Žižić potpisao za Boston: Hrvatska - Srbija 7:3!

Preko agencije BeoBasket, i treći hrvatski vunderkind za kratko vreme obezbedio je NBA angažman, tako da su komšije smanjile "zaostatak" na večnoj listi iza Srbije i Francuske. Teodosić i Bogdanović bi mogli uskoro da "uzvrate".

Košarka 02.07.2017 | 22:50
Žižić potpisao za Boston: Hrvatska - Srbija 7:3!
Bojan Bogdanović (Vašington Vizards)
Dario Šarić (Filadelfija Seventisiksers)
Damjan Rudež (Orlando Medžik)
Mario Hezonja (Orlando Medžik)
Dragan Bender (Finiks Sans)
Ivica Zubac (L. A. Lejkers)

I, od sada…

Ante Žižić (Boston Seltiks)

Hrvatska je, potpisom mladog centra za najtrofejniju NBA franšizu, dobila sedmog aktivnog košarkaša u najjačoj ligi sveta, a 22. u istoriji, računajući i igrače koji su otišli u NBA kao Jugosloveni a kasnije nastupali za Hrvatsku (Dražen Petrović 1989. i Stojko Vranković 1990. godine).

Žižić (20, centar) je danas, zajedno sa Džejsonom Tejtumom (19, krilo) kojeg su Seltiksi kao trećeg pika izabrali na draftu ovog leta, potpisao ugovor sa finalistima Istoka i podmladio sastav koji bi i dalje mogao da bude "bombastično" pojačan ukoliko bi se dugo očekivani Gordon Hejvord pridružio ekipi trenera Breda Stivensa.

Do tada, Stivens je podmladio kadar dvojicom vanserijskih talenata, na pozicijama na kojima je ekipi itekako trebala podrška.

Žižića su Seltiksi izabrali prošlog leta kao 23. pika u prvoj rundi drafta, a onda (nezvanično) podržali odluku mladog Splićanina da u toku same sezone 2016/17 napusti Cibonu i pojača redove Darušafake, za koju je odlično igrao u drugom delu Evrolige i finišu turskog prvenstva.

Tejtum je studirao na Djuku samo godinu dana pre nego što se odlučio da batali školu i započne NBA karijeru pre napunjene 20. godine, a prosek od 16,8 poena, 7,3 skoka, 2,1 asistencije i 1,4 ukradene lopte za 33,3 minuta na parketu (29 utakmica) nagoveštava da je generalni menadžer "kelta", Deni Ejndž, bio u pravu kada je prepustio prvi pik Filadelfiji Seventisiksers mirno gledajući kako ga oni troše na Markela Felca.

Žižić je na 21 utakmici za Darušafaku u turskoj Superligi beležio prosečno 8,9 poena, 4,3 skoka uz fenomenalan procenat šuta iz igre od 68,8 odsto, a sve to za 17,8 minuta na parketu.

Gotovo identične procente (9 poena, 6,8 skokova, 64,9 odsto iz igre), Žižić je beležio i u jačoj konkurenciji, evroligaškoj, a odigrao je 20 mečeva u tom takmičenju.

Zanimljivo, Žižić je treći uzastopni dobitnik ABA liga "Top prospect" nagrade koji je odmah potom otišao u NBA ligu. Pre njega, to su uradili Nikola Jokić i Dario Šarić, momci koji su igrama u drugoj, odnosno prvoj sezoni u SAD prevazišli sva očekivanja i bili finalisti u kategorijama - igrač koji je najviše napredovao i "ruki" godine.

Srbija u ovom trenutku prilično zaostaje za Hrvatskom kada su predstavnici u NBA ligi u pitanju, ali bi to lako moglo da se promeni u narednih nekoliko dana. Zvanično, naša zemlja ima trojicu igrača u SAD, Jokića u Denver Nagetsima, Nemanju Bjelicu u Minesota Timbervulvsima i Bobana Marjanovića u Detroit Pistonsima, ali bi svakog dana trebalo da budu ozvaničeni ugovori između Bogdana Bogdanovića i Sakramento Kingsa, odonosno Miloša Teodosića i Čikago Bulsa.

Srbija ima i značajan broj igrača koji su draftovani, a koji i dalje nisu potpisali ugovor sa NBA timovima, poput Ognjena Jaramaza (Njujork Niks), Radeta Zagorca (Memfis Grizlis), Luke Mitrovića (Sakramento Kings), Nikole Radičevića (Denver Nagets), Nikole Milutinova (San Antonio Spars), Nemanje Dangubića (San Antonio Spars), Vasilija Micića (Filadelfija Seventisiksers), itd.

Istorijski gledano, samo Kanada (35) je imala i ima više NBA igrača u svojoj istoriji od Srbije, koja je uz Francusku za sada stigla do brojke od 26. Hrvatska je četvrta sa 22, a slede Australija sa 20, Brazil sa 17, Nigerija sa 16, Španija sa 14, Nemačka sa 13, Argentina sa 12, koliko imaju i Velika Britanija, Grčka, Litvanija, Portoriko i Rusija.

Hrvati preko BeoBasketa u NBA

Poslednja tri NBA ugovora, hrvatskim vunderkindovima obezbedio je - između ostalih - srpski menadžer Miodrag Ražnatović i njegova agencija BeoBasket. Zubac, Šarić i Žižić su njegovi klijenti.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar