Na policajce sjekire i šipke

Desetine policajaca u RS bile su žrtve napada u protekle dvije i po godine, a napadači su iskazivali ogroman stepen brutalnosti, te koristili i bejzbol palice, noževe, sjekire, željezne šipke, pa i vatreno oružje.

Republika Srpska 10.07.2017 | 08:27
Na policajce sjekire i šipke
Prema podacima Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS, u 2015. godini evidentirano je 49 napada na čuvare javnog reda i mira, tokom kojih ih je 32 povrijeđeno, a jedan je ubijen (teroristički akt u Policijskoj stanici Zvornik).

Gotovo slična situacija zabilježena je i prošle godine, kada je evidentirano 39 napada na policajce, kojih je 36 povrijeđeno.

"U prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 14 napada na pripadnike policije i 13 ih je povrijeđeno. Ovi pokazatelji su zabrinjavajući i jasno govore o vrlo visokom stepenu opasnosti i rizika kojim su naši pripadnici svakodnevno izloženi", ocjenjuje Anica Jondić, predsjednik  Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS.

Po njenim riječima, dodatno zabrinjava priroda tih napada jer napadači, prvenstveno iz kriminalnog miljea, iskazuju neviđen stepen brutalnosti i surovosti, koristeći pri tome razna oruđa, ali i hladno te vatreno oružje.

"Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS bio je inicijator analize, a potom i predlagač promjena postojeće zakonske regulative koja bi išla u pravcu veće zaštite naših pripadnika i rigoroznije kaznene politike za one koji se drznu da napadnu policijskog službenika", podsjeća Jondićeva.

Dodaje da u većem broju zapadnoevropskih i drugih svjetskih demokratija napad na policajca ima tretman napada na državu.

"Nažalost, naši pripadnici, koji su česta meta napada, ostaju usamljeni i bez adekvatne reakcije nadležnih državnih i pravosudnih institucija", ocijenila je Jondićeva.

Darko Ćulum, direktor Policije RS, naglašava da je u prvih pet mjeseci ove godine evidentirano manje napada na policajce u odnosu na isti period prošle godine.

"Zbog ovih napada su protiv 12 napadača podneseni izvještaji nadležnim tužilaštvima", rekao je Ćulum.

Podsjetimo, serija napada na policajce nastavljena je i prvog dana ovog mjeseca, kada su trojica policajaca Policijske uprave Banjaluka povrijeđena radeći svoj posao, a za šta su osumnjičena dvojica mladića, s tim što su obojica bila pijana.

A, zadnji slučaj dogodio se u Bijeljini juče kada su prilikom privođenja Lea Bojanića iz Zenice povrijeđena tri policajca.

Bojanić je uhapšen jer je pijan napao i povrijedio policajce, a s njim je priveden i Aleksandar Đorđević, koji je galamio i ometao policiju. Do čitavog incidenta je došlo kada je policija primila prijavu da je u jednom kafiću pijani gost napao drugog, a nakon toga pobjegao vozilom švedskih tablica.

"Nakon prijave i u kratkom vremenu policija je zaustavila auto koji je vozio H.P., s kim su bili A.Đ. i L.B., koji je tokom legitimisanja udario policajca i pocijepao mu košulju. Prilikom pokušaja da ga savladaju povrijeđena su još dva policajca", rekli su u Policijskoj upravi Bijeljina.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

auu

10.07.2017 06:31

Pa ovde gore nego u baltimore-u

ODGOVORITE
Name

SoS

10.07.2017 06:38

Kako posiju tako će i požnjeti. Nisu policajci cvecke. Među njima je mnogo kriminalaca, teketaša, polupismenih...A ljudi ne mogu da podnesu kada se neko krije iza policijske uniforme. A u saobraćaju su ubjedljivo najgori

ODGOVORITE
Name

Kal

10.07.2017 06:43

Malo je šta oni rade

ODGOVORITE
Name

Majka Novi Grad

10.07.2017 07:01

Necudi me napad na policiju , ovdje nema Drzave ni policije . To je rezimska policija kojom upravlja jedan covjek .

ODGOVORITE
Name

re Sos

10.07.2017 11:08

A vidi se da si ti pismen. E moj sos tebi krivo sto ti nisi policajac.

ODGOVORITE
Name

Re:

10.07.2017 17:12

Odavno nisam čuo veću glupost. Ovo je najveća moguća. Ne znam nikog u širem okruženju ko s gnušanjem ne govori o toj profesiji. A tek vicevi... Zadnje što bih poželio i svom šestom koljenu. Svi se groze tih polupismenih dilberčića. A ti živi u nadi da vam neko zavidi. Bljak

Name

Brzi

11.07.2017 09:24

Nemislite to ozbiljno,to se samo snimo neki film.