Сви начини на које вас Фацебоок шпијунира, а којих нисте свјесни

Када се улогује на Фацебоок, већина нас ради исте ствари: шпијунира пријатеље, објављује фотографије са летовања, концерата…Иако знамо да компанија прати сваки наш корак, анализа нашег понашања често је толико детаљна да би се велики број корисника осетио прилично угроженим у погледу заштите приватности.

Информационе технологије 12.06.2017 | 07:42
Сви начини на које вас Фацебоок шпијунира, а којих нисте свјесни
Начин на који Фацебоок котисти ваше приватне податке може да буде крајње очигледан (угледали сте рекламу за производ који сте малопре тражили на Гооглеу) и мање очигледан, у виду спајања ситних тачака које мапира на основу свих активности корисника.

Фацебооку није важно да ли су резултати анализе 100 одсто прецизни јер свакако успева да продаје таргет рекламе по све већој цени.

безбедносни стручњак Брус Шнајер открио је у интервјуу за Гизмодо неколико мање познатих начина на које ова компанија прикупља корисничке податке:

Куда идете: Једна од најважнијих ствари јесте што вас Фацебоок прати свуда у стопу. Отишли сте на кафу, концерт, утакмицу, пут? Фацебоок ће то знати. Знаће чак и у које сте све појединачне радње ушли, а ако нисте задовољни тиме, деактивирајте дозволу на Андроиду и иОС.

Које сајтове посећујете: Велики број сајтова на својим страницама има опцију за Лике, што значи да Фацебоок има врло добру представу о томе која су вам интересовања и планови, чак и када нисте на мрежи. Уколико желите да ограничите врсту података које компанија сакупља, требало би да пажљиво “пречешљате” Фацебоок подешавања.

Ваш финансијски статус: Чак и ако никада не откријете ништа о својој заради, нити изразите своје незадовољство њоме, Фацебоок ће свакако изгради прилично добру слику о вашем финансијском стању у покушају да оглашивачима проследи што корисније информације. Како? Прикупљањем података у вези са местом у којем живите, производима које наручујете преко интерента и консултација са бројним маркетиншким партнерима широм света.

Статуси и објаве: Према истраживању из 2012. године, Фацебоок зна све што сте написали, а затим повукли, на основу чега суди о вашој неодлучности.

Апликације које инсталирате: Фацебоок анализира не само податке које оставите на тој мрежи, већ и све податке других апликација које користите на својем телефону. Иако вам се можда не чини битним да свету откријете коју музику слушате, оглашувачи ће то и те како ценити.

Апликације које користе ваши пријатељи: Фацебоок сакупља све податке које размените са својим пријатељима. Уколико желите да оганичите приступ тој врсти података, потребно је да одете у Аппс мени, одаберете Сеттингс, кликнете на Едит у оквиру Аппс отхерс усе и отчекирате све врсте информације које не желите да делите.

Када нисте расположени: Фацебоок увек зна када се осећате мизерно, и тврди да ову врсту података никада неће уступити компанијама за оглашавање.

Фацебоокове друге апликације: Чак и ако малтене никад не користите Фацебоок, ова друштвена мрежа ће и даље сакупљати информације о вама путем апликација које се налазе у њеном поседу, попут Инстаграма и WхатсАппа. Уколико желите то да спречите, можете да искључите опцију за дата схаринг у оквиру WхатсАппа. Корисници Инстаграма, нажалост, немају много избора.


Једини начин да у потпуности заштитите своју приватност јесте да обришете Фацебоок налог, преноси Гизмодо.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар