Naslijedila stotinu predmeta

Vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić izjavila je danas da je od suspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića naslijedila više od 100 predmeta. "Šta je on i kome obećao ne znam", rekla je Tadićeva na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma, ističući da ona nikada neće ispunjavati ničije želje

Bosna i Hercegovina 03.07.2017 | 16:54
Naslijedila stotinu predmeta
Tadićeva je navela da su činjenice, dokazi i fakti jednaki za sve građane i cijelu BiH.

"Radiću u skladu sa Ustavom, zakonima i propisima i uticaću na svoje tužioce da tako rade", rekla je Tadićeva.

Ističući da su za Tužilaštvo BiH svi predmeti iste važnosti i da nema predmeta koji nisu ključni, Tadićeva je konstatovala da se svi oni moraju okončati optužnicom ili negativnim odgovorom kako ne bi bilo spekulacija u javnosti.

"Ne smije se našim radom dovesti u pitanje stabilnost BiH", rekla je Tadićeva.

Ocijenivši da su se u prošloj godini desile "krupne stvari" u Tužilaštvu BiH, Tadićeva je naglasila da je Tužilaštvo spremno da riješi korupciju u svojim redovima, što bi trebalo da urade i druge institucije.

Tokom rasprave o informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2016. godinu, Tadićeva je rekla da je rukovođenje ovom pravosudnom institucijom preuzela prije 10 mjeseci, nakon Salihovićeve suspenzije, i da je veliki trud uložila u stabilizaciju međuljudskih odnosa.

"Sada imamo stabilnu instituciju koju svi treba da podržimo", navela je Tadićeva.

Član Ustavnopravne komisije Lazar Prodanović iz SNSD-a istakao je da su rezultati Tužilaštva BiH ključna pretpostavka za podršku ovoj instituciji. Navodeći da u BiH postoji potpuna erozija pravosuđa na svim nivoima, Prodanović je rekao da Tužilaštvo BiH nije postiglo ozbiljan napredak u rješavanju ratnih zločina, što javnost očekuje.

On je podsjetio da Parlamentarna skupština BiH nije podržala zadnja tri izvještaja Tužilaštva i izrazio nadu da će Tadićeva biti prvi glavni tužilac BiH koja će na tom mjestu provesti puni mandat.

Član Komisije Momčilo Novaković iz NDP-a rekao je da postoje procjene da u BiH putem korupcije nestanu tri milijarde KM, te konstatovao da broj optužnica i presuda u vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom ne odgovara stvarnoj situaciji.

Ističući da Tužilaštvo nije u potpunosti ispoštovalo Strategiju za ratne zločine, Novaković je upozorio na stvorenu lošu sliku u javnosti o odnosu Tužilaštva i policijskih agencija na nivou BiH.

Član Komisije Aleksandra Pandurević iz SDS-a konstatovala je da rezultati Tužilaštva BiH u vezi sa organizovanim kriminalom nisu dobri, dok član Komisije Šefik Džaferović iz SDA smatra da BiH ima ozbiljan problem u vezi sa pitanjem vještačenja.

"Mislim da tu postoji prostor za naše djelovanje", rekao je Džaferović i dodao da bi bilo potrebno da na nivou BiH bude donesen zakon o vještačenju, pa čak i osnovan institut za vještačenje.

Član Komisije Borjana Krišto iz HDZ BiH smatra da se preko pravosudnih institucija vodi politička kampanja, te se založila da se Tužilaštvo BiH pozabavi problemom lažnih prijava.

"Sve dok neko ne bude odgovarao za lažne prijave, situacija se neće popraviti", konstatovala je Krištova.

Većinom glasova članova Komisije iz stranaka iz Federacije BiH informacija o radu Tužilaštva BiH u 2016. godini primljena je k znanju, iako za nju nisu glasali članovi iz Republike Srpske. Informacija o radu Tužilaštva BiH u prošloj godini na dnevnom redu je sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za srijedu, 5. jul.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

EE

03.07.2017 15:37

Pozlatila ti se svaka, samo jos,da dosledno i izvrsis datu rijec!

ODGOVORITE
Name

MK

03.07.2017 15:47

PRAVOSUDJE JE PODJELJENO KORUMPIRANIM I UCJENJENIM I ZA OSUDU JE SVAKAKO ALI SUDIJA I TUZILAC KOJI TRPI SVAKODNEVNE UCJENE I PRITISKE OD VLASTI JEDNOSTSVNO JE PRIMORAN DA RADI PO NJIHOVIM NAREDJENIMA JER NJEGOVA PORODICA MU JE BITNA A ONI KOJI SU KORUMPIRANI TO SU GNJIDE KOJE SU SE TAKVE RODILE I ONI KAO TAKVI BLISKI SU SA VLASCU I TO SE NIKAD NECE PROMJENITI

ODGOVORITE
Name

Ha ha

03.07.2017 17:20

Jel to Gogi zabusava a ovi iz Parlanenta kao nesto rade.JLZ.

ODGOVORITE
Name

Djulaga

07.07.2017 05:33

Kad ce ovi nasi doci na red,okani se sice raje.Hajde pokusaj darnut bandu i ove politicke kriminakce koji nam zemlju opljackase u ime patriotizma,evo ti Boga i dug zivot...Znas onu "ne barci Memo". E moje sudije svi ste govna misja,a nije uvreda.Bojite se krajnje sudbine,gepeka.