Kanada zabranila dječije hodalice

Kanada je zabranila prodaju, reklamiranje i uvoz dečjih hodalica, odnosno dubaka. Onima koji se ogluše o ovuzabranu preti kazna do 100 hiljada kanadskih dolara, prenosi N1 Zagreb.

Zdravlje 09.07.2017 | 12:01
Kanada zabranila dječije hodalice
''Kanađani moraju da znaju koliku opasnost za decu prestavljaju hodalice'', rekao je kanadski ministar zdravlja Pjer Petigru koji je odobrio ovu zabranu, prvu u svetu.

On je dodao da je bezbednost dece na prvom mestu.

Ova zabrana odnosi se i na kućne rasprodaje koje su u Kanadi vrlo popularne, pa tako Kanađani drugim osobama neće moći da prodaju polovnu bebi opremu.

Razlog zabrane je sve veći broj povreda koji se događaju zbog upotrebe dubaka, a one nastaju usled prevrtanja i padanja niz stepenice. Podaci iz 16 bolnica širom zemlje pokazali su da je u periodu od 1990. do 2002. godine preko 1.900 beba starosti 5-14 meseci pretrpelo neku vrstu povrede zbog korišćenja dubka.

Protiv njegove upotrebe su i ortopedi, koji napominju da dubak negativno utiče na razvoj dece i da bebe treba pustiti da prirodno "stanu na noge" i prohodaju, onda kada su one spremne za to.

''Kanađani moraju da znaju koliku opasnost za decu prestavljaju hodalice'', rekao je kanadski ministar zdravlja Pjer Petigru koji je odobrio ovu zabranu, prvu u svetu.

On je dodao da je bezbednost dece na prvom mestu. Ova zabrana odnosi se i na kućne rasprodaje koje su u Kanadi vrlo popularne, pa tako Kanađani drugim osobama neće moći da prodaju polovnu bebi opremu. Razlog zabrane je sve veći broj povreda koji se događaju zbog upotrebe dubaka, a one nastaju usled prevrtanja i padanja niz stepenice. Podaci iz 16 bolnica širom zemlje pokazali su da je u periodu od 1990. do 2002. godine preko 1.900 beba starosti 5-14 meseci pretrpelo neku vrstu povrede zbog korišćenja dubka. Protiv njegove upotrebe su i ortopedi, koji napominju da dubak negativno utiče na razvoj dece i da bebe treba pustiti da prirodno "stanu na noge" i prohodaju, onda kada su one spremne za to.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zum

12.07.2017 14:06

Hodaljke su odlične za lijene roditelje.

ODGOVORITE
Name

2-3 malih

12.07.2017 21:03

ili mora da radi. Ne mogu ljudi 24 sata nosati bebu. Hodaljke su odlicne samo treba paziti na stepenice.