За одрасле фактор 30, за дјецу 50

Када бирате препарат за заштиту од сунца, обратите пажњу на квалитет и састав. Средство мора да буде водоотпорно и да штити од УВА И УВБ зрака

Здравље 21.06.2017 | 12:58
За одрасле фактор 30, за дјецу 50
УКОЛИКО вреле, летње дане проводите на мору, базену или у природи, не треба да заборавите да заштитите кожу. Излагање УВ зрачењу је главни "кривац" за прерано старење коже, али и за карцинома омотача тела, па ефикасан препарат за заштиту треба да буде најважнији део опреме у вашој торби за плажу. Стручњаци, међутим, препоручују да се креме са заштитним фактором користе и пре свакодневног изласка из куће за лице и оне делове тела који нису покривени одећом.

На рафовима са козметиком може се наћи безброј производа намењених заштити од сунца. Препорука је да бирате препарате реномираних произвођача који су настали након дугогодишњег испитивања. Дерматолог Предраг Мајцан саветује куповину квалитетних средстава која су ефикасана против УВА и УВБ зрака, фото-стабилна и отпорана на воду и знојење. Важно је, такође, да не продиру у кожу, да не изазивају фото-алергијске и фото-токсичне реакције.

- Користите препарате који имају ознаке 1. СПФ и УВА ПФ. То значи да препарат истовремено ствара заштиту од УВБ и УВА зрака - наглашава доктор Мајцан. - Права количина је отприлике два милиграма препарата на два центиметра коже. То је око 30 мл за цело тело. Наношењем мање количине препарата, степен заштите ће бити мањи.

Широки избор средстава за сунчање подразумева лосионе, креме, уља, гелове, стикове, спрејеве и пене. Најбоље је одаберати онај производ који највише одговара типу коже. Важно је да заштитни фактор не буде мањи од 30, док се деци и особама светлије пути препоручује заштитни фактор 50.


- Важно је да препарат нанесете 30 минута пре изласка напоље - каже др Мајцан. - Пошто препарат временом спада, нови слој наносите на свака два-три сата, обавезно после боравка у води и интензивног знојења.

ПРОТИВ АЛЕРГИЈЕАлергије на УВ зрачење се могу појавити код особа оба пола у било ком узрасту. Постоје препарати на тржишту који поред заштитног фактора имају и компоненте за "алергију" на сунце, што је назначено на паковању. Како тврди дерматолог Предраг Мајцан, код појединих пацијента су се ови препарати показали као врло делотворни.

Иако су средства за заштиту од Сунчевих зрака веома важана, на високим температурама то није довољно. Осим наношења заштитне креме, потребно је коришћење сунцобрана, боравак у природном хладу и избегавање боравка на сунцу између 10 и 16 часова. Они који су осетљиви на Сунчеве зраке требало би да носе дуге рукаве и ногавице, покрију главу и користе наочаре са УВ заштитом.

УЛТРАЦРВЕНО ОПАСНИЈЕ

СТРУЧЊАЦИ упозоравају да би требало обратити пажњу на то да крема за сунчање коју купујете обавезно садржи заштиту од штетног ултрацрвеног зрачења (ИР-А).

Инфрацрвено зрачење је значајан фактор спољне средине, има све већи утицај на здравље људи, а посебно на кожу. Постоје различите врсте инфрацрвеног зрачења, а штетни и опасни су инфрацрвени А зраци (ИР-А).

Инфрацрвено А зрачење (ИР-А) представља готово трећину укупног сунчевог зрачења, док УВА и УВБ зрачење чини само седам одсто укупног сунчевог спектра.

Дерматолози поручују да је ИР-А четири пута јаче и штетније од УВА и УВБ зрачења заједно и да доводи до многобројних и дуготрајних оштећења коже. То штетно инфрацрвено зрачење продире најдубље у кожу, изазивајући бројна оштећења ДНК, због чега се директно повећава ризик од појаве рака коже.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар