Канада забранила дјечије ходалице

Канада је забранила продају, рекламирање и увоз дечјих ходалица, односно дубака. Онима који се оглуше о овузабрану прети казна до 100 хиљада канадских долара, преноси Н1 Загреб.

Здравље 09.07.2017 | 12:01
Канада забранила дјечије ходалице
''Канађани морају да знају колику опасност за децу престављају ходалице'', рекао је канадски министар здравља Пјер Петигру који је одобрио ову забрану, прву у свету.

Он је додао да је безбедност деце на првом месту.

Ова забрана односи се и на кућне распродаје које су у Канади врло популарне, па тако Канађани другим особама неће моћи да продају половну беби опрему.

Разлог забране је све већи број повреда који се догађају због употребе дубака, а оне настају услед превртања и падања низ степенице. Подаци из 16 болница широм земље показали су да је у периоду од 1990. до 2002. године преко 1.900 беба старости 5-14 месеци претрпело неку врсту повреде због коришћења дубка.

Против његове употребе су и ортопеди, који напомињу да дубак негативно утиче на развој деце и да бебе треба пустити да природно "стану на ноге" и проходају, онда када су оне спремне за то.

''Канађани морају да знају колику опасност за децу престављају ходалице'', рекао је канадски министар здравља Пјер Петигру који је одобрио ову забрану, прву у свету.

Он је додао да је безбедност деце на првом месту. Ова забрана односи се и на кућне распродаје које су у Канади врло популарне, па тако Канађани другим особама неће моћи да продају половну беби опрему. Разлог забране је све већи број повреда који се догађају због употребе дубака, а оне настају услед превртања и падања низ степенице. Подаци из 16 болница широм земље показали су да је у периоду од 1990. до 2002. године преко 1.900 беба старости 5-14 месеци претрпело неку врсту повреде због коришћења дубка. Против његове употребе су и ортопеди, који напомињу да дубак негативно утиче на развој деце и да бебе треба пустити да природно "стану на ноге" и проходају, онда када су оне спремне за то.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зум

12.07.2017 14:06

Ходаљке су одличне за лијене родитеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2-3 малих

12.07.2017 21:03

или мора да ради. Не могу људи 24 сата носати бебу. Ходаљке су одлицне само треба пазити на степенице.