Слаткиши штетни као алкохол

Обе супстанце унете у великим количинама токсичне и стварају зависност. Шећер изазива поспаност, лоше делује и на срце. . .

Здравље 14.06.2017 | 13:12
Слаткиши штетни као алкохол
КО превише једе слаткише може да има бројне здравствене проблеме, чак и ако није дијабетичар. Због навале шећера у организму "пате" многи органи, упозоравају стручњаци Краљевске болнице у Лондону.

- Претеривање са шећером је слично злоупотреби алкохола, јер су обе супстанце унете у великим количинама токсичне и стварају зависност. Шећер не даје енергију као што се обично мисли, већ изазива поспаност. Превелика количина у крвотоку подстиче нагло излучивање великих доза инсулина, а убрзо након тога долази до његовог наглог пада и осећаја замора - објашљава ендокринолог др Марк Вандерпумп.

Шећер лоше делује и на срце, чак и код наизглед здравих особа. Подстиче јетру да производи уреичну киселину, што утиче на пораст крвног притиска који пак повећава ризик за настанак срчаног и можданог удара. Осим тога, расте и ниво холестерола, због чега долази до оштећења крвних судова.

Намирнице са пуно шећера могу да доведу и до упале слузокоже уста, као и гљивичних инфекција. У цревима, фруктоза изазива ветрове, крчање и дијареју. Утиче и на старење мозга и појаву деменције, истичу истраживачи.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар