У аутобусу као у авиону!

Од 2018. године у ЕУ се уводе нова, строжа еколошка и безбедносна правила за производњу и коришћење аутобуса.

Информационе технологије 26.06.2017 | 14:19
У аутобусу као у авиону!
Нарочито се уводи регулатива око пасивне и активне безбедности путника, што значи да неће моћи да возе уколико путници нису везани сигурносним појасевима. Брзина је ограничена електронски на 120 километара на час, а ко буде покушавао да изигра прописе платиће казну уз искључење из саобраћаја.

Уколико будемо желели да крајем ове декаде превозимо путнике на дужим линијама које воде у Европу, мораћемо да набавимо и нове аутобусе који одговарају новим безбедносним стандардима.

Путници ће имати удобност авионског превоза, комфор који подразумева пуњење електронских уређаја на седишту, као и приступ интернету. Седишта морају бити анатомска, а обавезно је и коришћење појасева за везивање. На промоцији нових аутобуса „Дајмлера“ одржаној у Бриселу, приказан је и програм аутономне вожње, тј. вожње без возача.

Савремени аутобуси сами возе, сами коче, сами прате ситуацију у саобраћају и фактички добар возач аутобуса само је контролор онога што ти компјутери могу да ураде. 

У ЕУ тренутно недостају возачи аутобуса. До краја ове декаде та професија ће постати дефицитарна не само у Европи него и код нас. Већ сада наши возачи иду у Словенију и Аустрију и запошљавају се јер су плате чак пет пута веће. Да бисте возили аутобус у ЕУ, требаће вам и посебна лиценца. 

„Возачи све више постају пилоти. Имамо већ сада развијене програме за аутономну вожњу. Ако аутомобили могу да иду сами то могу и аутобуси. На корак смо од тога да возач буде само програмер као пилот у авиону“, кажу из „Дајмлера".

Туристички аутобуси који иду у европске земље мораће да имају моторе стандарда „евро 6“ без којих нема уласка у градске целине. Размишља се и о електричним аутобусима са дометом преко 500 километара, међутим, за такве пројекте потребне су нове батерије и нови, много бржи пуњачи.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар