БиХ приступити Транспортној заједници?

ШАРОВИЋ: Постоји увијек могућност да ми тај уговор потпишемо накнадно. На нама је да препознамо потребу БиХ. Међутим, мислим да не треба превише чекати. Мислим да нам је рок до септембра да донесемо јасан став и да се придружимо Транспортној заједници. У супротном, средства за четири пројекта у износу од 90 милиона КМ ће пропасти. Септембар је рок за БиХ и немамо превише времена.

НН: Колико је извјесно да унутар БиХ буде постигнут договор?

ШАРОВИЋ: Разговоре не водим ја, то је у надлежности министара транспорта и саобраћаја и на њима је да нађу најбоља рјешења. Што је најважније, не преговара се о самој садржини документа, то је нешто што је заједничко за све земље. Нисмо ми никакав посебан случај. Ми можемо само да разговарамо о ономе што је изван овога документа, а то су некаква питања и иницијативе, условљавања која долазе, питања везана за кориштење транспортне инфраструктуре у БиХ, представљање пројеката и то је у надлежности ресорних министара и мислим да сада имају простора да без спољног утицаја нађу одговарајуће рјешење које је у општем интересу.

НН: Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома БиХ по други пут није подржала извјештај Савјета министара БиХ који се односи на рад Вашег министарства. Како даље? Шта очекивати на сједници Дома?

ШАРОВИЋ: Политичка ситуација је врло ровита. Већина је проблематична, питање је има ли је. Парламентарци су се поларизовали, пола - пола и на сједници Комисије није превладало ни за, ни против. Једноставно такав је резултат. Мање се говори о чињеницама а више се ишло из политичких и страначких углова, и то је потпуно јасно из расправе. Мислим да ћемо сутра ово вријеме користити за политичка надмудривања. Не могу претпоставити како ће гласати у Представничком дому БиХ и какав ће бити коначан резултат. Међутим, мој став је - ако 2016. година није била задовољавајућа, не знам шта рећи. Сматрам да је прошла година најуспјешнија до сада када је ријеч о раду Савјета министара.

НН: Шта ако посланици одбаце извјештај о раду Савјета министара БиХ, како ћете се понашати након тога?

ШАРОВИЋ: Неће се ништа посебно десити. То је једна политичка тракавица, политичка игра у којој се сви припремају за 2018. годину. То је мени прерано за предизборну кампању, али то је чињеница. Неће се ништа значајније десити и мислим да ће оваквих ситуација бити безброј.

НН: Посланици се жале на нову методологију писања извјештаја о раду Савјета министара БиХ... Тврде да је непрегледна.

ШАРОВИЋ: Извјештај је рађен по европским стандардима. Међутим, немам ништа против да ми извјештај, односно начин писања и презентације прилагодимо захтјевима парламента.

НН: Шта је са стратегијом у енергетској области, са гасом, јер БиХ има велики проблем са дуговањима, а прича се и о поскупљењу?

ШАРОВИЋ: На чекању је већ готова енергетска стратегија коју су финансирали порезни обвезници Велике Британије, што треба да имамо у виду. То је заједнички производ најбољих европских консултаната и представника из ентитета и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. Исто је и са Законом о регулатору електричне енергије и гаса. Што се тиче електричне енергије - све смо урадили, завршили и, уколико превазиђемо препреку и дамо позитивна мишљења из ентитета, имплементираћемо трећи енергетски пакет, биће нам скинуте санкције и моћи ћемо рачунати на средства.

НН: Имамо ли неки рок?

ШАРОВИЋ: Рок немамо, давно је прошао. Сваки дан губимо. Губимо драгоцјено вријеме и новац. Данас сам разговарао са директором Мађарске берзе, успостављање берзе електричне енергије један је од главних приоритета за БиХ. Разговарамо о моделима који ће то бити начин успоставе велепродајног тржишта, односно берзе електричне енергије. Ствари иду напријед, а ми каснимо.

НН: Гдје је застој и ко је кочничар?

ШАРОВИЋ: Све је ствар унутрашњег договора. Калкулисање траје мјесецима. Кад год пронађемо рјешење, онда се увијек испостави као проблем па се онда вратимо два корака уназад, али морамо бити стрпљиви. Са своје стране бићу стрпљив колико год буде потребно како бисмо дошли до стратешког документа који би био од интереса за све.

НН: Проблем је и стратегија која је везана за рурални - пољопривредни развој. Има ли рјешења на видику?

ШАРОВИЋ: Ми смо на крају дугог процеса који траје годинама. Водио сам га задњих неколико година. Имамо сагласност влада да приступимо овом послу. Направили смо документ, он нам отвара врата неких других пројеката и фондова. Вјерујем да нећемо на крају све просути и упрскати.

НН: Вјерујете ли да ће на крају бити усаглашена стратегија?

ШАРОВИЋ: Оптимизам увијек мора да постоји, посебно што ту имамо неку начелну сагласност и јер је то све продукт заједничког рада ентитета и БиХ.

НН: Да ли је угрожен пут БиХ у ЕУ с обзиром на дешавања у БиХ?

ШАРОВИЋ: Не можемо да будемо песимисти, посебно ми који водимо Савјет министара БиХ. Морамо имати оптимизам и, без обзира на препреке, 2018. мора да буде година кандидатског статуса.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Турбоскара

25.07.2017 06:32

Баја је ту највеце зло И проблем унисти све цега се дофати.Рс је унистена опстаје само на инфузији захваљујуци само пар политицара који се боре за њу.Као ви годподине Саровицу господин Босиц свака цаст И господји Пандуровиц.Сто прије рјесити се бајеза нас И рс најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слазем се

25.07.2017 08:11

Ово је тацно, њих троје једини су способни несто урадити за Републику Српску

Name

Ре

25.07.2017 08:35

Када казу Сарајевски кантон јачи него читава РС онда треба дасе запитамо гдесмо ,јели мој стари се борио за овако несто а кривци нису политицари него ми који гласамо за њиха

Name

Драган

25.07.2017 06:33

Министре, заштити интерес РС кроз механизам одлучивања и контроле и ствар је завршена. Када смо гласали за тебе и остале у Савјету министара, гласали смо са искључивим циљем да заступате интересе РС, а не да се додворавате некоме и Сарајеву, или бирократама из ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдс

25.07.2017 07:55

Видимо ми по коментарима за кога си ти гласао. Иди гледај РТРС и узивај у напретку и развоју Српске.

Name

доменгини

25.07.2017 06:42

Накази званој БиХ је давно истекао рок..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зозон

25.07.2017 07:20

Е мој министре .Вигемарк је рекао прво акцизе па онда све остало . Бас ме интересује васе оправдање када акцизе буде усвојене ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.07.2017 07:22

Како си тако наиван дакле погледај мало у назад па види јел рок истекао тако су многи говорили и били у пуно бољој позицији ал их одавно нема ни медју живима а бих је ту и све јача. Многи че жалити што су превише слушали Додикаа нису мислили својом главом или су жмурили пред реалношчу. Србској наивности нигде краја.

ОДГОВОРИТЕ