Жижић потписао за Бостон: Хрватска - Србија 7:3!

Преко агенције БеоБаскет, и трећи хрватски вундеркинд за кратко време обезбедио је НБА ангажман, тако да су комшије смањиле "заостатак" на вечној листи иза Србије и Француске. Теодосић и Богдановић би могли ускоро да "узврате".

Кошарка 02.07.2017 | 22:50
Жижић потписао за Бостон: Хрватска - Србија 7:3!
Бојан Богдановић (Вашингтон Визардс)
Дарио Шарић (Филаделфија Севентисиксерс)
Дамјан Рудеж (Орландо Меџик)
Марио Хезоња (Орландо Меџик)
Драган Бендер (Финикс Санс)
Ивица Зубац (Л. А. Лејкерс)

И, од сада…

Анте Жижић (Бостон Селтикс)

Хрватска је, потписом младог центра за најтрофејнију НБА франшизу, добила седмог активног кошаркаша у најјачој лиги света, а 22. у историји, рачунајући и играче који су отишли у НБА као Југословени а касније наступали за Хрватску (Дражен Петровић 1989. и Стојко Вранковић 1990. године).

Жижић (20, центар) је данас, заједно са Џејсоном Тејтумом (19, крило) којег су Селтикси као трећег пика изабрали на драфту овог лета, потписао уговор са финалистима Истока и подмладио састав који би и даље могао да буде "бомбастично" појачан уколико би се дуго очекивани Гордон Хејворд придружио екипи тренера Бреда Стивенса.

До тада, Стивенс је подмладио кадар двојицом вансеријских талената, на позицијама на којима је екипи итекако требала подршка.

Жижића су Селтикси изабрали прошлог лета као 23. пика у првој рунди драфта, а онда (незванично) подржали одлуку младог Сплићанина да у току саме сезоне 2016/17 напусти Цибону и појача редове Дарушафаке, за коју је одлично играо у другом делу Евролиге и финишу турског првенства.

Тејтум је студирао на Дјуку само годину дана пре него што се одлучио да батали школу и започне НБА каријеру пре напуњене 20. године, а просек од 16,8 поена, 7,3 скока, 2,1 асистенције и 1,4 украдене лопте за 33,3 минута на паркету (29 утакмица) наговештава да је генерални менаџер "келта", Дени Ејнџ, био у праву када је препустио први пик Филаделфији Севентисиксерс мирно гледајући како га они троше на Маркела Фелца.

Жижић је на 21 утакмици за Дарушафаку у турској Суперлиги бележио просечно 8,9 поена, 4,3 скока уз феноменалан проценат шута из игре од 68,8 одсто, а све то за 17,8 минута на паркету.

Готово идентичне проценте (9 поена, 6,8 скокова, 64,9 одсто из игре), Жижић је бележио и у јачој конкуренцији, евролигашкој, а одиграо је 20 мечева у том такмичењу.

Занимљиво, Жижић је трећи узастопни добитник АБА лига "Топ проспецт" награде који је одмах потом отишао у НБА лигу. Пре њега, то су урадили Никола Јокић и Дарио Шарић, момци који су играма у другој, односно првој сезони у САД превазишли сва очекивања и били финалисти у категоријама - играч који је највише напредовао и "руки" године.

Србија у овом тренутку прилично заостаје за Хрватском када су представници у НБА лиги у питању, али би то лако могло да се промени у наредних неколико дана. Званично, наша земља има тројицу играча у САД, Јокића у Денвер Нагетсима, Немању Бјелицу у Минесота Тимбервулвсима и Бобана Марјановића у Детроит Пистонсима, али би сваког дана требало да буду озваничени уговори између Богдана Богдановића и Сакраменто Кингса, одоносно Милоша Теодосића и Чикаго Булса.

Србија има и значајан број играча који су драфтовани, а који и даље нису потписали уговор са НБА тимовима, попут Огњена Јарамаза (Њујорк Никс), Радета Загорца (Мемфис Гризлис), Луке Митровића (Сакраменто Кингс), Николе Радичевића (Денвер Нагетс), Николе Милутинова (Сан Антонио Спарс), Немање Дангубића (Сан Антонио Спарс), Василија Мицића (Филаделфија Севентисиксерс), итд.

Историјски гледано, само Канада (35) је имала и има више НБА играча у својој историји од Србије, која је уз Француску за сада стигла до бројке од 26. Хрватска је четврта са 22, а следе Аустралија са 20, Бразил са 17, Нигерија са 16, Шпанија са 14, Немачка са 13, Аргентина са 12, колико имају и Велика Британија, Грчка, Литванија, Порторико и Русија.

Хрвати преко БеоБаскета у НБА

Последња три НБА уговора, хрватским вундеркиндовима обезбедио је - између осталих - српски менаџер Миодраг Ражнатовић и његова агенција БеоБаскет. Зубац, Шарић и Жижић су његови клијенти.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар