Наслиједила стотину предмета

Вршилац дужности главног тужиоца БиХ Гордана Тадић изјавила је данас да је од суспендованог главног тужиоца Горана Салиховића наслиједила више од 100 предмета. "Шта је он и коме обећао не знам", рекла је Тадићева на сједници Уставноправне комисије Представничког дома, истичући да она никада неће испуњавати ничије жеље

Босна и Херцеговина 03.07.2017 | 16:54
Наслиједила стотину предмета
Тадићева је навела да су чињенице, докази и факти једнаки за све грађане и цијелу БиХ.

"Радићу у складу са Уставом, законима и прописима и утицаћу на своје тужиоце да тако раде", рекла је Тадићева.

Истичући да су за Тужилаштво БиХ сви предмети исте важности и да нема предмета који нису кључни, Тадићева је констатовала да се сви они морају окончати оптужницом или негативним одговором како не би било спекулација у јавности.

"Не смије се нашим радом довести у питање стабилност БиХ", рекла је Тадићева.

Оцијенивши да су се у прошлој години десиле "крупне ствари" у Тужилаштву БиХ, Тадићева је нагласила да је Тужилаштво спремно да ријеши корупцију у својим редовима, што би требало да ураде и друге институције.

Током расправе о информацији о раду Тужилаштва БиХ за 2016. годину, Тадићева је рекла да је руковођење овом правосудном институцијом преузела прије 10 мјесеци, након Салиховићеве суспензије, и да је велики труд уложила у стабилизацију међуљудских односа.

"Сада имамо стабилну институцију коју сви треба да подржимо", навела је Тадићева.

Члан Уставноправне комисије Лазар Продановић из СНСД-а истакао је да су резултати Тужилаштва БиХ кључна претпоставка за подршку овој институцији. Наводећи да у БиХ постоји потпуна ерозија правосуђа на свим нивоима, Продановић је рекао да Тужилаштво БиХ није постигло озбиљан напредак у рјешавању ратних злочина, што јавност очекује.

Он је подсјетио да Парламентарна скупштина БиХ није подржала задња три извјештаја Тужилаштва и изразио наду да ће Тадићева бити први главни тужилац БиХ која ће на том мјесту провести пуни мандат.

Члан Комисије Момчило Новаковић из НДП-а рекао је да постоје процјене да у БиХ путем корупције нестану три милијарде КМ, те констатовао да број оптужница и пресуда у вези са организованим криминалом и корупцијом не одговара стварној ситуацији.

Истичући да Тужилаштво није у потпуности испоштовало Стратегију за ратне злочине, Новаковић је упозорио на створену лошу слику у јавности о односу Тужилаштва и полицијских агенција на нивоу БиХ.

Члан Комисије Александра Пандуревић из СДС-а констатовала је да резултати Тужилаштва БиХ у вези са организованим криминалом нису добри, док члан Комисије Шефик Џаферовић из СДА сматра да БиХ има озбиљан проблем у вези са питањем вјештачења.

"Мислим да ту постоји простор за наше дјеловање", рекао је Џаферовић и додао да би било потребно да на нивоу БиХ буде донесен закон о вјештачењу, па чак и основан институт за вјештачење.

Члан Комисије Борјана Кришто из ХДЗ БиХ сматра да се преко правосудних институција води политичка кампања, те се заложила да се Тужилаштво БиХ позабави проблемом лажних пријава.

"Све док неко не буде одговарао за лажне пријаве, ситуација се неће поправити", констатовала је Криштова.

Већином гласова чланова Комисије из странака из Федерације БиХ информација о раду Тужилаштва БиХ у 2016. години примљена је к знању, иако за њу нису гласали чланови из Републике Српске. Информација о раду Тужилаштва БиХ у прошлој години на дневном реду је сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказане за сриједу, 5. јул.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЕЕ

03.07.2017 15:37

Позлатила ти се свака, само јос,да доследно и изврсис дату ријец!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

03.07.2017 15:47

ПРАВОСУДЈЕ ЈЕ ПОДЈЕЉЕНО КОРУМПИРАНИМ И УЦЈЕЊЕНИМ И ЗА ОСУДУ ЈЕ СВАКАКО АЛИ СУДИЈА И ТУЗИЛАЦ КОЈИ ТРПИ СВАКОДНЕВНЕ УЦЈЕНЕ И ПРИТИСКЕ ОД ВЛАСТИ ЈЕДНОСТСВНО ЈЕ ПРИМОРАН ДА РАДИ ПО ЊИХОВИМ НАРЕДЈЕНИМА ЈЕР ЊЕГОВА ПОРОДИЦА МУ ЈЕ БИТНА А ОНИ КОЈИ СУ КОРУМПИРАНИ ТО СУ ГЊИДЕ КОЈЕ СУ СЕ ТАКВЕ РОДИЛЕ И ОНИ КАО ТАКВИ БЛИСКИ СУ СА ВЛАСЦУ И ТО СЕ НИКАД НЕЦЕ ПРОМЈЕНИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

03.07.2017 17:20

Јел то Гоги забусава а ови из Парланента као несто раде.ЈЛЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјулага

07.07.2017 05:33

Кад це ови наси доци на ред,окани се сице раје.Хајде покусај дарнут банду и ове политицке криминакце који нам земљу опљацкасе у име патриотизма,ево ти Бога и дуг зивот...Знас ону "не барци Мемо". Е моје судије сви сте говна мисја,а није увреда.Бојите се крајње судбине,гепека.