Све је више свјетских путника

Број путовања страних туриста широм света повећан је за шест одсто годишње од јануара до априла 2017, при чему је поверење туристичких посленика достигло највиши ниво у деценији, наводи се у најновијем туристичком барометру Светске туристичке организације (УНWТО).

Путовања 18.07.2017 | 11:45
Све је више свјетских путника
Оваквом резултату допринео је одрживи раст код велике већине главних туристичких дестинација и стабилан опоравак код других, пише у извештају објављеном на званичној интернет-страници УНWТО.

Додаје се да су перспективе за период мај-август 2017. остале високе. Дестинације широм света посетило је у прва четири месеца 369 милиона страних туриста који су преноћили, што је за 21 милион више него у истом месецу 2016. године. Период јануар-април обично представља око 28 одсто укупног годишњег резултата. У документу се истиче да је већина одредишта, која су прошле године забележила снажне резултате, задржала тај замајац, док су дестинације које су претходних година имале тешкоћа, наставиле са опоравком у првом делу 2017. То се посебно односи на Блиски Исток, који бележи раст долазака страних туриста у посматраном периоду за 10 процената, затим на Африку (+ 8,0 одсто) и Европу (+ 6,0 одсто).

Велики раст бележе и Азија и Пацифик (+ 6,0 посто) и Америка (+ 4,0 процента).

"Дестинације које су токо 2016. године биле погођене негативним догадајима сада показују знаке опоравка у врло кратком периоду, што је добродошла вест за све, а поготово за одредишта која живе од туризма", каже генерални секретар УНWТО Талеб Рифаи.

"Будући да је 2017. проглашена Међународном годином одрживог туризма за развој, поздрављамо наставак развоја туризма и подсећамо да са растом иде већа одговорност како би се обезбедило да туризам допринесе економској, социјалној и еколошкој одрживости", додао је он. Када је реч о Европи, у периоду од јануара до априла резултати су побољшани нарочито у јужној медитеранској Европи, где је забележен раст долазака страних туриста од 9,0 одсто у поредењу са повећањем од једног процента у истом лањском периоду.

Западна Европа бележи пораст од 4,0 посто, а Северна за 9,0 одсто, док је у централној и источној Европи забележено за 4,0 процента више међународних долазака у односу на упоредни период прошле године. У Азијско-пацифичком региону најбољи скор има јужна Азија, са растом долазака страних посетилаца од 14 посто, затим Океанија (+ 7,0%), југоисточна Азија (+ 6,0%) и североисточна Азија (+ 5,0%).

Међународни доласци у обе Америке повећани су за 4,0 процента, при чему Јужна и Централна Америка бележе плус од по 7,0 посто, а Северна Америка и Кариби за 3,0, односно 2,0 посто, респективно. Ограничени доступни подаци за Африку указују на пораст броја долазака страних туриста за 8,0 посто, при чему предњачи северна Африка са скоком од чак 18 процената, показују подаци УНWТО.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар