На полицајце сјекире и шипке

Десетине полицајаца у РС биле су жртве напада у протекле двије и по године, а нападачи су исказивали огроман степен бруталности, те користили и бејзбол палице, ножеве, сјекире, жељезне шипке, па и ватрено оружје.

Република Српска 10.07.2017 | 08:27
На полицајце сјекире и шипке
Према подацима Синдиката радника унутрашњих послова РС, у 2015. години евидентирано је 49 напада на чуваре јавног реда и мира, током којих их је 32 повријеђено, а један је убијен (терористички акт у Полицијској станици Зворник).

Готово слична ситуација забиљежена је и прошле године, када је евидентирано 39 напада на полицајце, којих је 36 повријеђено.

"У првих шест мјесеци ове године евидентирано је 14 напада на припаднике полиције и 13 их је повријеђено. Ови показатељи су забрињавајући и јасно говоре о врло високом степену опасности и ризика којим су наши припадници свакодневно изложени", оцјењује Аница Јондић, предсједник  Синдиката радника унутрашњих послова РС.

По њеним ријечима, додатно забрињава природа тих напада јер нападачи, првенствено из криминалног миљеа, исказују невиђен степен бруталности и суровости, користећи при томе разна оруђа, али и хладно те ватрено оружје.

"Синдикат радника унутрашњих послова РС био је иницијатор анализе, а потом и предлагач промјена постојеће законске регулативе која би ишла у правцу веће заштите наших припадника и ригорозније казнене политике за оне који се дрзну да нападну полицијског службеника", подсјећа Јондићева.

Додаје да у већем броју западноевропских и других свјетских демократија напад на полицајца има третман напада на државу.

"Нажалост, наши припадници, који су честа мета напада, остају усамљени и без адекватне реакције надлежних државних и правосудних институција", оцијенила је Јондићева.

Дарко Ћулум, директор Полиције РС, наглашава да је у првих пет мјесеци ове године евидентирано мање напада на полицајце у односу на исти период прошле године.

"Због ових напада су против 12 нападача поднесени извјештаји надлежним тужилаштвима", рекао је Ћулум.

Подсјетимо, серија напада на полицајце настављена је и првог дана овог мјесеца, када су тројица полицајаца Полицијске управе Бањалука повријеђена радећи свој посао, а за шта су осумњичена двојица младића, с тим што су обојица била пијана.

А, задњи случај догодио се у Бијељини јуче када су приликом привођења Леа Бојанића из Зенице повријеђена три полицајца.

Бојанић је ухапшен јер је пијан напао и повриједио полицајце, а с њим је приведен и Александар Ђорђевић, који је галамио и ометао полицију. До читавог инцидента је дошло када је полиција примила пријаву да је у једном кафићу пијани гост напао другог, а након тога побјегао возилом шведских таблица.

"Након пријаве и у кратком времену полиција је зауставила ауто који је возио Х.П., с ким су били А.Ђ. и Л.Б., који је током легитимисања ударио полицајца и поцијепао му кошуљу. Приликом покушаја да га савладају повријеђена су још два полицајца", рекли су у Полицијској управи Бијељина.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ауу

10.07.2017 06:31

Па овде горе него у балтиморе-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

СоС

10.07.2017 06:38

Како посију тако ће и пожњети. Нису полицајци цвецке. Међу њима је много криминалаца, текеташа, полуписмених...А људи не могу да поднесу када се неко крије иза полицијске униформе. А у саобраћају су убједљиво најгори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

10.07.2017 06:43

Мало је шта они раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка Нови Град

10.07.2017 07:01

Нецуди ме напад на полицију , овдје нема Дрзаве ни полиције . То је резимска полиција којом управља један цовјек .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Сос

10.07.2017 11:08

А види се да си ти писмен. Е мој сос теби криво сто ти ниси полицајац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

10.07.2017 17:12

Одавно нисам чуо већу глупост. Ово је највећа могућа. Не знам никог у ширем окружењу ко с гнушањем не говори о тој професији. А тек вицеви... Задње што бих пожелио и свом шестом кољену. Сви се грозе тих полуписмених дилберчића. А ти живи у нади да вам неко завиди. Бљак

Name

Брзи

11.07.2017 09:24

Немислите то озбиљно,то се само снимо неки филм.