Бошко Јакшић: "Хвала Русији!"

"Лидер Републике Српске, клијент Москве, својим референдумским претњама о отпцепљењу опасно је заоштрио односе у Босни и Херцеговини". . .

Регион 09.06.2017 | 14:57
Бошко Јакшић: "Хвала Русији!"
Бошко Јакшић, угледни српски новинар, један од најбољих познавалаца спољнополтичких прилика, у коментару у "Политици" под (ироничним) насловом "ХВАЛА РУСИЈИ!" пише како су акције Москве на дестабилизацији земаља региона коначно присилиле Запад, Европску Унију и САД да се озбиљније ангажују на Западном Балкану. То би, пише Јакшић, "могло да значи да ће се све мање толерисати национализми и ауторитарне амбиције, што је допринело дестабилизацији региона о отворила врата Москви".

Јакшић даље подсјећа:

"Москва је још од времена избијања украјинске кризе поставила Западни Балкан на мапу својих стратешких интереса шаљући Западу поруку: уколико наставите са приближавањем НАТО-а нашим границама , показаћемо да можемо да дестабилизујемо друге регионе. Балкан се показао као одговарајући полигон имајући у виду његове експлозивне потенцијале "бурета барута".

"Догађаји у последње три године показују колико су Руси радили. Отворен је сукоб власти и проруске опозиције у Црној Гори поводом намере тадашњег премијера Мила Ђукановића да ту земљу уведе у НАТО.Потом се конфликт проруског и про-европског блока пренео и на улице Скопља изазивајући полтичку кризу која је решена на једвите јаде. Биле су то две сјајне прилике да Русија у пракси опроба ослонац на софистицитране методе "меке моћи", али да се не устручава да двоструке стандарде унесе у прагматску полтику: у Подгорици је Кремљ био уз антинатовску "улицу", а у Скопљу је био против про-демократске "улице".

Лидер Републике Српске, клијент Москве, својим референдумским претњама о отпцепљењу опасно је заоштрио односе у Босни и Херцеговини"...

"Раст национализма и конфликтне реторике иде на руку регионалним аутократама, па је вакуум демократије брзо омогућио опасна заоштравања. Република Српска је претворена у руску филијалу, русофили вршљају по Црној Гори и Македонији, Кремљ оснива невладине организације на северу Косова, Србији се отворено нуди да заборави ЕУ и окрене се алтернативи на истоку", пише Јакшић.

Коментар  у "Политици" Јакшић завршава констатацијом да су "западни приоритети новог ангажмана на Западном Балкану усмерени према Москви...те да Запад више неће затварати очи пред растом ауторитативности, игнорисања институција или притисака на медије.

Вашингтон и Брисел ваља подсетити колико је важно да подрже демократске реформе земаља региона од којих многе, захваљујући оријенталним традицијама своју будућност виде у неком просвећеном апсолутизму.."

"У том контексту могао бих да будем захвалан Русима. Да није њјихове амбиције да утврде сфере утицаја на Балкану, не би било активизације Запада", закључује Бошко Јакшић коментар у "Политици".

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ото квислинг

09.06.2017 13:00

У земљи која се сматра цивилизованом, квислинг је завршио на вјешала. Само у нас Срба, квислинзи добијају кључна мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доменгини

09.06.2017 13:35

Зивјела Република Српска и братска Русија..

Name

За ото квислинг

09.06.2017 13:53

А твој коментар показије да си дегенерик који назива квинслинзима људе који не мисле као ти а кобајаги си и добар јер јос није заврсио на вјесалу.Ставио би ти њег одмах на вјесало кад би ти се прилика указала.Злих људи попут тебе смо се 90-их нагледали зато нас мало одмори да продисемо.

Name

Опа

09.06.2017 13:16

Опа, сад Додик крив за национализам.Ма дајте, смијесно.Па то су пробудили господа са Запада са би срусили Југославију.Јер нису имали цим друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

09.06.2017 13:21

Значи,луди Срби опет ударају контру онима који су у задњих сто година знани и звани као агресори... Вјечита борба на погрешној страни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

09.06.2017 13:35

И ја волим позористе /Русију /,али НЕ У СВОЈОЈ КУЦИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Армагеддон

09.06.2017 13:37

Које лупетање глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легенда

09.06.2017 15:04

Боле је легенда.

Name

ап

09.06.2017 15:48

До прије 3 до.4 год био је драг гост на ТВ Сада,пошто су га са запада обрадили сад само прича против Русије и нас преко Дрине како стално нешто изазивамо.Типични обрађени србин са пуним дзеповима долара.Гори је постао од Чеде Јовановића Брука за њега а и за нас.Више га има у ЦГ медијима и Федералним него код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

миг

09.06.2017 18:49

Њима и паше то што измишља

Name

СРБИ

09.06.2017 22:48

Прочистити кукољ у својим редовима док није заразио висе цистог зита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАКИЦА

10.06.2017 11:12

Браво и ја се слазем са коментаром ТИПИЦАН ОБРАДЕНИ СРБИН СА ПУНИМ ДЗЕПОВИМА ДОЛАРА.

ОДГОВОРИТЕ