Sve je više svjetskih putnika

Broj putovanja stranih turista širom sveta povećan je za šest odsto godišnje od januara do aprila 2017, pri čemu je poverenje turističkih poslenika dostiglo najviši nivo u deceniji, navodi se u najnovijem turističkom barometru Svetske turističke organizacije (UNWTO).

Putovanja 18.07.2017 | 11:45
Sve je više svjetskih putnika
Ovakvom rezultatu doprineo je održivi rast kod velike većine glavnih turističkih destinacija i stabilan oporavak kod drugih, piše u izveštaju objavljenom na zvaničnoj internet-stranici UNWTO.

Dodaje se da su perspektive za period maj-avgust 2017. ostale visoke. Destinacije širom sveta posetilo je u prva četiri meseca 369 miliona stranih turista koji su prenoćili, što je za 21 milion više nego u istom mesecu 2016. godine. Period januar-april obično predstavlja oko 28 odsto ukupnog godišnjeg rezultata. U dokumentu se ističe da je većina odredišta, koja su prošle godine zabeležila snažne rezultate, zadržala taj zamajac, dok su destinacije koje su prethodnih godina imale teškoća, nastavile sa oporavkom u prvom delu 2017. To se posebno odnosi na Bliski Istok, koji beleži rast dolazaka stranih turista u posmatranom periodu za 10 procenata, zatim na Afriku (+ 8,0 odsto) i Evropu (+ 6,0 odsto).

Veliki rast beleže i Azija i Pacifik (+ 6,0 posto) i Amerika (+ 4,0 procenta).

"Destinacije koje su toko 2016. godine bile pogođene negativnim dogadajima sada pokazuju znake oporavka u vrlo kratkom periodu, što je dobrodošla vest za sve, a pogotovo za odredišta koja žive od turizma", kaže generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai.

"Budući da je 2017. proglašena Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj, pozdravljamo nastavak razvoja turizma i podsećamo da sa rastom ide veća odgovornost kako bi se obezbedilo da turizam doprinese ekonomskoj, socijalnoj i ekološkoj održivosti", dodao je on. Kada je reč o Evropi, u periodu od januara do aprila rezultati su poboljšani naročito u južnoj mediteranskoj Evropi, gde je zabeležen rast dolazaka stranih turista od 9,0 odsto u poredenju sa povećanjem od jednog procenta u istom lanjskom periodu.

Zapadna Evropa beleži porast od 4,0 posto, a Severna za 9,0 odsto, dok je u centralnoj i istočnoj Evropi zabeleženo za 4,0 procenta više međunarodnih dolazaka u odnosu na uporedni period prošle godine. U Azijsko-pacifičkom regionu najbolji skor ima južna Azija, sa rastom dolazaka stranih posetilaca od 14 posto, zatim Okeanija (+ 7,0%), jugoistočna Azija (+ 6,0%) i severoistočna Azija (+ 5,0%).

Međunarodni dolasci u obe Amerike povećani su za 4,0 procenta, pri čemu Južna i Centralna Amerika beleže plus od po 7,0 posto, a Severna Amerika i Karibi za 3,0, odnosno 2,0 posto, respektivno. Ograničeni dostupni podaci za Afriku ukazuju na porast broja dolazaka stranih turista za 8,0 posto, pri čemu prednjači severna Afrika sa skokom od čak 18 procenata, pokazuju podaci UNWTO.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar